П`ятниця, 19.04.2024, 18:52Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Травень » 11 » ТВАРИНА РОКУ
14:03
ТВАРИНА РОКУ

Орлан-білохвіст у гніздовий період

Надзвичайно відповідальним періодом життя птахів є сезон розмноження. Особливо складний він для великих денних хижих птахів, яких ще не так давно офіційно переслідували мисливці, вважаючи їх своїми конкурентами. За знищених хижих птахів та їхніх гнізд ще 25-30 років тому виплачувалась винагорода. На щастя для хижих птахів ті темні часи давно пройшли. В наш час всі види хижих птахів взяті під охорону державою і знищувати їх та їхні гнізда заборонено. За такі дії законодавством передбачені високі штрафи, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність. Але, нажаль, і зараз можна почути від несвідомих місцевих жителів заклики до знищення хижих птахів, що «беруть» у них на подвір’ї курчат та качат. Причому під категорію пернатих ворогів – «кібців» попадають усі хижі птахи, незалежно від прирородоохоронного статусу і особливостей біології. Переслідування з боку людини виховало у хижих птахів в процесі еволюції особливу поведінку. Вони стали надзвичайно обережними під час розмноження, влаштовують свої гнізда зазвичай далеко від людських поселень, в мало доступних місцях і на високих деревах.

На території НПП «Нижньосульський» відомо 5-6 місць гніздування орланів-білохвостів, які, нагадаємо, охороняються на міжнародному та національному рівнях. Всі гнізда цих птахів розташовані у віддалених місцевостях парку, часто на островах. Місця гніздування орланів в НПП ретельно охороняються – всі вони мають статус «охоронних ділянок».

Орлани на території парку для гніздування обирають старі дерева – тополі або сосни. Гнізда будують на висоті 10-20 м. Багаторічні гнізда орланів досить великі і значно перебільшують за розмірами гнізда білих лелек. На гніздовій ділянці, що використовується парою птахів багато років, може налічуватись кілька гнізд, в яких вони періодично гніздиться

Гніздовий період починається рано – наприкінці лютого, або на початку березня в залежності від погодних умов. Кладка налічує 1-3 яйця. Насиджує кладку переважно самка 35-40 діб. Пташенята залишаються у гнізді близько 3-х місяців. В більшості випадків виживає і успішно покидає гніздо лише одне пташеня.

Слід пам’ятати, що знаходження сторонніх поблизу гнізд орланів заборонено, оскільки потурбовані птахи в окремих випадках можуть покинути свої гнізда. Особливо часто таке трапляється на ранніх стадіях насиджування кладки. Загибель кладки - це трагедія, враховуючи те, що орлани-білохвісти надзвичайно рідкісні птахи.

Інформацію підготував начальник відділу науки М.Л. Клєстов

Переглядів: 630 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 9
9 alo4ka1997  
Я сподіваюся, що на тереторії Полтавщини місць гніздування орланів білохвостів збільшиться.

8 tatjanaisackova  
Ще раз переконуюсь, що найстрашніший і найдурніший хижак - людина, що знижчує все на своєму шляху.
А птах цей, до речі, дуже гарний, особливо чарує його погляд -начебто гнівний, але в той же час турботливий)

7 korynevych96  
Найбільше мене вразило те, що протягом всього життя вони тримаються парами) це так чудово!!!

6 karinakrutko8  
Радує, що гніздування цього птаха знаходяться під охороною!

5 skirpotenko  
Це добре ,що  орлан-білохвіст знаходиться під охороною держави і їх масове винищування припинилося ,адже це призвило б до зменшення популяції рідкісного птаха

4 maks5485  
У публікації автор науково обґрунтовано руйнує усталений  у народній уяві стереотип про хижих птахів. М.Л.Клєтов досить цікаво розповідає про гніздування орлан-білохвостого, наголошуючи на важливості охорони гнізд цього птаха. У розповідь про особливості поведінки рідкісного птаха - орлана-білохвостого, науковець органічно включає звернення-застереження до людей: не робити необдуманих вчинків, які призводять до зменшення популяції рідкісного птаха.

3 lena_shuba  
Також цiкавим фактом є те що :орлан-білохвіст — моногам, тобто пари постійні. Дорослі птахи протягом усього року тримаються парою.

2 kirataran  
Корисна інформація. Добре, що види хижих птахів взяті під охорону державою і знищувати їх та їхні гнізда заборонено. Проте нажаль, є такі не свідомі люди, які закликають до знищення цих птахів, не розуміючи їхньої важливості в нашому житті.

1 annetakraft  
Орлан-білохвіст протягом періоду розмноження подає голосні крики "кра-кра-кра". Тож, почувши такий голос, краще не йти на нього і не намагатися знайти птаха, бо він залишить своє гніздо і кладка пропаде. Потрібно відкласти свою допитливість до більш підходящого часу.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz