П`ятниця, 26.04.2024, 01:09Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Березень » 14 » ВОГОНЬ НАШ ДРУГ, ТА НЕ ЗАВЖДИ. ЧЕКАТИ МОЖНА ВІД НЬОГО БІДИ.
11:27
ВОГОНЬ НАШ ДРУГ, ТА НЕ ЗАВЖДИ. ЧЕКАТИ МОЖНА ВІД НЬОГО БІДИ.

     З настанням погожих весняних днів знову почали відновлюватися випадки підпалів сухої рослинності на території Національного природного парку «Нижньосульський». Майже не щодня піднімаються вогняні завіси, нещадно знищуючи водно-болотну рослинність, дерева, птахів і тварин, що знайшли в заплавах затишні схованки. Безвідповідальних людей, які не замислюються про наслідки своїх дій, спіймати «на гарячому» дуже складно, майже неможливо, бо цей злочин робиться миттєво: кинув запалений сірник на сухий очерет, та й пішов собі далі. 
     Водно-болотні угіддя  є місцем мешкання різноманітних птахів, які занесені до Червоної книги України. Саме зараз у них відповідальний період – повернення до заболочених територій, своїх основних місць гніздування та висиджування потомства, знищення яких є найбільшою причиною загибелі птахів під час міграції. Птахи, навіть перед смертельною небезпекою, не залишають своїх гнізд, так і гинуть на них від вогню.  Втрати, які завдає природі вогонь, відтворити дуже складно, практично неможливо. Тому Адміністрація національного природного парку «Нижньосульський» вкотре звертається до відпочиваючих на території Парку з проханням бути вкрай обережними у поводженні із вогнем.                                                                              Також нагадуємо, що випалювання сухої водно-болотної рослинності у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду України кваліфікуються ст. 91 Кодексу про адміністративні правопорушення України як порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Санкцією даної статті передбачена відповідальність у виді штрафу від 153 до 408 грн. Крім того, правопорушник повинен відшкодувати завдану шкоду. Шкода розраховується відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд України» від 24.07.2013 р. № 541. Указаними таксами передбачено, що випалювання сухої водно-болотної рослинності: на площі до 10 гектарів буде становити 2750 грн. за 1 гектар; на площі від 10,1 до 100 гектарів - 1650 грн. за 1 гектар; на площі більш як 100,1 гектара – 550 грн. за 1 гектар.  Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду передбачена кримінальна відповідальність згідно ст. 252 Кримінального кодексу України. 

Тож шановні відпочиваючі! Будьте обережні з вогнем під час відпочинку та пам’ятайте – «З МАЛЕНЬКОЇ ІСКРИ ВЕЛИКИЙ ВОГОНЬ БУВАЄ».

 Уразі виявлення пожежі, свідком якої Ви стали, просимо викликати пожежну службу, або телефонувати до адміністрації Парку за телефоном 91-5-17.

         Дякуємо за співпрацю!

 

 

Переглядів: 684 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 191 2 »
19 katyalinnyk1997  
Вогонь наш друг, але треба поводитись з ним вкрай обережно. Правильно, що існують покарання за порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Але було б значно краще якби ці правила діяли і по за межами заповідників

18 pisotskiy1998  
Торф’яні пожежі створюють небезпеку провалу впрогорілий грунт(прогар)людей і техніку,у зв’зку з чим рекомендується дотримуватисяобережності.Торф повільнопрогорає на всю глибину залягання,яка може досягти 6-8 і більше метрів. Вигоролі місця небезпечні провалювання вних ділянок дороги,будинків машин або людей. У них тривалий час після вигорання
зберігається висока температура,тому що провалився в районі торф’яної пожежі людина приречена

17 pashkamac  
Торф'яна пожежа — загоряння висушеного торфовища внаслідок природних чинників або викликане штучно. Вони часто захоплюють величезні простори і дуже важко піддаються гасінню. Небезпека їх у тому, що горіння виникає під землею, створюючи порожні місця у торфі, який уже згорів, і в ці порожнини можуть провалюватися люди й техніка.

16 kfysunenko  
Відкритий вогонь дуже небезпечний, але випадки його безпосередньої дії на людей рідкісні. Частіше небезпеку представляють променисті потоки, генеровані полум’ям. 
При пожежах в сучасних будівлях із застосуванням полімерних і синтетичних матеріалів на людину можуть впливати токсичні продукти горіння. Хоча в продуктах горіння нерідко міститься 50-100 видів хімічних сполук, що надають токсичну дію, на думку більшості вчених різних країн, основною причиною загибелі людей при пожежах є отруєння оксидом вуглецю.

15 marykalin98  
Щороку в світі трапляється близько 5 млн. пожеж. В Україні щодня трапляється близько 120 пожеж. Приблизно кожна шоста-восьма пожежа в нашій країні виникає від пустощів дітей, від їхнього невмілого, необережного поводження з вогнем. Кожен п’ятий, що загинув під час пожежі – неповнолітній. За цією статистикою – трагедії багатьох людей, збитки державі у мільйони гривень. Але не виміряти гіркоту втрат, коли у вогні гинуть діти.
Пожежа – це лихо, яке завдає шкоди. Причин пожеж може бути багато. Однак пожежники виділили декілька, через які найчастіше виникають пожежі.

14 rem1212  
З метою попередження пожеж у лісових масивах необхідно дотримуватись наступних вимог пожежної безпеки:
  • не розпалювати вогнища в молодих хвойних насадженнях, в місцях старих пожеж, торфовищах, лісосіках із залишками рубок та заготовленою деревиною, в місцях із сухою травою та під кронами дерев;
  • у випадку необхідності розведення багаття, розпалювати його слід на майданчиках, окайомлених мінералізованою смугою шириною не менше 0,5 м. Після гасіння багаття його необхідно ретельно засипати землею або залити водою до повного припинення горіння;

Забороняється:
  • розведення багаття у вітряну погоду;
  • залишати непогашеними недопалки;
  • застосовувати при полюванні пижі із легкозаймистих та тліючих матеріалів;
  • залишати просочені паливно-мастильними матеріалами  ганчір’я;
  • заправляти паливні баки машин і агрегатів при працюючих двигунах внутрішнього згорання;
  • курити та користуватися вогнем поблизу машин, заправлених пальним;
  • випалювати траву під деревами, на лісових галявинах та стерню на полях поблизу лісів;
  • залишати на місцевості бите скло і інші променевідбиваючі предмети.

Розводити багаття для спалювання сухого листя, бадилля, сміття, відходів, тари, викидати не загашене вугілля та попіл на відстань менше 15 м від будівель, споруд, на території житлових будинків, садибної забудови, дач, садових ділянок  і без нагляду дорослих не дозволяється.  Порядок проведення випалювальних робіт передбачає попереднє письмове узгодження з місцевими органами держпожнагляду умов пожежної безпеки при проведенні цих робіт з наступним отриманням дозволу в обласному управлінні екології та природних ресурсів.

13 lukava_lilya  
Люди в кожному дворі палять стерню і суху траву. Дим, який йде від цього, небезпечний для здоров`я людини. Існує закон, який забороняє спалювати стерню і суху рослинність. Але люди не розуміють, і далі палять.
Державний комітет лісового господарства вважає за необхідне істотно збільшити штрафи за підпали лісів, аж до притягнення винуватців до кримінальної відповідальності.

12 dietomorrow  
"Найбільш вражаюче знаряддя руйнування - вогонь. Він руйнує остаточно і безповоротно", сказав якось Е. Канетті.
Дійсно, треба розважливо та обережно ставитись до вогню, це не тільки невід.ємна частина нашого життя, а й небезпека.

11 kseniavalenko2016  
Я повністю згодна з Ксенією, що ми повинні берегти природу і робити все щоб вона існувала, але нажаль багато людей не розуміє цього і руйнує її, не знаючи, які будуть наслідки)))

10 lykholip1997  
Ми повинні зберігати природу та пілкуватися про тварин, а не нищити її одним рухом руки , шкода що люди цього не розуміють weep

1-10 11-19
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz