Субота, 27.04.2024, 07:17Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Серпень » 5 » Вийшов із друку другий випуск Наукових праць НПП “Нижньосульський”
14:34
Вийшов із друку другий випуск Наукових праць НПП “Нижньосульський”

  Черговий випуск періодичного видання,  надрукований у липні 2021 року,  містить 12 статей, загальний обсяг — 99 сторінок. Переважна частина статей включає результати досліджень, виконаних на території НПП “Нижньосульський” та прилеглих ділянках. Всі статті підготовані на високому науково-методичному рівні.

            У випуску оглядова стаття досягнень відділу за період 2016-2020 рр. начальника науково-дослідного відділу М.Л. Клєстова. Раритетним видам флори і фауни присвячені статті М.Л. Клєстова “Результати моніторингу рідкісних видів орнітофауни в районі розташування НПП “Нижньосульський” (2016-2020)” та “Сезонна динаміка чисельності голуба-синяка Columba oenas L., 1758 в районі НПП “Нижньосульський”; З.Л. Берест “Раритетні види комах, знайдені в НПП “Нижньосульський” і на прилеглих територіях”;  Ю.М. Галушки “Моніторинг Orchidaceae на території національного природного парку “Нижньосульський” у період 2012 — 2020 рр.” Актуальні проблеми сьогодення — збереження і відновлення земельних ресурсів, раритетних видів рослин, необхідність створення охоронної зони природно-заповідних територій обговорюються на прикладі двох ділянок, що межують із територією парку, в статті К.І. Деревської, Я.І. Лукавенко, Є.О. Мерижук “Екологічний моніторинг порушених земель пониззя Сули”. Маловивченій на території України групі галових кліщиків присвячена стаття З,Л. Берест та Н.М. Сичак “Галоутворювачі НПП “Нижньосульський”. Кліщі (Acari)”, яка є першою з циклу. Сучасна паразитологічна ситуація в регіоні, основні шляхи циркуляції гельмінтів та роль птахів у їх розповсюдженні охарактеризовані у статті О.І. Лисициної та О.Б. Гребеня “Гельмінти птахів у регіоні Середнього Дніпра” (рос.).  Вперше розроблені та впроваджені на прикладі різноманітних акваландшафтів парку стратегія і методологія гідроекологічного моніторингу масивів поверхневих вод і їх біорізноманіття, подається форма польового потоколу гідроекологічного  моніторингу в статті В.І. Щербака та Н.Є. Семенюк “Актуальні проблеми гідроекологічного моніторингу національного природного парку “Нижньосульський”. Важлива роль фітоепіфітону в екосистемі Нижньої Сули і Сульської затоки, його інформативність, вважає автор статті “Просторово-часова динаміка фітоепіфітону — важливий біологічний компонент гідроекологічного моніторингу національного природного парку “Нижньосульський” Н.Є. Семенюк, є достатньою причиною включити його до біологічних складових гідроекологічного моніторингу парку. Аналіз ландшафтно-геохімічних умов показав, що з екологічної точки зору територія парку є слабо забрудненою і може використовуватись для рекреаційної діяльності, показано у статті А. Сплодитель “Розподіл важких металів як показник еколого-геохімічного стану території національного природного парку “Нижньосульський” (англ.). Моніторингу трав’янистих оселищ, до яких застосовується прописаний у Менежмент-плані режим, присвячена стаття наших гостей Н.А. Пашкевич, Т.В. Фіцайло, Н.М. Миленко, Ю.М. Митропана “Моніторинг трав’янистих біотопів Смарагдового об’єкту НПП “Пирятинский”.

            Наведені у другому випуску Наукових праць статті розраховані на науковців, викладачів вузів та природоохоронну спільноту.

 

 

Переглядів: 256 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz