П`ятниця, 19.04.2024, 13:51Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Травень » 20 » ВЕСНА В УРОЧИЩІ БЕРЕЗОВЕ
08:06
ВЕСНА В УРОЧИЩІ БЕРЕЗОВЕ

 Весняним днем 14.05.2021 р. ми прямували в урочище з поетичною назвою — Березове. Хоча білокорих красунь тут не дуже багато, та для цієї місцевості в Черкаській області вони — майже диво. Але й окрім них в урочищі є багато цікавого: тільки тут можна побачити великі популяції диких орхідей, зустріти полохливу козулю, насолодитись співом пташок. Серед різноголосого пташиного хору особливою майстерністю співу виділяються соловейко східний, кропив’янка чорноголова та вивільга. На лучних ділянках і галявинах зустрілись нам ящірки живородні, що до речі, виявлені в межах НПП тільки в цьому урочищі. Несподіваною знахідкою стали гриби підберезовики (Leccinum scabrum), а серед комах — бабка білоноска болотяна Leucorrhinia pectoralis (Charpentier), що занесена до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (статус: у стані найменшої загрози) та Додатків ІІ і IV ”Оселищної директиви”. Вона притаманна більш північним біотопам, а тут знаходиться на південній межі ареалу.

          Мальовничою та видовищною є також дорога в урочище, що стрімко спускається з пагорба, прямує спочатку серед високих старих верб край водойми, а далі простує луками, які починають заростати грушами-дичками. В цьому році ділянка вище Карасьової  дамби вразила своєю повноводністю, що оцінили сірі гуси, які вирішили залишитись тут на гніздування. На прилеглих до лук ділянках Сулинської затоки тримаються сірі та великі білі чаплі, баклани великі, поганки великі, лиски, крячки білощокі. Постійно чувся спів очеретянок великих, а лебідь-шипун випрошував їжу в рибалок.   

          Безсумнівно, відвідання урочища може бути цікавим не тільки науковцям, адже місцевість одна з найбільш цінних у природному відношенні черкаської частини НПП “Нижньосульський”. Тому саме тут заплановано еколого-пізнавальний піший туристичний маршрут від села Михайлівка до Собачого хутора (таку назву має частина с. Велика Бурімка, де за часів княгині Кантакузіної-Спіранської знаходилась псарня для утримання мисливських собак, проживали псарі).

          Особливо привабливим може стати відвідання урочища в кінці весни — на початку літа. В цей час луки та ліс мають неповторний світло-зелений колір трави й листя, що притаманний найкращій порі року, зачаровує спів пташок, а з гущавини визирають білі дзвіночки конвалії, наповнюючи простір чарівним ароматом. Гарно тут й улітку, коли луки вражають різнокольоровим килимом квітів, над якими літають різнобарвні метелики. В той час як ліс, де стоять велетні-дерева, вабить прохолодою. Восени барви листя ніби змагаються у яскравості палітри кольорів, а золотаве листя в косах берізок шепоче колискові.

          Таким чином, понад 3 км маршруту пройде мальовничою місцевістю з багатим тваринним і рослинним світом, і він може стати окрасою туристичної інфраструктури нашої установи. В цей день нам вдалось не тільки визначитись із початком і кінцем маршруту, але й визначити місцем відпочинку та намітити точки для розповідей.

          Інформацію підготували

начальник науково-дослідного відділу, к. б. н., М.Л. Клєстов

та ентомолог, к. б. н., З. Л. Берест

         

         

         

Переглядів: 255 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 vouna2003  
Думаю, що берези ще розростуться й надалі утвориться березова роща - зміна біотопів, яка зумовлена природними законами. Якщо взяти до уваги грунти Черкаської області, то домінуючими типами ґрунтів в області є чорноземи типові, чорноземи опідзолені і реградовані – 687,7 тис. га (54 % від загальної площі ріллі). Це найбільш родючі і водночас найбільше еродовані ґрунти. Гарний потенціал для проростання є. Із глобальним потеплінням осадків буде більше, вологість підвищиться у відсотках - можливість для створення широколистяних лісів.

12 gerasenkoula2  
Коли бачиш і розумієш,що в нас є такі чудові місця.Залишилося всім людям відноситися з повагою і не смітити.Стаття дуже атмосферна,хотілося б побувати там

11 dianazavruk  
Особисто я щаслива, що на нашій Україні є такі мальовничі місця які хочеться відвідати. 
Завдяки саме цій статті я познайомилася із урочищем Березовим. 
Вже наступило літо, і всі ми можемо впевненно прямувати туди на екскурсії , бо як зазначилося в статті, найгарніше там на прикінці весни та на початку літа !

10 snizhanaboiko2002  
На душі стає краще коли знаєш що такі місця є на території України.Головне щоб відвідувачі не завдавали шкоди таким мальовничим місцям .

9 dashamasovets2003  
Дуже дякую за гарний опис саме цієї місцевості. 
Читаючи цю статтю ти ніби занурюєшся в ту атмосферу.
Завдяки опису можна зрозуміти, що це дійсно гарне та затишне місце для відпочинку. 
Дуже добре, що є такі місця, де можна насолодитися природою, та відчути всю її красу.

8 luzovicsnizana  
Урочище Березове нагадало мені урочище Романчик.
Та кожне місце унікальне своїм виглядом та жителями, які там знаходяться. Якщо на весні гуляти, то тільки в таких мальовничих місцях на природі

7 tkoshova000  
З опису можна зрозуміти, що це дійсно чудове, гарне і заворожуюче місце для відвідування і відпочинку. Із великим задоволенням, як тільки буде час, обов'язково відвідаю урочище Березове. Особливо хочу побачити великі популяції диких орхідей.

6 chetveryk  
Прекрасний вид, свіже повітря, природа. Весна, початок активного відпочинку,особливо в такій місцевості, неодмінно відвідаю урочище якщо з'явиться можливість в ноступному році.

5 polinapetrenko1810  
Приємно читати і усвідомлювати, що в урочищі Березевому є така краса. По якій можна прогулятись , і подивитися на такі краєвиди власними очима. Можна *підзарядитися* емоціями..

4 karinagrischenko1999  
Це дуже добре, що є такі місяця де можна насолодитися природою, відчути всю її неповторну красу. Дуже б хотілося відвідати урочище Березове. Дякую за чудову розповідь.

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz