Четвер, 28.03.2024, 13:14Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Травень » 8 » У ЕНТОМОЛОГІЧНОМУ ЗАКАЗНИКУ "ТАРАСЕНКІВСЬКИЙ"
11:06
У ЕНТОМОЛОГІЧНОМУ ЗАКАЗНИКУ "ТАРАСЕНКІВСЬКИЙ"

Екскурсія зоологів у ентомологічний заказник “Тарасенківський” 3.05.2019 р. виявилась напрочуд вдалою. Окрім звичайних для парку видів комах: метеликів лимонниці, сонцевичка змінного, головчака малого рожаного, жуків бронзівки мохнатої, майки чорної, м’якотілки темної, бронзівки мохнатої та інших, відмічених тут і в минулому році, знайдено 3 рідкісних види, які занесені у Червону книгу України (ЧКУ). Найбільш цікавим виявився факт присутності у заказнику в досить великій кількості (біля десяти особин) метелика поліксени (Zerynthia polyxena (Den. et Schif.) - ЧКУ.. Отже, тут знаходяться кормові угіддя дорослих метеликів, але, на жаль, знайти кормову рослину гусениць — хвилівник, який вірогідно зростає на берегах р. Сули, поки що не вдалось. Також відмічені біля десяти особин бджоли-теслі (Xylocopa (Xylocopa) valga Ger.) - ЧКУ. Джміль глинистий (Bombus argillaceus (Scop.) зустрічається доволі рідко - ЧКУ, він вперше вказується для території парку. В заказнику виявлені дві самички цього виду на квітах. Крім того, серед запилювачів ще два види джмелів і дикі поодинокі бджоли.

Із хребетних тварин у значній кількості траплялись ящірки прудкі (Lacerta agilis Linnaeus, 1758), які живляться в заказнику численними комахами. У старій борсучій норі мешкає родина лисиці звичайної (Vulpes vulpes (L. 1758), що поселилася тут кілька років тому. Наявні в заказнику також сліди життєдіяльності зайця сірого (Lepus europaeus Pallas 1778) та козулі європейської (Capreolus capreolus (L. 1758), які у невеликій кількості навідуються сюди.

Слід зазначити, що ця частина НПП «Нижньосульський», яка відноситься до заповідної зони парку, є дуже цінною у природоохоронному та науковому відношенні і заслуговує на ретельну охорону.

Начальник науково-дослідного відділу, к.б.н. М.Л. Клєстов,

канд. біол. наук З.Л. Берест

Переглядів: 550 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 211 2 3 »
21 karinkasviatobog  
Деякі люди почувши назву метелика- Лимонниця, уявляють собі їх яскраво жовтого кольору.  Проте самочка в них зеленувато-біла, а от самець дійсно лимонно-жовтий. І незважаючи на назву,лимонниці,як і  капустянки,належать до родини білянок!

20 alinatihovid6  
Я лумаю,що екскурсія по заказнику"Тарасенівський" є дуже корисною не тільки для студентів природничого факультету.на мою думку такого роду ексурсії будуть корисними навіть для звичпйнпх людей.Завдяки ним люди більше зможуть дізнатися які тварини занесені до Червоної книги.Тому такі місця потрібно відвідувати якомога частіше,особливо якщо для цього є умови і бажання краще пізнати світ природи

19 dakayermolova  
Джміль глинистий — важливий запилювач багатьох квіткових рослин, у тому числі сільськогосподарських, таких як плодово-ягідні, баштанні культури. Метелик поіксена подекуди чисельний вид; на окремих ділянках (площею до 5-8 га) кількість метеликів може досягати у пік льоту імаго до 30-100 особин на 1 га, але здебільшого не перевищує 10-20 особин на 1 га. Причини зменшення чисельності: скорочення місць перебування виду внаслідок затоплювання й осушування заплав, урбанізації, рекреації, вирубування лісів тощо. Негативно впливають різкі коливання рівня води у водоймах протягом доби, що може спричиняти загибель гусені та лялечок.

Особливості біології та наукове значення:

Локальний вид, зустрічається у Лісостепу, на узліссях, галявинах байрачних та заплавних лісів. Дає 1 генерацію на рік. Літ метеликів - з середини квітня до початку червня. Самка відкладає від 1 до 30-32 яєць на листки, квіти та гілки верхньої частини хвилівника звичайного - Aristolochia clematitis. Гусінь з'являється через 8-9 днів, її розвиток триває 4-5 тижнів (травень-червень). Лялечки прикріплюються до гілок рослини та зимують, іноді 2-3 сезони.

18 aqatavasilacis  
Зрозуміло що екскурсія вдала."Тарасенівський" заказник місце  унікальне.Якщо удалось побачити метелика поліксени,то хвилівник в заказнику є,його просто не знайшли,поки що.

17 alinaoleksienko523  
Дуже різноманітна і цікава інформація, особливо для студентів. Статті завжди дуже пізнавальні і захоплюючі.З кожним разом все більше дізнаємося багато корисної інформації, різноманітних фактів про нашу чарівну природу.

16 Лелька  
Для мене ця публікація дуже цікава та пізнавальна. Оскільки я дізналася з неї про те,що на території України збереглися такі види тварин, які відносяться до Червоної Книги України,але їх досить мало.Дуже добре що створені такі Природні Парки, які охороняють ті види які залишилися.

15 dpolovunka  
Мені теж хочеться побувати там!!!

14 karinakrutko98  
Я б дуже хотіла відвідати сама! Ця інформація корисна для кожного студента!

13 nataliya030996  
Дуже цікава публікація для студентів природничого факультету, а саме зоологів. Адже це рідкісні види які рідко де побачиш, а для кращого засвоєння знань краще раз побачити ніж 10 раз почути про них. Тож варто відвідати цю територію НПП.

12 gmary598  
Хотілось би, відвідати таку екскурсії також. Звісно побачити на власні очі всю красу та відкрити для себе багато нового. Чудово, що ця заповідна зона парку ретельно охороняється!

1-10 11-20 21-21
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz