Четвер, 18.04.2024, 08:07Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Вересень » 24 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МОРЯ
10:15
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МОРЯ

   Це один з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній тиждень вересня.

   До 1980 р. святкувався 17 березня. В даний час він святкується в останній тиждень вересня. Це один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об`єднаних Націй.

  Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

   Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

   За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.

 

       Фахівець з екологічної освіти НПП «Нижньосульський»   І. І. Нестеренко

Переглядів: 746 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 nastya_yakovleva_1998  
Всесвітній день моря входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН. Всесвітній день моря присвячений проблемам екологічної безпеки морських перевезень, збереження біоресурсів. До 1980 р відзначався 17 березня, але потім став відзначатися в один з днів останнього тижня вересня. У кожній країні уряд сам визначає конкретну дату.

7 odetta00  
"Якщо придивитися уважніше, то помітно, що море синє кожен день по-різному" (с) Марія Парр.
Дійсно, море завше постає перед нами динамічним і багатогранним, воно приховує у своїх глибинах дивовижне різноманіття риб, водоростей, коралів, інших водних істот... Щораз воно міниться новими барвами, вражає могутнім спокоєм і бурхливими штормами. Жити неподалік від моря - велике щастя.

6 dashakorzun98  
Море — частинаокеану, яка відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу
або островами і має своєрідний гідрометеорологічний режим, відрізняється властивостями та складом води. На сьогодення, людство завдало значної шкоди морським водоймам та її жителям. Тому, був створений Всесвітній день моря, головним завданням якого стало підвищення рівня безпеки на морі та донесення до серця кожної людини, що надмірний лов риби, забруднення водойм сміттям, нафтою, глобальне потепління негативно впливає на морські водойми.

5 natasha_riabets  
питання забруднення вод в Україні постало в наш час дуже гостро. Потрібно досягти більшої інформованості для населення, щодо шляхів вирішення цієї
проблеми

4 guramaforever  
Море - це велика екосистема. Вона, як і будь-яка інша, з розвитком людства зазнає пагубного впливу. Скільки разів нам повідомляли по телебаченню про аварії, в результаті яких у море потрапляла нафта. Доцільно було б згадати про сміттєві відходи людства, що теж впливають на життя морських жителів. Всесвітній день моря це чудова можливість привернути увагу громадськості до цих проблем.

3 alo4ka1997  
Ідея святкування виникла як реакція на масштабний вилов риби в морях і океанах нашої планети. Бездумні дії людини наносять непоправну шкоду природі і стають причиною зникнення багатьох рідкісних видів риби. Крім того, це призводить до забруднення вод і глобального потепління на планеті.

2 mym1996  
Проблема забруднення морського середовища стосується нас безпосередньо, адже Україна омивається одразу двома морями: Чорним та Азовським.

1 moroz-1996  
з цієї статті я дізналася,що існує Всесвітній день моря.З даної тематики природникам буде цікаво переглянути науково-популярний фільм ''Планета людей ''

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz