П`ятниця, 26.04.2024, 01:04Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Травень » 7 » ВЕСНЯНИЙ РОМАНЧИК
12:41
ВЕСНЯНИЙ РОМАНЧИК

           Весна - найкращий час для відвідування урочища Романчик – одного з найбільш мальовничих і цікавих у природному відношенні куточків нашого Парку. Наприкінці квітня ми вирушили до урочища для проведення зоологічних досліджень. Ще одним завданням виїзду була перевірка заселеності штучних гнізд, зроблених для голубів-синяків, які мали замінити цим рідкісним “червонокнижним” птахам природні дупла.

Ліс зустрів нас різноголосим співом птахів –  співочого дрозда, вільшанки, вівчарика-ковалика, шпака, зяблика, синиці великої. Трапились нам і граційні козулі, яких чимало мешкає в цьому лісовому урочищі.

Неймовірний ніжно-зелений колір листя, що тільки-но звільнилось від своїх брунькових обгорток, контрастував із різнобарвним килимом квітучих рястів, жовтими острівцями вирізнялись кущики анемони, де-не-де серед темно зеленого листя проглядали квіти медунки.

На жаль, похмура прохолодна погода не сприяла льоту комах, але все ж весна спонукала деяких із них займатись надважливими справами: пошуками їжі та місця для створення гнізда. Джмелиха з гудінням опустилась серед трави й миттю залізла в нірку — це самичка великого земляного джмеля відшукала помешкання для своїх майбутніх нащадків. Перелітав з квітки на квітку джміль міський. Мухи-дзижчали, так схожі на джмелів, “качали” своїм довгим хоботком-насосом солодкий нектар, зависаючи над квітами.

Кипіла робота мурашок. Сторонньому спостерігачу здалось би, що малі лісові мурашки просто метушаться на верхівці мурашника. Та придивившись краще, можна було побачити, що один із них тягне в гніздо шматочок гілочки, інший — якусь гусінь. А над усім цим заклопотаним товариством літав невеликий синявець крушиновий — дрібочка неба, вільна й прекрасна!  

Співробітники Парку успішно впорались із завданням, перевіривши штучні гнізда, зроблені для голубів-синяків,  а потім послухали спів птахів та відпочили в альтанці.

Інформацію підготували

начальник науково-дослідного відділу  М.Л. Клєстов

та ентомолог Парку З.Л. Берест

Переглядів: 272 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 241 2 3 »
24 k8295081  
Початок весни не завжди визначається певними відмітками календаря. Фенологічне або екологічне визначення весни, пов'язане із біологічними ознаками, такими як розквіт низки рослинних видів, поведінкою тварин, і спеціальним запахом ґрунтів, які досягли температури для того, щоби мікрофлора почала процвітати. Ці показники, як і сам початок весни, бувають різними відповідно до місцевого клімату і відмінних погодних умов окремого року.

23 pasnichenko  
Весна, на мою думку, найживіша з усіх пір року. Адже саме з її приходом прокидаються звірі, птаство, все навколо оживає. Я милуюся цією красою кожного року і ось прочитавши цю статтю, навіть ніби відчула запах весни. Працівникам велике дякую що в це період дбають про кожного жителя навколишнього середовища.

22 vouna2003  
Незвичайно, ще залишилися люди, які цінують й відчувають природу)) Також люблю походи до лісу, особливо навесні, коли можна побачити щось рідке та незвичайне, бо саме в цю пору року більшість живих організмів починає "нове" життя. 
Весною дуже цікаво моніторити боброві хатинки, із яких починають вилазити бобри, після зими. А ще, не менш цікаво знаходити й прочищати від трухи дупла, щоб подалі вони стали домівкою для різних видів тварин.

21 dianazavruk  
Весна - це чудова пора року для прогулянок парком та відпочинку на природі. 
Особисто я обожнюю весну за те, що саме в цю пору року все оживає та стає зеленим навколо. З'являється тепле сонечно яке радіє не лише око, але і душу. 
Ще весна особлива тим, що вже можна відвідувати екскурсії на свіжому повітрі та проводити більше часу на вулиці.
Щодо Романчика , сподіваюся в майбутньому в мене випаде така можливість побачити всі ті красоти на власні очі .
Дякую автору за гарний опис місцевості та за цікаву розповідь .

20 snizhanaboiko2002  
Як Шкода ,що не всі помічають таку красу . Потрібно хоча б раз на рік вибиратися до таких зон ,та насолоджуватися такою красою . Набиратися енергії від природи.

19 luzovicsnizana  
Дійсно, після зими, дуже класно погуляти по ожившому просторі природи, гарно описане кожне дійство в цьому урочищі. Весна це пора відновлення та зародження нового.

18 karinagrischenko1999  
Весна особлива пора року. Все прокидається після зими, оживає. Прочитала допис і наче сама побувала в урочищі Романчик. Добре що тут дбають про голуба-синяка, адже однією з умов, в рамках охорони цього виду птахів, є збереження дуплистих дерев, розвішування штучних гніздівель  та організація заказників у місцях їх гніздування.

17 polinapetrenko1810  
Велика подяка праціникам парку,які перевіряли штучні гнізда і домогали птахам. Адже, весна час цвіту різноманітних трав,кущів, дерев, співу птахів, прогулянок.

16 girmandara02  
Людей так і тягне до лісу , якомога далі від міської метушні, щоб перейнятися природою , що ожила після зими . Прогулянка весняним лісом може принести багато задоволення. Для любителів природи це місце - знахідка .

15 julia1308december  
Цікавий допис, бо так приємно та натхненно описує ранньовесняний ліс, але звертає нашу  увагу на проблемі "червонокнижного" птаха голуба-синяка, також автор згадує про про прохолодну погоду, що не сприяє льоту комах.

1-10 11-20 21-24
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz