П`ятниця, 19.04.2024, 00:57Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Жовтень » 20 » УРОЧИЩЕМ «БЕРЕЗОВЕ»
14:25
УРОЧИЩЕМ «БЕРЕЗОВЕ»

Урочище «Березове» одержало свою назву завдяки білокорим красуням. Хоча їх тут не так багато, але для цієї місцевості берези –  справжнє диво. Урочище є одним із найбільш цінних у природному відношенні територій черкаської частини НПП “Нижньосульський”. Багатий рослинний і тваринний світ, мальовничі пейзажі приваблюють не тільки науковців, але й шанувальників природи.

Теплим осіннім днем начальник науково-дослідного відділу Клєстов М.Л., науковий співробітник, ентомолог Берест З.Л., начальник відділу екологічної освіти на рекреації Козачкова О.А., начальник служби державної охорони природно-заповідного фонду Крамаренко С.О. і кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Смоляр Н.О. здійснили експедиційний виїзд в урочище.

Дорога в урочище стрімко спускається з пагорба, йде повз водойми, над якими зеленіють старі верби, простує луками, що поросли деревами  лохів сріблястого та вузьколистого, починають заростати дикими грушами. На прилеглих до лук ділянках Сулинської затоки ми побачили сірих та великих білих чапель, бакланів великих. Далі дорога пірнає у ліс, щоб за якийсь час знову вирватись на луки, де зростають дикі орхідеї. Після довгих пошуків вдалося їх знайти, адже красуні вже закінчили вегетацію, й нам лишилось дивитись тільки на непоказні всохлі стебла. Напрочуд гарно в урочищі весною, коли квітують первоцвіти. Тут можна побачити й тендітні квіти шафрану сітчастого, занесеного в Червону книгу України.

В урочищі видно сліди козуль, а іноді можна зустріти й її саму.  Весною чути соловейка східного, вивільгу, кропив’янку чорноголову. Тільки тут в межах НПП виявлені ящірки живородні. На вологих луках влітку літає невеликий, але дуже гарний метелик червонець непарний, занесений у Міжнародний та інші природоохоронні списки, зрідка можна побачити бабку білоноску болотяну, що занесена до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. На квітучих луках урочища вирує життя: літають різнобарвні метелики, співають свою нескінченну пісню цвіркуни, дикі бджоли збирають нектар, наприкінці літа з-під ніг виплигують міріади коників та кобилок.

Науковці відвідали урочище не тільки з метою дослідження флори і фауни, але й для обстеження території запроектованого пішохідного туристичного маршруту. Загальна протяжність маршруту складає – 3 км та проходить зоною регульованої рекреації. Розрахований він на 7 годин із перервою на обід біля вогнища в обладнаному місці відпочинку. Розпочинається маршрут від села Михайлівка та закінчується в селі Велика Бурімка. Туристи на маршруті зможуть ознайомитись із мальовничими ландшафтами, флорою і фауною, зробити фотографії та відпочити на лоні природи. Поки маршрут позначено лише на онлайн-карті, але в майбутньому буде нанесено відповідне маркування на самому маршруті, обладнано його інформаційними стендами й місцями для відпочинку.

Переглядів: 230 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 171 2 »
17 sofiaolef7  
Вдячна автору за цю статтю! Все гарно описано та чудово сказано. Прочитавши, мені захотілось побувати в "Березове" щоб побачити й відчути ту красу вживу, а не тільки думками.

16 lizaslavaa  
Як приємно відкривати нові місця нашої прекрасної держави. Багато неймовірної та шокуючої краси можна побачити, відвідавши такі ось місця природи!!!

15 kozloinna14  
Неймовірно, я ніколи не була в урочищі Березове, але прочитавши цю цікаву, захоплюючу статтю мені захотілося поїхати туди і побачити місцеву фауну і флору.

14 lobachevskaya  
А наш Національний природний парк "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ" все заманює і заманює поціновувачів такої дивовижної краси в нашій місцевості! Як добре, що наша замеля багата на такі чудові місця, де можна відпочити духовно, мисленно і фізично від великих містечків. Відчути свіжий запах і побачити своїми очима всю красу урочища!

13 julia1308december  
Дуже класно, що є туристичні сиежини і поціновувачі краси природи можуть відпочити у таких мальовничих місцях!)) Бувала у таких місцях із туристичними стежинами, і розумію, що робота науковців дуже цінна і для звичайних туристів)

12 kokosacom76  
Хочеться подякувати автору данної статті. Читаючи її, здається, ніби я зараз перебуваю там та проходжу всі стежинки повз берізки, ніби наді мною пролітає зграя курличучих пташенят. 
Чудово, коли є місця, де можна відпочити від міста, відавтомобілів та брудного повітря.

11 bojkooleg80  
Прочитавши цю статтю, я зрозумів що це дуже цікаве і красиве місце. І я сподіваюся що найближчим часом я матиму змогу впевнитися в цьому особисто.

10 uawei1024  
Хотілося б відвідати це місце)

9 yuyiil97698  
Доброго вечора!
Я в захваті не тільки від захопливої назви Урочище "Березове", а й від опису. Автор даної статті настільки передав красу урочища, а саме:"Дорога в урочище стрімко спускається з пагорба, йде повз водойми, над якими зеленіють старі верби, простує луками, що поросли деревами  лохів сріблястого та вузьколистого, починають заростати дикими грушами. На прилеглих до лук ділянках Сулинської затоки ми побачили сірих та великих білих чапель, бакланів великих. Далі дорога пірнає у ліс, щоб за якийсь час знову вирватись на луки, де зростають дикі орхідеї. Після довгих пошуків вдалося їх знайти, адже красуні вже закінчили вегетацію, й нам лишилось дивитись тільки на непоказні всохлі стебла. Напрочуд гарно в урочищі весною, коли квітують первоцвіти. Тут можна побачити й тендітні квіти шафрану сітчастого, занесеного в Червону книгу України.", що забажала відвідати урочище "Березове".З нетерпінням чекаю подорожі до урочища.

8 tsibezovaselena567  
Доброго вечора!
Познайомивши з найгарнішим куточком НПП"Нижньосульський",мене дуже вразила сама назва урочище "Березове".Дуже гарна назва.Особливо,вразило  краса урочища.Також,сподобався тваринний світ,а саме:"В урочищі видно сліди козуль, а іноді можна зустріти й її саму.  Весною чути соловейка східного, вивільгу, кропив’янку чорноголову. Тільки тут в межах НПП виявлені ящірки живородні. На вологих луках влітку літає невеликий, але дуже гарний метелик червонець непарний, занесений у Міжнародний та інші природоохоронні списки, зрідка можна побачити бабку білоноску болотяну, що занесена до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. На квітучих луках урочища вирує життя: літають різнобарвні метелики, співають свою нескінченну пісню цвіркуни, дикі бджоли збирають нектар, наприкінці літа з-під ніг виплигують міріади коників та кобилок."Сподіваюсья,що в майбутньомупровідаю найгарніший парк НПП "Нижньосульський".

1-10 11-17
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz