Субота, 27.04.2024, 22:27Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Травень » 20 » ВЕСНЯНИЙ ПРИЛІТ ПТАХІВ НА ТЕРИТОРІЮ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
15:27
ВЕСНЯНИЙ ПРИЛІТ ПТАХІВ НА ТЕРИТОРІЮ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

        Приліт птахів навесні – це хвилююча подія,  на яку із нетерпінням очікують любителі птахів та орнітологи. У кожному регіоні, або навіть місцевості,  цей процес має свою особливості,  які залежать від географічних, ландшафтних, біотопічних та інших умов. Значний вплив також мають погодні особливості весни.

        На території НПП «Нижньосульський»,  яка розташована в Середньому Подніпров’ї і має дуже різноманітну ектопічну структуру, приліт птахів відбувається в основному у чотири етапи (міграційні хвилі).

        При сприятливих погодних умовах перша міграційна хвиля прильоту спостерігається в кінці лютого – на початку березня. В цей період з’являються перші зграї граків, гусей сірих, окремі жайворонки польові, чибіси та шпаки.

        Друга хвиля прильоту проходить у другій та третій декадах березня і характеризується появою сірої та великої білої чапель. Прилітає лелека білий, спостерігається поява та інтенсивний проліт гуски великої білолобої, качок – крижня, чирянки великої, черней червоноголової та чубатої. З’являється журавель сірий, лунь болотний, голуб-синяк, лиска,  а із співочих птахів – дрозди (співочий, чорний), мухоловки (сіра, білошия), зяблик, щеврик лісовий, плиска біла, горихвістка звичайна.

        Третю прилітну хвилю, що проходить у першій та другій декадах квітня, складають баклан великий, норець великий, мартини (звичайний, сивий, сріблястий), турухтан, травник, курочка водяна, одуд, крутиголовка, ластівки сільська та міська.

        Остання четверта хвиля прильоту припадає на третю декаду квітня – першу декаду травня. В цей час відбувається приліт квака, бугайчика, шуліки чорного, веретенника великого, крячків – річкового, чорного, світлокрилого та білощокого, зозулі звичайної, а також більшості співочих птахів, таких як соловейко східний, кропив’янки, ковалики, очеретянки та кобилочки.

       Останніми в наші краї прилітають бджолоїдка, серпокрилець чорний, вивільга, ластівка берегова та сорокопуди – жулан та чорнолобий. На цьому весняна міграція завершується.

 

Науковий співробітник,

Канд. біол. наук                                                                  Микола Клєстов

Переглядів: 1974 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 OLEXANDR_SHERASOV  
Птахи є і взимку і в любу пору року, одні прилітають, інші відлітають. А те що ви не чууєте і не бачете краси природи навколо вас - дуже сумно.

3 NezdoimunogaOksana  
Приліт птахів - це чудово, адже набагато приємніше, коли серед буденної метушні можна чути спів птахів.

2 Капустян  
Дійсно, політ птахів зачаровує!!!

1 OLEXANDR_SHERASOV  
Вже пора про лютн перельоти а не про весняну писати.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz