П`ятниця, 29.03.2024, 07:25Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Січень » 28 » Урочище Березове в січні
11:48
Урочище Березове в січні

Урочище Березове, яке розташовано на території національного природного парку «Нижньосульський» неподалік сіл Михайлівка та Велика Бурімка, надзвичайно мальовниче і цінне у природному відношенні. До складу урочища входить листяний ліс, в деревостані якого переважають не берези, як можна було б вирішити, виходячи із назви, а дуби, клени, липи, осики та інші листяні породи дерев. Неподалік лісового масиву трапляються невеликі за площею посадки сосни. Берези зустрічаються переважно по периметру лісового масиву, який оточують луки та болота багаті рідкісними і лікарськими рослинами, в тому числі орхідеями.

Тваринний світ урочища досить різноманітний. Тут звичайними є свиня дика, козуля європейська, заєць сірий, лисиця європейська, собака єнотоподібна, кріт європейській та багато видів дрібних лісових ссавців. Зрідка в урочище навідується велетень лось (Червона книга України). Багатим є і комплекс лісових, болотних та лучних птахів, а також комплекс безхребетних тварин, який досліджений ще недостатньо.

Зовсім незвичайним виглядало урочище у кінці січня цього року. Безсніжні луки, болота та ліс нагадували скоріше ранню весну, ніж зиму. Тварин зустрічалось небагато. Було обліковано 4 козулі, 1 зайця та 1 лисицю. Свіжих слідів свиней диких взагалі не було, хоча зазвичай їх в урочищі багато. Із птахів траплялися лише крук, окремі сороки та сойки, а в лісі зграйки синиць і повзики.

Такою видалась цьогорічна «європейська» зима в урочищі Березове. Побачимо, що нам принесе наступний зимовий місяць - лютий і чи виправдає він свою назву.

Начальник науково-дослідного відділу

М.Л. Клєстов

Переглядів: 378 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 doroshenkoevgenia  
У зимовий період всі можуть без значних витрат сприяти порятунку тварин. Продукти харчування і притулок взимку важливі для всіх живих істот. Знищення живоплотів, лісів, осушення боліт і ставків ускладнюють виживання звірів і птахів у зимовий період. Тому тварини охоче шукають поживу та укриття в садках. У надто суворі зими підгодовування птахів, цілком можливе, і це дає їм шанс на виживання.

7 polebkakhomenko1  
Приємно, що в Полтавській області зустрічаються такі представники як лось, собака єнотовидна,  яких дуже рідко побачиш в Охтирському районі. Велика кількість мисливців вбивають щодня десятки представників. Взимку зайшовши в ліс і побачишки повну тацю з сіном, яку лісники приготували для годування козуль, важко не зрозуміти що тварин тут немає.
Звісно зима цього року не порадувала нас прильотом зимуючих птахів та тварин, проте будемо мати надію на покращення в наступному році.

6 samsonenkoviktorija  
Цьогорічна зима була не такою сніжною, як наприклад в минулому році, а темпаче два роки тому. Гадаю для тварин це не так і погано, їм не доводилось виживати в складних зимових умовах та і їжі думаю було більше ніж будь-якою минулою зимою. Цікаво, для порівняння, скільки зустрічалось козуль, лисиць і зайців декілька років тому.

5 mobistyle2467  
Для тихтварин, яким характерна зимова сплячка – це стрес, адже вони або вже
прокинулися, або не засинали зовсім. Якщо це дикі тварини, то в таких умовах їм
загрожує голодна смерть, бо харчів для них немає;завідсутності снігу зайці, що змінили окрас із сірої шуби на білу, аж ніяк не
можуть сховатися від хижаків;для тихтварин, яким не притаманна зимова сплячка, така погода є «плюсом», адже їх
витрата енергії знижується, що підвищує шанси пережити зиму;сніг невипав – річки та озера зміліють, болота почнуть засихати. Через це почнуть
зникати комахи, які мали розвиватися у водно-болотних угіддях (комарі, мошки,
личинки жуків), безхребетні, ракоподібні. Вимирання цих організмів призведе до
того, що і хребетні, які ними харчуються будуть страждати;збільшеннякількості гризунів;почнутьпомирати жаби, болотяні черепахи, риби, які не зможуть належним чином
віднереститись у глибоких водоймах.

4 alkabilyk737  
Схоже, що лютий почав виправдовувати свою назву, але хто знає чи на довго. Природа нині дуже не передбачена. Надіюсь, що зима цього року не нашкодить літньому урожаю, та дикій природі.

3 karinkasviatobog  
Шкода що через таку теплу зиму відбуваються зміни в не найкращу сторону в тваринному світі. Сподіваюсь що лютий все ж таки виправдає свою назву!!

2 anzhelkasklyar  
Дійсно, зима не поспішає до нас. І це є неприємною вісткою для природи. Щоразу, коли ознайомлююся з вашими статтями дізнаюсь багато цікавого. Адже справді, тваринний світ нашої країни вражаючий.

1 aulko99  
Було б цікаво побачити взимку достатню кількість тварин на власні очі! Адже читаючи Вашу публікацію так і хочеться побувати там! Будемо сподіватися, що місяць лютий принесе нам справжню зиму для такої краси!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz