Вівторок, 16.04.2024, 08:53Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Січень » 26 » Урочище Березове у третій декаді січня
11:03
Урочище Березове у третій декаді січня

Урочище Березове відноситься до найцінніших у природному відношенні ділянок Парку.  Воно відоме завдяки різноманіттю ландшафтних умов,  багатству рослинного та тваринного світу.

Саме тут щорічно проводяться зимові обліки ссавців та птахів у межах черкаської частини території Парку.

Важливою умовою проведення обліків ссавців взимку є наявність снігового покриву,  що дозволяє ефективно виявляти наявність тварин за їх слідами на снігу.

Скориставшись тим,  що напередодні (21.01) випав сніг,  зранку наступного дня відправився в урочище. Мій обліковий маршрут пролягав від села Михайлівка через дамбу по луках до залісненої частини урочища.

На луках постійно траплялись сліди лисиць та зайців,  а також  поодиноких козуль.  Із птахів на ділянках з окремими деревами і кущами численними були дрозди-чикотні, зустрічались зграйки щигликів, синиць великих та поодинокі сороки. Тут також полювали канюк-мишоїд та червонокнижний лунь польовий,  які з’являються на території Парку тільки у зимовий період.

Близько десятка козуль трималися в лісовому масиві,  де вони відпочивали у денний час. Слідів лисиць та зайців тут було виявлено значно менше,  ніж на луках. Серед птахів переважали синиці, поодиноко траплялись дятли, повзики та круки.

На краю лісового масиву,  де він вклинюється в очеретяне болото, трималось два молодих орлана-білохвоста (Червона книга України). Птахи періодично злітали з дерев у болото,  де вочевидь виявили якесь падло.

Наприкінці маршруту мене чекала ще одна цікава знахідка – сліди горностая, невеликого, але дуже вправного хижака з родини Куницевих. Цей рідкісний звір також занесений до Червоної книги України.

Інформацію підготував М.Л. Клєстов

Переглядів: 224 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 161 2 »
16 vikachernetska16  
Чудово, що є люди яким не байдужа доля братів наших менших, адже, без нашої підтримки і допомоги їм дуже складно виживати у цьому лютому світі. Удачі Вам та творчої наснаги на наступні публікації та цікаві статті!

15 julia1308december  
Цікавий досвід черкаських колег щодо обліку тварин у паркових зонах, особливо взимку. Сподіваюсь, це зацікавить і полтавських екологів.

14 lera2001321  
Дуже цікавий маршрут
Цікава інформація.
Дякую за вашу працю

13 olegauser  
Спостерігати за тваринами дужецікава робота. А ця стаття надихає на таку справу, адже так чудово дізнаватися
щось нове, доповнювати свої знання. Наприклад, навчитися розрізняти тварин по
сліду. А найкраща та найцікавіша знахідка, на мою думку, це слід тварини, що
занесена до Червоної книги України.

12 bojkooleg80  
Дуже зацікавив маршрут. Цікаво поспостерігати за тваринами які занесені до червоної книги України. Особливо за орланом-білохвостим.

11 vpylypchuk2001  
Часто проїздю мимо цієї території,бо не подалік проживаю,не думав шо це територія пррведенняобліків тварин та ареалом проживання кабанів,буду уважнішим,можливо доведеться їх зустріть)

10 vitalinasagajdak  
Ще з дитинства я обожнюю досліджувати сліди на снігові, однак мої уміння закінчуються на зайцеві, лисиці та домашніх тваринах. Краще виходить розрізняти птахів, але їх різноманіття біля моєї домівки не надто велике. Коли я читаю дописи про такі дослідження, то я завжди трішки заздрю, адже на мою думку визначати тварин по таким дрідницям, як сліди - це надзвичайно складно, але в одночас неймовірно.
Дослідження території парку та облік ссавців в зимовий час - це обов'язкова складова в роботі науковців та адміністрації. Дійсно, урочище Березове відоме різноманіттям тваринного та рослинного світу, тому я щиро вдячна авторові за таку кропітку працю. 
P.s. долучаюсь до попередніх коментувальників із бажанням побачити горностая)))

9 trofimenkoyana41  
Як це прекрасно, коли є люди, які піклуються про братів наших менших та цікавляться їх життям . Бажаю удачі Вам у подальших спостереженнях!

8 gbihas01  
Читаючи, уявляла, що я там на свіжому повітрі, шукаю сліди , як в дитинстві. Дякую за неймовірний опис природи

7 tsibezovaselena567  
Стаття мене настільки вразила, що в майбутньому планую здійснити такий самий маршрут взимку та виявити наявність тварин за їхніми слідами, особливо сподіваюсь, що зустріну горностая, який занесений до Червоної книги України.

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz