Четвер, 25.04.2024, 14:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Квітень » 4 » Весна - шлюбні танці, запеклі бої та звабні подарунки.
11:18
Весна - шлюбні танці, запеклі бої та звабні подарунки.

Коли повітря повниться весняними ароматами, обертом йде голова у тварин, і від почуттів, що нахлинули, шаленіють усі. Зайці забувають про обережність, необхідність ховатись, не сплять удень, барабанять по пеньках, бігають, боксують передніми лапами, б’ють один одного задніми лапами. Такому березневому зайцю море по коліна. Агресивними стають і самці білок. Біля самички під час гону тримаються 3-6 самців. Вони гурчать, б’ють лапами по гілках, бігають один за одним. Кінець кінцем самичка вибере найсміливішого, хто не злякався суперників. Та що білки! Пихкалки їжаки у шлюбний період б’ються за самичок - штовхаються, кусаються, пускають в хід голки, до того ж вони фиркають, і здаля чути їхнє голосне сопіння. Під час залицяння їжак кілька разів оббігає навколо самички. Він настільки збуджений, що навіть співає — низько так свистить. А похмурий відлюдько борсук, якщо покличе самичка, стає уважним і ласкавим, і уявіть, хрюкає від задоволення.

Хоча в період гону звірі стають агресивними, але все ж вони воліють обійтись “малою кров’ю”, лише демонструючи один одному свою зверхність. Домашні коти, зустрівшись десь на даху, приймають загрозливі пози, роздувають хвости — може супротивник подумає, що проти нього величезний звір, злякається й дасть ходу?! Проте частіше постоять так вони, покричать і розійдуться. Лише, коли зійдуться непримиренні супротивники, сили яких приблизно однакові, справа вирішується бійкою. У диких тварин все відбувається приблизно так само. Ми думаємо, що тварини в бійках не додержуються правил, однак це не так — слабший супротивник може попросити пощади, а потім чимдуж утекти з місця поєдинку. Іноді бої завершуються значними пошкодженнями, а у фатальних випадках і смертю одного із супротивників, іноді й обох.

Шлюбної пори можна побачити не тільки бої, але й танці звірів. Як відомо, танець лисиць поклав початок фокстроту, тобто “лисячому кроку” (“foxtrot”), хоча сам танець було названо по імені американського актора Гарі Фокса, який придумав його 1914 року. Треба сказати, що у лисиць танець є завершальним у циклі вибору партнера. Спочатку біля самиці упадають кілька залицяльників. Між ними часто виникають бійки, бо під час гону вони сильно збуджені, часто дзявкають і завивають. Коли ж лисиця зробила свій вибір, то зі своїм партнером йде на потаємну галявину, де вони й виконують той самий “фокстрот” - шлюбний танець. Звірі встають на задні лапи та пересуваються дрібними кроками. Лис і сам може пройтись перед лисицею на задніх лапах, щоб показати себе в усій красі.

Не тільки звірі, але й комахи відчувають, що прийшла шлюбна пора. Ви помічали як рояться комарики? Отже наступного дня можна очікувати теплої гарної погоди. Але літають вони не просто так — у рої зустрічаються самці і самички, бо за тих мізерних розмірів непримітним комашкам важко було б віднайти один одного. У деяких із них є навіть спеціальні очі на тім’ячку, щоб можна було визначати положення інших особин у рої.

Але не тільки танцями, музикою та співами зваблюють партнерів тварини. Деякі з них роблять справжні подарунки. Наприклад, самець невеликої пташки будує для самички курінь і прикрашає його черепашками молюсків, крилами жуків і метеликів, яскравим листочком. А щоб заманити туди свою обраницю, дарує їй квіти. Самець малого крячка передає самичці рибку. Іноді, щоправда, шлюбні дарунки - вимушений крок. Самець ктира, великої хижої мухи, підносить самичці тільки що впольовану комаху, бо інакше й сам стане жертвою. Й поки вона їсть, вони літають удвох, а потім ноги в руки, лети мерщій геть, рятуй своє життя!

З.Л. Берест

канд. біол. наук

Переглядів: 957 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 nataliya030996  
Так, весна – найромантичний період року. Адже у всій природі відбувається чарівне дійство : розквітають квіти, повітря наповнюється їх ароматами, птахи співають шлюбні пісні.

12 kripakmaxx  
Добре коли весна дарує можливість спостерігати за поведінкою тварин які знаходяться навколо нас , мені вже довелося спостерігати за деякими зайцями , яких я зустрічав просто прогулюючись в лісі , та на обочинах доріг , також довелось бачити білок які шалено бігали по парку .

11 zari999777555  
Я обожнюю весну. Та хто її не любить! Довкола знов мереживо моледеньких листочків, землю окутує килим із зеленої травички, весняні аромати, що паморочать свідомість, —долітають звідусіль, теплий вітерець, котрий дмухає у вітрила мрій легенько торкається обличчя... Усе це неповторне диво, чарівна краса.
Усе живе, в тому числі й увесь тваринний світ, реагує на весну-гостю радісним пожвавленням. Тож, не диво, що стільки тваринок веселиться й танцює. Весна для них — це період наснаги та час, коли потрібно залишити нащадків. Саме тому, так багато танців припадає саме на весняний шлюбний період. У кожного виду танець дуже своєрідний, його дуже важко навіть трохи скопіювати, не те що повністю відтворити, — це ніби витвір мистецтва, до того ж кожна пара вигадує свої неповторні рухи й елементи, додаючи таким чином ще більшої вишуканості й казковості своєму танку.

10 vladagusar1103  
Першими, хто сповіщає про прихід весни в містах — птахи. Починають звучати різноманітні весняні пісні, які завжди пов'язані з настанням шлюбного періоду. Самці деяких видів одягаються в барвисте вбрання, у них відростають коміри, чубчики, гребені. Не можна оминути особливий ритуал залицяння. Журавлі групами по двоє-четверо птахів підстрибують, ляскають крилами, присідають, кланяються, згинають шиї. В одній із попередніх статей детально описували своєрідні танці журавлів на галявинах під час шлюбного періоду. Деякі птахи влаштовують шлюбні ігри в повітрі. Хижі птахи, кружляють високо в повітрі, супроводжуючи фігури «вищого пілотажу» гучними криками. Кожен виконує свою неповторну пісню, сповіщаючи про те, що його гніздова територія зайнята. Незабаром вона стане місцем проживання всієї родини.

9 irinadasenko678  
Весна - це надзвичайна пора як для людей, так і для тварин.Саме в цей період оживає все навколо. Повертаються перелітні птахи, в тварин розпочинається шлюбний період, який є особливою ланкою життя. В цей час ні в якому разі не можна втручатися в життєдіяльність тварин, адже через це тварини можуть втратити своїх нащадків. Тому людям потрібно бути особливо обачними та обережними під час весняного відпочинку.

8 anastasiasotnyk  
Звірі як люди ,хоча ні ,навпаки ,люди як звірі) В житті так само ,кожен хизується чим може ,сим є можливість ,так і в звірів
Хоча ,у звірів набагато різноманітніші способи привернути уваги ,ніж у людей
Хотіла б почути ,як борсуки хрюкають від задоволення.
Весна - чарівна пора року,як на мене це ковток свіжого повітря ,теплого і такого несподіваного ,після лютих морозів
Виникає бажання ,твори ,починати щось нове,тому в звірів так само виникає таке бажання

7 supernata-yatsiniuck2014  
Тварини навесні стають такими романтиками, навіть люди дуже рідко проявляють свою мужність. Саме найбільше мені подобаються птахи, які в першу чергу думають про свою другу половинку. В мене була можливість спостерігати як ластівки будували собі житло, та ще й прям у нас на хаті біля вхідних дверей, це було так захопливо.

6 dianastr2014  
Не дарма вважають, що весна – найромантичний період року. Адже у всій природі відбувається чарівне дійство : розквітають квіти, повітря наповнюється їх ароматами, птахи співають шлюбні пісні. А птахам часто підспівують і коти, які теж вже «розпустились». Наприклад, я другий день спостерігаю за котячим весіллям. Моя кішка зібрала у дворі котів з усього району, тому «пісні» лунають і вдень, і вночі. Ви можете здивуватись, але вчора навіть лисий кіт сфінкс лежав на травичці в компанії своїх суперників, підозрюю втік із дому на весілля. А от у дідуся з бабусею не кішка,а кіт. І тут вже навпаки - він поїсть і йде з дому в сторону села. Іноді тиждень гуляти може. А потім повертається додому на день чи два. Взагалі дуже цікаво спостерігати, як змінюється поведінка тварин протягом року.

5 linakulko  
Не дарма, в далекі часи, Новий рік відзначали 1 березня. Як і рослини, і природа загалом, все розпочинає знову рости, розквітає все навкруги, цвірінькають пташки. Особливо це помітно саме в лісі.Невипадково кажуть, що весну на своїх крилах нам приносять птахи. Після довгої зими вони повертаються у свої рідні місця, щоб знову вити гнізда та виводити пташенят. Здається, з-під нещодавно розтанувшого снігу проростають перші проліски, звірі виповзають зі своїх нірок. За цим завжди приємно спостерігати.

4 1311darina1998  
Весна в житті тварин та комах - це один з найважливіших періодів.
Адже весна - це заповнення жирових запасів, неабияк витрачених за зиму; час спаровування і вирощування потомства.
Найцікавіше явище у житті птахів навесні — шлюбні ігри, які особливо цікаво відбуваються у птахів. Після парування птахи починають будувати гнізда. Різно­манітність гнізд залежить від їхнього способу життя.

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz