Четвер, 25.04.2024, 23:00Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Вересень » 29 » Тваринний світ території НПП Нижньосульський в околицях с. Велика Бурімка
09:45
Тваринний світ території НПП Нижньосульський в околицях с. Велика Бурімка

 Наприкінці серпня — в першій половині вересня зоологами Парку були здійснені кілька виїздів для вивчення фауни ділянки між с. Велика Бурімка та р. Сула. Околиці села В. Бурімка характеризуються великим різноманіттям біотопів. Ліси, здебільшого листяні, що зростають на схилах, межують тут із луками та заболоченими ділянками, протікають річки Сула та Бурімка, є озера. На жаль, луки та заболочені ділянки, які межують із селом В. Бурімка,  відчувають помітний антропогенний вплив. Луки частково викошуються. В багатьох місцях до території Парку підступають городи місцевих жителів. Наявні також невеликі кар’єри, де беруть пісок.    Зазначене певним чином впливає на видовий склад та територіальний розподіл фауни.

            Із хребетних тварин на ділянках Парку, прилеглих до околиць села, звичайними є:

ссавці - лисиця руда, собака єнотовидний, бобер, кріт європейський та ціла низка видів мишоподібних гризунів; із птахів на луках з окремими деревами (груша, в’яз, тополі, верби) трапляються крук, голуб-синяк (Червона книга України), шпаки звичайні, горобці польові. Тут постійно полюють на комах бджолоїдки і ластівки сільські та берегові;

в одному із кар’єрів виявлена колонія ластівок берегових, в якій нараховується понад сто гнізд-нірок; на одному із озер виявлено чаплю руду, луня болотного, крижня та куликів – бекаса та фіфі. В цілому оцінюючи стан фауни хребетних можна стверджувати, що вона є збідненою.

            Фауна безхребетних тварин наприкінці літа — на початку осені теж досить збіднена: деякі тварини вже закінчили життєвий цикл, свої корективи внесла й сильна посуха. Проте спостерігались характерний для цього часу масовий літ коромисла змішаного, поява бабки симпикми Брауера та початок міграції метелика адмірала. В поточному році доволі багато в лучних біотопах виявилось метеликів жовтюхів, здебільшого це жовтюхи степовий (Ерато) та лучний. Ще продовжують літати деякі синявці: Аргіад, Озиріс, Ікар, приязний, а також хвостюшок підзелень (друге покоління, літ якого відбувається у липні-серпні, проте розвивається воно лише іноді). Окрім білана ріпового на пагорбі відмічений білан ріпаковий. У жовтих кошиках квітів із родини айстрові живиться невеличкий скритоголов широкий, а на листках рослини з родини мальвові — листоїд мальвовий. Літають мухи-повисюхи — сферофорія та мармеладна, тахина — циліндротомія брассикарія, метелики трав’янки, бабки роду симпетрум. Збирають нектар та пилок дикі бджоли, зокрема мегахили. Шукає поживу — попелиць невелике 14-плямисте сонечко. На листку верби білої знайдено гал вербового чорноголового пильщика.

            На лучній ділянці біля Собачого хутора крім невеликих диких бджолиних на квітах збирав нектар джміль норовий. Тут відмічені бабки лютка зеленкувата, симпикма руда та види роду симпетрум. Із метеликів зустрілись білан ріповий, жовтюхи, синявець Ікар, адмірал. У колонії попелиць полювало 7-крапкове сонечко, а золотоочка, теж один із ефективних афідофагів, відклала на листку яйця на довгих ніжках. Літали, зависаючи у повітрі, мухи-повисюхи: сферофорія, сирітта. На рослинах живились клопи люцерновий і щитник чорновусий та інші. Знайдені гали листкової кропивової галиці на кропиві дводомній.

            У лісі біля озера (околиці В. Бурімки) на листках клена білого відмічено гусеницю хвилівки античної та гали ацерії головчатої. На березі р. Сули знайдені мушлі котушки рогової та перлівниці звичайної.

           

            Інформацію підготували М.Л. Клєстов, З.Л. Берест

Переглядів: 426 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 181 2 »
18 lera2001321  
Неймовірна природа навколо нас
Ми повинні бережно ставитися до неї
Ціную кожен куточок нашої планети

17 katyazolotar  
Природа справді неймовірно прекрасна, але як люди ставлятьсядо неї зовсімне прекрасно. Майже всі негативні наслідки в природі спричинені самими людьми. Усі
ці комбайни та СГ техніка не завжди використовуються правильно. Великі машини
зазвичай руйнують грунт, тим самим погіршуючи умови життя тварин. Якщо вплив
людини продовжуватиме збільшуватися такими темпами, то за кілька десятиліть
природна краса навколо нас просто зникне.

16 olyakhomenko2000  
Ого. Так багато чого знаходиться на такій здавалось би відносно невеликій території! Людям потрібно цінувати те, що знаходиться поруч. Мені хотілося б відвідати цю місцевість. Мправді різноманіття яке знаходиться там не може залишити байдужим

15 doroshenkoevgenia  
Різні види тваринного світу поширені по території Українинерівномірно. Це викликано відмінностями умов життя в різних її частинах. До них
належать особливості клімату, рельєфу, внутрішніх вод, ґрунту, рослинності, а також
наявність інших представників фауни. Ці чинники взаємодіють між собою, забезпечуючи
потреби тварин в житлі, їжі, захисті від негоди, хижаків тощо. Певні види поширені
переважно там, де найкраще забезпечується їх існування.

14 bezpalcodima  
Вражає ареал,який мешкає в цьому заповіднику.Велика подяка всім працівникам,адже ви надаєте унікальну можливість бачити природу в її первобутному стані.Звісно,не вистачає фотографій деяких представників,але в цьому є й інша сторона.Люди хотітимуть дізнатися про них більше і обов'язково завітають до вас.

13 nastualife  
Неймовірна краса оточує нас кожного дня, на кожному кроці. В наш час можна вважати талантом - помічати це все. Не кожен розуміє, який він насправді щасливий, ніхто не знає, що буде завтра і скільки ще ми зможемо прожити, і скільки ще буде існувати вся ця краса на нашій покищо квітучій українській землі♥ Надіюсь, що кожен, хто цікавиться флорою і фауною нашої планети, насправді її любить і піклується про неї хоча б тим, що просто не смітить.

12 090914re  
На жаль люди зовсім не думають про те, що їхні дії можуть сприяти якійсь шкоді. Завжди роблять те, що їм хочеться, а потім дивуються "а що ж трапилось?". Наскільки потрібно бути несвідомою людиною, щоб не бачити, як власні дії кривдять природу? Або ж, якщо люди розуміють, то наскільки потрібно бути свідомо налаштованою, щоб чхати на такий стан природи?
Пройшли напевно вже ті часи, коли люди не кривдили природи та все що їх оточує, але я сподіваюсь, що є ще добрі люди, що зможуть зберегти стан природи від таких кривдників.

11 vladagusar1103  
Людство з кожним роком все більше впливає на розвиток природи. Щорічно безліч земель переходять в статус сільськогосподарських та фермерських угідь. Сьогодні на планеті залишилося дуже мало місць, де б не ступала нога людини. Безконтрольне втручання людини в закони флори та фауни призвели до незворотного зникнення сотень видів тварин і рослин. І зараз на межі повного зникнення перебуває безліч видів різної живності.

10 irinadasenko678  
Шкода, що люди не обдумують свої вчинки, адже живі організми є надзвичайно чутливими до змін навколишнього середовища і реагують на них здебільшого скороченням чисельності, меж поширення, зміною поведінки, а часто взагалі зникають з традиційних територій оселищ.

9 olja88113  
З розвитком людини зроста і її вплив на формуваннятваринного світу. Полювання, поширення скотарства і землеробства, вирубування
лісів, розорювання степів спричинили знищення одних видів тварин, відступ інших далі у степи, і наразі з впливомантропогенного фактору іде зменшення популяцій звичних у регіонах видів. Я
вважаю, що людім вже час задуматися над цим і змінювати все в кращу сторону.

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz