Четвер, 25.04.2024, 09:24Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Листопад » 27 » ТВАРИННИЙ СВІТ УРОЧИЩА РОМАНЧИК
18:22
ТВАРИННИЙ СВІТ УРОЧИЩА РОМАНЧИК
Урочище Романчик включає листяний ліс з прилеглими до нього луками, болотами та невеликими озерами, які з’єднані водотоками. Лісова частина урочища (основний масив) простяглась з півночі на південь майже на 3,5 км і займає площу близько 40 га. Урочище розташовано неподалік села Онішки Оржицького району Полтавської області.
Тваринний світ цієї унікальної території надзвичайно багатий. Наземні хребетні тварини представлені в урочищі земноводними (7 видів), рептиліями (3 види), птахами (63 види) та ссавцями (17 видів). Слід зазначити, що наведені цифри не остаточні – фауна урочища знаходиться в стадії інтенсивного вивчення.
Із земноводних урочища найбільш звичайними є кумка червоночерева, жаби озерна та ставкова, трапляються ропуха сіра, квакша звичайна та жаба гостро морда.
Із рептилій частіше інших в урочищі можна зустріти ящірку прудку, трапляються тут також вуж звичайний та більш рідкісна черепаха болотна.
Найбільш різноманітною групою тварин урочища слід визнати птахів. Численними на гніздуванні в лісі є зяблик, синиця велика, дрізд чорний, шпак звичайний, кропив’янка чорноголова, вівчарик-ковалик, вільшанка та соловейко східний. Досить часто трапляються дрізд співочий, вивільга, синиця блакитна, дятли великий та середній, горобець польовий, вівсянка звичайна. Трапляються тут припутень, горлиця звичайна та зрідка голуб-синяк. Воронові птахи представлені круком, сойкою та сорокою. Із хижих птахів гніздяться канюк звичайний, осоїд і, можливо, шуліка чорний та яструб малий, а на прилеглих болотах – лунь очеретяний. Досить часто на прилеглих болотах та озерах можна зустріти чапель – сіру та велику білу. Навідується в урочище і лелека білий, а велике болото між урочищем та селом Онішки є єдиним в цій місцевості місцем гніздування журавля сірого.
Досить різноманітної є фауна ссавців урочища. Тут часто можна побачити лісового велетня – лося, звичайними є козуля європейська та кабан, лисиця звичайна, заєць сірий, кріт європейський. В меншій кількості трапляються борсук, собака єнотоподібний, куниця лісова, їжак білочеревий, білка звичайна. Зрідка в урочищі можна зустріти горностая та тхора лісового, а також кажанів. Взимку під час полювання в урочище може навідуватись видра річкова.
Найкращий час для знайомства із фауною урочища – це, безумовно, друга половина весни, коли тварини більше помітні, особливо земноводні та птахи, і в шлюбному екстазі охоче себе демонструють. В цей період усі водойми урочища переповнені вокалізуючими самцями кумок червоночеревих, жаб озерних та ставкових, яких чути з далекої відстані.
При підході до лісу тебе зустрічає різноголосий хор птахів – дроздів, кропив’янок, вівчариків, мухоловок, синиць і соловейків. З прилеглих боліт доносяться співи очеретянок, а над лісом можна побачити шлюбні польоти хижих птахів – канюка звичайного та шуліки чорного.
Чимало мешкає в урочищі тварин, що занесені до Червоної книги України, , списку регіонально рідкісних видів, Європейського червоного списку та додатків міжнародних конвенцій, яких особливо багато.
Із червонокнижних видів в урочищі можна зустріти горностая, тхора лісового, видру річкову, кажанів, видову приналежність яких ще потрібно встановити, шуліку чорного, голуба-синяка.
Із наземних хребетних, що мешкає в урочищі, 5 видів занесені до списку регіонально рідкісних видів Полтавської області. Це такі види як часничниця, чапля велика біла, дятел середній, волове очко та вівчарик весняний.
Із видів, що занесені до Європейського червоного списку, на луках урочища мешкає деркач.
Значна кількість видів наземних хребетних урочища (майже 70%), занесені до міжнародних конвенцій та різних категорій міжнародної спілки охорони природи.
 
Укладач: канд. біол. наук, М.Л. Клестов
 
 
Переглядів: 606 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 bezkorovaina_oksana2000  
Я, навіть, і не підозрювала, що така велика кількість тварин, птахів, рослин мешкають на території Полтавщини. Ця інформація була цінною для мене тому, що я дізналася про ще одне чудове місце природи нашого краю, куди можна навідатися, щоб відпочити з родиною чи друзями, і помилуватися красотами рідної природи.

7 barannik1999bk  
Я навіть не підозрювала, що недалеко від мого дому знаходиться таке чудове місце. Їдучи з дому на навчання я проїжджаю село Онішки, але жодного разу не помічала це місце. Завдяки вашій статті я дізналася про ще одне місце, яке можна відвідати і насолодитися всіма красотами природи.

6 maxsemenko25  
Скрупульозний науковий опис урочища Романчик є своєрідним зразком для молодих дослідників-біологів, адже науковець М.Л.Клестов з математичною точністю представив реєстр природного ареалу, зробив цілком логічні наголоси на тих видах, які потребують охорони відповідно до чинних міжнародних та національних конвенцій.

5 supernata-yatsiniuck2014  
Мені завжди подобалося гуляти лісом, парком весною та влітку, адже це так класно коли ходиш а з різних сторін лунають прекрасні голоси-співи птахів, і відразу на душі стає так радісно, спокійно, це почуття просто не передати

4 kripakmaxx  
Радує те ,що і разар на території Полтавської області є такі чудові місця де можна відпочити і поспостерігати за рідкісними видами тварин , птахів .

3 anastasiasotnyk  
Цікаво що в нашій області є такі місто ,хотілося б його відвідати!
Я все дитинство ,і до сьогодення люблю спостерігати за тваринами в їхньому середовищі існування,які в них стосунки між зграями,сім’ями ,так як в них налагоджений побут!
Про птахів ,це окремо ...коли тільки заходиш в ліс,ти відчуваєш це магічний звук різноманітних птахів ,в супроводі эхо,в мене це викликає гусячу шкіру smile
Це відчуття повної свободи,та злиття з природою
Коли була меншою ,слухали так звані розмови птахів,так вже мені будо цікаво про що вони розмовляють ,і постійно їх шукала очима ,це та пташка робить такі звуки чи ні!

2 natali-matvienko-98  
По розповіді дуже хочеться відвідати цей парк, цікаво б було подивитися на тварин, в звичайному житті ми такого не бачили навіть виходячи на прогулянку до звичайного лісу чи парку. Я вважаю що б прогулянка на цьому урочищі була б вдалою і цікавою.

1 gotradarina18  
Вперше чую про урочище Романчик. Дуже круто, що він знаходиться в Полтавській області. Навіть не віриться, що тут дуже всього багато, а саме тварин, птахів, земноводних та й рослин. Це унікальною!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz