Четвер, 25.04.2024, 20:01Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Лютий » 2 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ
16:10
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ
   2 лютого 1971 р. в м. Рамсар (Іран) за сприяння ЮНЕСКО була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів. Набрала чинності 21 грудня 1975 р. Україна приєдналась до Конвенції у жовтні 1996 р.
  Рамсарська конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Її назва відображає початкову мету угоди − зберегти водно-болотні угіддя, як середовище для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції було розширено і зараз вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.
   Водно-болотні угіддя є невід'ємною частиною нашого довкілля. Вони допомагають зменшити вплив повеней, підтримують існування рідкісних видів тварин і птахів, забезпечують зайнятість та дозвілля населенню. Існують дуже різноманітні водно-болотні середовища, серед яких болота, очеретяні зарості, канави, ставки, струмки і ріки.
  Мета Всесвітнього дня водно-болотних угідь – активізувати інтерес до заходів щодо підтримання майбутнього цих життєво важливих середовищ і видів, які залежать від них, особливо в цю пору року, коли саме вони є важливим джерелом ресурсів живлення й місцями для зимівлі водоплавних і навколоводних птахів.Саме для збереження водно-болотних угідь, цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів Середнього Придніпров’я створений Національний природний парк «Нижньосульський».
    Сула – одна з найбільш заболочених річок Лівобережної України. Береги річки та її приток низькі, в значній мірі болотисті. Свого часу в басейні Сули було зосереджено близько половини всіх боліт Полтавської області. Характерною особливістю Сули є значна багаторукавність, наявність великої кількості островів.
    Гирлова ділянка Сули запропонована, як водно-болотні угіддя, перспективні для внесення до Рамсарського списку. Ця територія включає в себе долину гирлової ділянки Сули від села Мохнач на півночі до села Жовнине на півдні. Входить до складу ІВА (територія важлива для збереження птахів) № 23 «Сульська затока».
   Сульська затока при аналізуванні водно-болотних угідь Дніпровського екологічного коридору представляє собою прибережні заплавні комплекси річки, плавнево-острівний масив, сформований в умовах підтоплення водосховищем гирлової ділянки Сули та її заплави, прилеглі мілководні акваторії водосховища.
   Водно-болотні угіддя мають велике як природне, так і соціокультурне значення. Виключне екологічне значення водно-болотні угіддя мають, як місця перебування для 2/3 усіх видів рослин і тварин, як ділянки продукування біомаси та кисню, як природні резервуари та фільтри очищення води.
  Екосистемна цінність водно-болотних угідь України визначається: - трансконтинентальним значенням угідь як місць линьки і зимівлі для птахів, що мігрують між Євразією та Африкою; - високим ступенем ландшафтного різноманіття - великим біотичним різноманіттям; - значною місткістю кормової бази для мігруючих птахів і птахів, що гніздяться; - наявністю незамерзаючих ділянок акваторій що сприяє формуванню скупчень птахів для зимівлі.
   На водно-болотних угіддях Національного природного парку «Нижньосульський» здійснюється на постійній основі наукова та еколого-освітня діяльність, моніторинг навколишнього природного середовища, організовуються заходи щодо співпраці з місцевим населенням у напрямку сталого використання природних ресурсів, збереження місцевих традицій, розвитку рекреаційної діяльності. Поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об'єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення країни.
   Ми надіємось, що Ви приєднаєтеся до нас і зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для усіх людей водно болотних угідь!


Автор: Молодший науковий співробітник НПП «Нижньосульський» Юлія Лук’яненко
Переглядів: 1188 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 Капустян  
Сподіваюсь, що жителі прибережжя будуть допомагати Вам у збереженні свого"скарбу", а саме такої красивої природи)

7 Лідія  
Так, гарна стаття. Але людина як створює своє життя - так його і руйнує. Тому потрібно закликати всіх і кожного аби ті не забруднювали водно-болотні угіддя, які є так важливі.

6 Юлия Турко  
Водно-болотні угіддя мають неоціненне природне значення завдяки своїй високій акумулятивній і продуктивній здатності, сполучній функції між суходолом та водними екосистемами. Виключне екологічне значення таких територій полягає у тому, що це – місця перебування багатьох видів рослин, тварин і риб, ділянки продукування біомаси та кисню, природні резервуари й фільтри очищення води. Отже, можна сказати, що проблема збереження водно -болотних угідь в останні роки вийшла на одне з перших місць в системі пріоритетів охорони навколишнього середовища.
Отже, щоб забезпечити збереження водно-болотних угідь, потрібно раціональне використання та звичайно бережливе ставлення.

5 NezdoimunogaOksana  
Водно-болотні угіддя відіграють дуже важливу роль, адже вони підтримують існування рідкісних видів тварин та птахів, тому я вважаю, що потрібно очищати ці угіддя, адже можуть зникнути рідкісні види, які пристосовані лише до такого способу життя.

4 Storhak_Ed  
Досить пізнавальна стаття.)

3 фахівець відділу екоосвіти  
Шановний пане Мирошниченко! Якщо ви там не були, а огульно звинувачуєте, то це вже, як мінімум, неправдива інформація, за яку передбачена відповідальність. Будьте обережнішим у своїх висловлюваннях та припущеннях!!!!

2 Мирошниченко  
Шановний фахівець відділу екоосвіти, я в минулому коментарії не писав що бачив порушення, а лише припустив думку, що вони є! томущо вони зараз є всюди, тому я невипускаю що можливі правопорушення і у НПП "Нижньосульський". З правопорушеннями стикався але не у вашому НПП. Нехай автор даної публікації вибачить мене за різку критику в його сторону.

1 фахівець відділу екоосвіти  
З коментарем 2 не погоджуюсь. Публікація присвячена певній даті, в якій висвітлений потенціал пониззя Сули щодо збереження водно-болотних угідь, які мають величезне значення в біоценозах. Ваша критика, шановний, не доречна, безпідставна та не конструктивна. Голослівна критика - це не той шлях яким потрібно рухатись. Сам факт створення природно-заповідного обєкта, причому загальнодержавного значення - це вже подія. А далі потрібно вибудовувати його роботу таким чином, щоб навіть у таких скептиків не піднімалась рука писати такі речі. Прошу відповісти на запитання:
1. Коли Ви були на території НПП "Нижньосульський"?
2. Які власними очима бачили порушення?
3. З чим конкретно в даній публікації не погоджуєтесь?
4. Або конкретні факти, або вибачення перед автором статті.
5. Відповідь обовязкова !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz