Субота, 20.04.2024, 12:33Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Травень » 27 » Весна в ентомологічному заказнику “Тарасенківський”
15:44
Весна в ентомологічному заказнику “Тарасенківський”

Зелене море трав і сріблясті хвилі ковилу на ньому — так днями зустрів зоологів ентомологічний заказник “Тарасенківський”. Із часом розцвітуть тут квіти, а зараз лише жовті кущі рокитника урізноманітнюють зелені схили балки та несміливо визирають з-за куща братки — жовто-блакитно-білі квіточки фіалки триколірної, що утворили тут невеликий барвистий килимок.

          Проте вирує комашине життя, хоча й потрапили ми в заказник у другій половині дня, коли воно не таке жваве як зранку. Зараз розпочався літ  метелика-п’ядуна Pseudopanthera macularia L., жовтого із коричневими плямами на крилах. Продовжується літ комариків-бібіонід роду Bibio. У квітах рокитника сидять всюдисущі бронзівки мохнаті Tropinota hirta (Poda), а над квітами літають, збираючи нектар та пилок, джміль норовий Bombus lucorum (L.) та “червонокнижна” ксилокопа Xylocopa (Xylocopa) valga Gerstaecker, причому відмічено було не менше як чотири особини бджоли-теслі в різних частинах балки. До стеблини прикріпила свої стільники паперова оса-поліст Polistes dominula (Christ), а неподалік муха-повисюха з роду Chrysotoxum копіює цю жалку тваринку, намагаючись так убезпечити своє існування. Жуки довгоносики та листоїди, мурашки, клопики, попелиці — всі займаються своїми нагальними справами: живленням, паруванням і відкладанням яєць.

          Навідуються до заказника козулі європейські Capreolus capreolus (L.) – у різних місцях помітні серед густого різнотрав’я їхні льожки. Залишили свої візитівки, викиди землі, кроти європейські Talpa europaea L.  Птаство трималось здебільшого на периферії заказника,  у прохолоді дерево-кущової рослинності. Тут ми побачили і почули дрозда чорного Turdus merula L., шпака звичайного Sturnus vulgaris L., вівчарика-ковалика Phylloscopus collybita (Vieillot) та вивільгу Oriolus oriolus (L.). Над нами постійно ширяли всюдисущі ластівки сільські Hirundo rustica L., а із під ніг розбігались ящірки прудкі Lacerta agilis L.

          Хоча територія заказника зовсім невелика, але ж скільки тварин і тваринок мешкають тут під охороною національного природного парку! Отже ми в черговий раз переконались у значенні заказників у балках для збереження біорізноманіття.

 

Інформацію підготували

начальник науково-дослідного відділу, к. б. н., М.Л. Клєстов

та ентомолог, к. б. н., З. Л. Берест

 

Переглядів: 223 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 polinapetrenko1810  
Наскільки захватуючи,що захотілося побувати в заказнику "Тарасенківський" і відчути ту атмосферу. Атмосферу природи, відчути її,почути і насолодитися краєвидами. Добре ,що такі місця є у нас,до яких хочеться попасти,щоб насолодитися моментом.

6 gerasenkoula2  
Дух перехоплює від таких статтів..Дуже хотілося побувати там,та пережити емоції захвату.
В нашій країні багато чудесних місць,це одне з них...Із захватом милуватися ними ніколи не набридає

5 dashamasovets2003  
Особисто мені дуже хотілося б побувати там особисто і побачити всі красоти даного місця на власні очі.
Читаючи дану розповідь я собі візуально представляю наскільки там гарно і затишно. Нажаль про такі не дуже відомі місця рідко де згадують, але я вдячна сайту за знайомство із заказниками та різними заповідниками!

4 dianazavruk  
Як шкода , що про подібні місця рідко згадується в книжках, в різних розповідях...
Але я вдячна авторові за те, що познайомив нас із заказником "Тарасенківським".

3 chetveryk  
Більше людей повинні дізнатися про такі дивовижні місця. Я впевнений що це незабутній досвід побувати  в заказнику “Тарасенківський”

2 snizhanaboiko2002  
Про такі заказники потрібно інформувати в школах ,та проводили екскурсії.Я впевнена що такі заходи сподобаються не лише дітям , ай дорослим.

1 girmandara02  
В нашій країні є чимало дивовижних куточків , про які мало хто знає- і навесні вони перетворюються у прекрасні місця для відпочинку. Дуже хочу відвідати заказник "Тарасенківський", я впевнена , що отримаю масу задоволення.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz