Вівторок, 16.04.2024, 14:21Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Вересень » 9 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЖУРАВЛЯ
08:48
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЖУРАВЛЯ

      Перший місяць осені багатий на екологічні свята. Так, у другу суботу вересня, цього року 12 вересня, наша планета відзначає Всесвітній день журавля.

      Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Історичною батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку до Азії, а звідти до Африки і Австралії. Зараз популяція журавлів широко поширена у всьому світі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. Головні місця зимівель журавлів - Іран і захід Індії.

     Всього налічують близько 15 видів журавлів:

Вінценосний журавель (Balearica pavonina).

Східний вінценосний журавель (Balearica regulorum).

Даурський журавель (Grus vipio).

Сірий журавель (Grus grus).

Журавель Стенлі (Anthropoides paradisea).

Стерх, або білий журавель (Grus leucogeranus).

Журавель японський, або уссурійський (Grus japonensis).

Канадський журавель (Grus Canadensis).

Американський журавель (Grus аmericana).

Журавель сережчатий (Bugeranus carunculatus).

Японський журавель (Grus japonensis)

Африканська красавка або райський журавель (Anthropoides paradisea).

Мережчатий журавель (Bugeranus carunculatus).

Красавка (Anthropoides virgo).

     Деякі з них занесено до Червоної книги. Колись журавель був промисловою птицею, але зараз він перебуває під охороною закону. Проте, незважаючи на протести міжнародної природоохоронної і орнітологічної громадськості, в деяких країнах (наприклад, в Афганістані і Пакистані) досі збереглися традиції полювання на журавлів. З п'ятнадцять видів журавлів, лише два з них є в Україні: сірий та степовий. На жаль, журавель не є частим гостем національного природного парку «Нижньосульський»: зустрічається на берегах Сули під час весняних та осінніх перельотів. Для багатьох цей птах є символом любові до Батьківщини

      Уперше День журавля відзначили в 2002 році в США. Ратуючи за порятунок зникаючого виду американського журавля, учені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які вирушали на гніздування у безпечні місця. День, коли на гніздування вирушив цілий виводок врятованих птахів, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, що охороняють природу.

     Святкування Всесвітнього дня журавля співпадає за часом зі щорічним підрахунком журавлів, що проводиться у передвідлітний період. Саме свято в різних країнах супроводжується фестивалями, акціями, конкурсами і фотовиставками, присвяченими журавлям, а також екскурсіями на місця осінніх скупчень птахів, де взяти участь в їх підрахунку можуть усі охочі.

Цікаві факти про журавлів:

  • цей птах став національним символом багатьох країн, а її гордий силует красується в емблемах кількох авіакомпаній;
  • трубне курликання журавлів чутно за кілька кілометрів. У цих птахів трахея дуже довга і біля кілю грудної кістки утворює петлю, яка слугує резонатором, посилюючи голос у багато разів;
  • за один день журавель здатен пролетіти до 800 км;
  • журавлів природа наділила довгим життям. Відомий випадок, коли білий журавель(Grus leucogeranus) прожив у неволі 83 роки, при чому у 78 років ще вивів потомство. Тому немає нічого дивного, що у японській міфології журавель є символом довголіття;
  • найрідкісніший представник свого сімейства – американський журавель (Grus fmericana). У 1941 році у всьому світі залишалося всього 15 цих птахів, але у наш час їх популяція вже нараховує близько 150 голів;
  • навколо дзьоба у журавля розміщені терморецептори, що дозволяють виявити, який бік яйця недостатньо зігрітий. Яйця можуть багато годин залишатися у гнізді без нагляду, оскільки ембріони дуже стійкі до холоду і в очікуванні тепла можуть впадати в заціпеніння.

 

Фахівець відділу екологічної освіти                                І. І. Нестеренко.

Переглядів: 2870 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 7
7 dashakorzun98  
Журавель сірий гніздиться переважно у болотистих районахПолісся. Це великий довгоногий птах, завбільшки як свійська гуска, з довгою шиєю, прямим сильним дзьобом. Зимують журавлі у Північній та Східній Африці та Південній Азії. Повертаються з вирію — на свої постійні місця гніздувань, зокрема на болотисті місця, зарослі очеретом. Зникнення журавлів пов'язане з тим, що раніше птах бувоб'єктом промислу. Тепер полювати на журавлів у багатьох країнахзаборонено, а захисники цих птахів щорічно проводять їх облік.

6 natasha_riabets  
журавлі дійсно дивовижні, птахи вони потребують захисту!

5 kirataran  
Журавлі під час розмноження рішуче охороняють свою територію. Територія, може бути досить великою. Її площа може досягати декількох квадратних кілометрів.Журавлі є моногамними птахами. Однак поширене в народі судження, суть якого полягає в тому, журавлині пари на протязі всього життя не розпадаються, не зовсім правдиві. Останні проведені орнітологами дослідження доводять, що час від часу пари журавлів все-таки змінюються. Зокрема, якщо самка або самець гине, то з великою часткою ймовірності інша птиця знайде собі іншу пару.

4 alo4ka1997  
Журавель – птах відомий. Про журавлиний клин знають навіть ті, хто ніколи його не бачив. У багатьох народів цей птах – символ вірності, щастя, довгого життя.
В Україні гніздиться 2 види — журавель сірий (біля 700 пар) та журавель степовий (200–250 пар). Обидва види занесені до Червоної книги України.

3 mym1996  
До страв журавель не примхливий: упіймав жабку чи рибку —ось і обід, узрів ягідку чи листочок — на «десерт». Чого по сезону вдосталь,
тим і харчується. Поле з недбало зібраним урожаєм для птаха, як скатертина –
самобранка: горох, овес, пшениця — все йому до смаку.

2 moroz-1996  

1 nskstchenkovsktorsya  
А ще журавлі є вправними танцюристами...стрибок, пірует у повітрі, біг зигзагами, граційний уклін - це вміє кожен птах. Вважається, що мовою танців він обирає собі пару. Однак, птахи танцюють не лише для того, щоб сподобатися обранцеві. Кожен рух означає
певну емоцію: задоволення, неспокій, збудження. Така мова дуже виразна і
зрозуміла журавлям так само, як і їхні звуки.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz