Четвер, 28.03.2024, 12:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Вересень » 15 » Відліт та проліт птахів на початку осені на території                             НПП “Нижньосульський”
07:15
Відліт та проліт птахів на початку осені на території                             НПП “Нижньосульський”

На початку вересня відбувається поступовий відліт до місць зимівлі більшості комахоїдних,  а також деяких інших видів птахів.

Меншає у водно-болотних угіддях Парку кількість очеретянок  Acrocephalus, практично зникають кобилочки Locustella, а в лісах кропив’янки Sylvia. Відлітають сорокопуд терновий Lanius collurio L.1758, вивільга Oriolus oriolus (L.1758), зозуля звичайна Cuculus canorus L.1758.

На початку осені в пониззі річки Сули з’являються численні мігруючі зграї бджолоїдок Merops apiaster L.1758 та ластівок берегових Riparia riparia (L.1758) . З міст гніздування зникають шуліки чорні Milvus migrans (Boddaert, 1783) – рідкісні хижі птахи, що занесені до Червоної книги України. Практично відлітають лелеки білі і лише окремі особини ще тримаються в рідних місцях (фото).

Слід зазначити, що міграція птахів на початку осені не так помітна як, наприклад, проліт журавлів, гусей, качок, чапель, мартинів та інших птахів, які летять великими зграями вдень. В вересні комахоїдні птахи відлітають,  як правило,  не помітно вночі. Вранці виходиш до болота, або в ліс і усвідомлюєш, що вже не видно, а ні очеретянок, а ні кропив’янок і стає трохи сумно - розумієш, що прийшла осінь.

В той же час з’являються пролітні кулики,  які не гніздяться на території Парку.  Це таки види як бекас Gallinago gallinago (L.1758), уліт великий Tringa nebularia (Gunnerus, 1767), фіфі Tringa glareola L.1758 , чорниш Tringa ochropus L.1758 та турухтан Tringa ochropus L.1758.

В цілому на початку осені міграції птахів не так яскраво виявлені,  як у жовтні чи листопаді.

 

Інформацію підготував М.Л. Клєстов

 

 

 

 

Переглядів: 296 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 151 2 »
15 olyakhomenko2000  
Кожен рік досить цікаво спостерігати, як птахи відлітають зимувати в іншу місця. З одного боку це дуже красиво, слухати їх "курликання", смостерігати як вони зграями летять по небу, але з іншого боку стає сумно, адже ти розумієш, що уже осінь і холодні часи вже наближаються.

14 katyazolotar  
Мені дуже подобається спостерігати, як птахи відлітають восени. Вони роблять все настільки чітко, що складається враження, ніби  вони вибудовують свої клини під лінійку. Як тільки пташині зграї зібрані, вони злітають в небо, вибудовуються клином за ватажком і попрямують на південь, де їх чекають теплі озера і багато корму. Особливо прекрасно спостерігати клин відлітаючих птахів у
вечірньому небі. Їх відліт віщує нам, що скоро настануть холоди, і попереду сніжна морозна зима. Зменшення тривалості дня нагадує перелітним птахам про міграцію в теплі краї. З настанням осені їх стає все менше, але нас заспокоює те, що навесні птахи знову прилетять

13 yuliakopelets  
З такими «суворими»зимами можна і взагалі нікуди не литіти, хоча буде сумно якщо птахи через потепління не будуть відлітати, цікаво цілий рік спостерігати різноманіття птахів , тобто кожну частину року , якийсь новий птах)

12 bezpalcodima  
Осінь дарує не тільки досліднику,а й простій людині мати можливість спостерігати за різними явищами природи.Зокрема,переліт птахів.В дитинстві я завжди питав себе:"Як,наче б то,настільки примітивні створіння здатні так згуртовано,граційно долати такі відстані".Вже зараз я зрозумів,як колись помилявся,назвавши птахів примітивними.Вони є взірцями не тільки для інших тварин, а й для нас.

11 nastualife  
Обожнюю спостерігати відліт птахів восени. Заворожує те, наскільки ідеально вироблені інстинкти перельоту в цих створінь. Те, як все це відбувається чітко, а інколи, наче під лінійку. У різних видів птахів це відбувається по-своєму. 
Засмучує лише те, що є імовірність того, що ці птахи можуть не повернуттись. Так як зі зміною клімату планети, змінюється кліматична широта, а це означає, що місце проживання цих птахів також може зміститись.

10 karinka101289  
Як для мене осінь це прекрасна пора року! Це той час коли можна побачити дуже велике різноманіття птахів та інших істот які населяють нашу землю, зокрема наш регіон. На початку вересня мігруючі птахи менше покидають наш регіон так як погода і умови існування сприятливі для життя, чим ближче до зими, тим більше ми бачимо істот які готуються до зимування а також птахів які покидають наш регіон.

9 090914re  
Осінь чудова пора року, тому не потрібно сумувати, адже кожна пора року це зміни в природі і з часом, зовсім скоро всі тварини повернуться. Осінь нехай і забирає у нас тварин, до яких ми вже звикли, але також дає можливість подивитися на інших тварин, наприклад птахів, що пролітають, але також довго не затримуються у нас.

8 viktoriasamoid  
Прийшла осінь.Птахи виросли,навчилися літати та розшукувати собі їжу.Коли починають зникати комахи,перелітні птахи вирушають в далеку подорож.Для багатьох птахів міграція відбувається два рази в рік.З настанням осені вони відлітають і знову повертаються навесні.Більшість птахів,які мають потребу у їжі під час міграціх,літають вночі в маленьких зграях.Харчуються і відпочивають протягом дня,щоб уникнути деяких хижаків.Приблизно 5 мільярдів суходольних птахів перелітає щороку з Європи до Азії і Америки.Гарно спостерігати за перельотом птахів.

7 nd12508  
Хоча міграція птахів є показником того, що дійсно прийшла осінь, але сумувати не треба. Осінь - надзвичайна пора року зі своїми дивами.
А мігруючі птахи відлітають і прилітають кожного року, тому треба лише трошки зачекати, аби знову насолодитися цими дивовижними істотами та почути неймовірний спів.

6 dianastr2014  
Що не кажіть, але осінь теж прекрасна пора. Так відбуваються зміни втемпературах, відлітають птахи. Але ця пора повна чудесних моментів. Завжди
маленькою з нетерпінням чекала, коли ж птахи почнуть свою подорож у вирій. Мені
так подобалось, як вони чітким ключем летіли всі разом та ще й перегукуються.
Що казати, навіть зараз, коли чую звуки мігруючих птахів у небі, мимоволі
підіймаю голову. Для мене цей період віщує початок нового, не менш казкового
сезону.

1-10 11-15
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz