Вівторок, 16.04.2024, 17:16Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Березень » 22 » ТВАРИНА РОКУ
10:33
ТВАРИНА РОКУ

Щодо етапів реалізації Плану заходів по збереженню популяції орлана-білохвіста на території НПП «Нижньосульський» та прилеглих ділянок

У зв’язку із постійним зростанням антропогенного впливу на природні ландшафти, надзвичайно актуальною є оцінка сучасного стану української популяції орлана-білохвіста.

На особливу увагу заслуговує вивчення загроз та сучасного стану виду на територіях природно-заповідного фонду (ПЗФ) України, в тому числі і НПП «Нижньосульський», а також визначення ролі ПЗФ у збереженні орлана-білохвіста.

В останні 5 років у межах НПП «Нижньосульський» та на прилеглих ділянках проведена інвентаризація гнізд орланів, вивчається гніздо-будівна активність, описані гніздові стації, збираються дані по гніздовій біології, строкам вилиту пташенят з гнізд, фіксуються всі зустрічі орланів на протязі року, визначаються місця їх скупчень, в тому числі і у період линьки. Вивчаються особливості поведінки і територіального розподілу у різні сезони року. Особлива увага приділялась визначенню загроз існуванню орланів-білохвостів в регіоні, основними із яких є:

● лісогосподарська діяльність. В результаті проведення санітарних рубок та рубок догляду на ділянках, прилеглих до НПП в період розмноження орланів поблизу їхніх гнізд, встановлені факти (2 випадки) загибелі кладок та пташенят.

● Розлякування птахів людиною в період гніздування. Господарська та рекреаційна діяльність людини в період гніздування, а також часте знаходження людей і сільгосптехніки поблизу гнізда, особливо на ранній стадії насиджування кладки, часто призводить до того, що орлани залишають свої кладки яєць і навіть змінюють місце гніздування. Такі факти встановлені як на території НПП (о. Лящівка-2, 2015 р.), так і на прилеглих територіях (2 випадки – 2014, 2015 рр.).

● Збіднення кормових біотопів. Зменшення рибних запасів та чисельності водоплавних птахів в місцях годівлі, яка спостерігається в останні роки в регіоні, може в подальшому негативно вплинути на чисельність орланів.

● Загибель птахів у зимовий період. Ймовірним є загибель орланів, особливо молодих особин, внаслідок безкормиці в найбільш суворі періоди зими (аномально сильні морози, сильні снігопади, повне замерзання водойм).

Так, на початку 2017 р. в районі с. Лящівка Чорнобаївського району Черкаської області спостерігали ослабленого молодого орлана, подальша доля якого не відома.

Виходячи з вище наведеного, охорону та збереження місцевої популяції орлана-білохвіста визначено як пріоритетне завдання у діяльності НПП «Нижньосульський». В 2017 році затверджений і почав реалізовуватись План заходів щодо збереження популяції орлана-білохвіста на території НПП «Нижньосульський» та прилеглих ділянках, який передбачає наступні етапи:

1 етап. Оголошення охоронних ділянок (ОД), які мають включати місця розташування гнізд та прилеглу до гнізда територію радіусом 500 м (ділянки в межах НПП: острова Коханівка, Лящівка-2, Чубарове, околиці с. Плехів; прилеглі до території НПП ділянки: околиці с. Липове та Худоліївка). Складання переліку ОД та нанесення їх на картографічний матеріал.

2 етап. Затвердження переліку охоронних ділянок та призначення відповідальних співробітників НПП за їх охорону і збереження.

3 етап. Паспортизація гнізд орлана з детальним описом мікростацій, GPS фіксація. Організація та проведення моніторингу стану гніздової популяції орлана, контроль за успішністю розмноження орланів на території НПП та на прилеглих ділянках.

4 етап. Проведення підготовчої роботи щодо підгодівлі орланів-білохвістів у зимовий період та налагодження підгодівлі.

5 етап. Активізація агітаційної роботи по формуванню позитивної суспільної думки щодо необхідності збереження орлана-білохвіста, яка націлена на землекористувачів та місцеве населення, в першу чергу - мисливців та рибалок. З цією метою орлана-білохвіста оголошено в регіоні «Твариною 2017 року», запропоновано започаткувати у березні регіональне екологічне свято - «День орлана-білохвіста».

Визначені вище заходи щодо збереження орлана-білохвіста на території НПП «Нижньосульський» та в регіоні дозволять більш ефективно охороняти місцеву популяцію, будуть сприяти її стабілізації за підтримки та розуміння місцевих громад та адміністрацій.

 

Начальник відділу Науки,

Канд. біол. наук М.Л. Клєстов

 

Переглядів: 497 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 ira1910irina  
Добре, що працівники Національного природного парку "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ" дбають про збереження популяції орлана-білохвіста на території прку і інших ділянках.

6 romankoanneta  
Бажаю щоб все вийшло, та праця не була даремною.

5 karinakrutko8  
Це дуже тяжка праця. Потрібно дійсно докладати велику  кількість зусиль, щоб зберегти такого птаха, як орлан-білохвіст.

4 maks5485  
Працівники НПП "Нижньосульський" демонструють яскравий приклад поєднання науки й практики, реальним результатом якої є збереженння популяції орлана-білохвоста. Позитивно, що до цієї важливої справи науковці залучають й громадськість.

3 tania-shan  
Дуже важливо прикладати якомога більше зусиль для збереження таких рідкісних і зникаючих видів.

2 yuliasidenko1997  
Я сподіваюся, що НПП "Нижньосульський" пройшовши всі 5 етапів все ж таки зможе зберегти й врятувати цього рідкісного птаха!

1 skirpotenko  
Дуже важливо зберегти такого надзвичайного птаха, як орлан-білохвіст.Тому НПП «Нижньосульський» повинен прикласти всі зусилля , щоб не сталося його повного зникнення.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz