Субота, 20.04.2024, 06:37Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 4 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
10:34
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ НОЧІВЕЛЬ

ВОРОНОВИХ РОДУ CORVUS У МІСТІ ПОЛТАВА

(продовження)

Терміни, які застосовані в цій публікації мають таке значення:

– передночівельне скупчення – скупчення птахів, яке формується перед відльотом на ночівлю або на місце збору, не постійне, має мінливий характер і знаходиться на відстані більш ніж 1 км від території ночівлі;

– місце збору – територія, що розташована на незначній відстані від ночівлі, з якої птахи переміщаються на місце відпочинку безпосередньо, не використовуючи проміжні зупинки, використовується постійно (для сірих ворон – 500-1000 м від місця ночівлі, граків – не більше 1,5 км); на місці збору концентруються всі птахи, які беруть участь у формуванні ночівлі, навіть якщо вони покинули території різних передночівельних скупчень;

– центральна колективна (групова) ночівля – територія, що може містити кілька ділянок для ночівлі і щорічно використовується птахами для спільної ночівлі в зимовий період.

Зграйним вороновим роду Corvus властиве формування колективних ночівель у гніздовий і післягніздовий періоди на традиційних територіях, і тільки влітку частина птахів може тимчасово спільно ночувати на випадкових ділянках. Для всіх досліджуваних видів воронових птахів характерне формування на території міст «мережі» територій ночівель з обов’язковим розпадання на дрібні ночівлі у гніздовий та теплий післягніздовий періоди, переміщенням і утворенням великих скупчень у зимовий період. Центральні зимові ночівлі – це місця спільного відпочинку прилітних мігруючих і місцевих птахів, що використовуються кожного дня протягом одного, або, частіше, декількох років.

У Полтаві нами дослідження проводились із початку листопада 2015 року до початку березня 2016 р. У цей період була обстежена вся територія міста і знайдені всі центральні ночівлі воронових птахів. Кожну із знайдених ночівель відвідували мінімум раз на тиждень. Велику увагу було приділено вивченню формуванню передночівельних скупчень зграй сірих ворон, граків спільно з галками що невдовзі переміщаються на ночівлю.

При виявленні місць передночівельних скупчень, місць збору або центральних ночівель та напрямів передночівельних перельотів зграй воронових нами були застосовані модифіковані методи виявлення місць ночівлі зграйних воронових птахів у зимовий період, шляхом «перехвату потоку», тобто реєстрацією витягнутої в довжину в напрямку перельоту відносно щільної зграї воронових птахів, що летять разом певним маршрутом до місця вечірнього збору чи ночівлі. У руслі потоку можуть також рухатися окремі птахи, невеличкі або відокремлені щільні великі зграї. Виявивши в передсутінковий час доби значний потік воронових птахів, відмічався час польоту з точністю до хвилини та напрям руху. Згодом дані наносилися на карту (в нашому випадку – на план-схему міста Полтава). Після чого обиралося наступне, найзручніше для спостереження місце по ходу потоку, як правило за 1,5-2 км від попереднього. Ця послідовність дій повторювалася доти, доки не було виявлено місце вечірнього збирання чи ночівлі.

Коли місце збору виявлене, займається позиція, щоб найкраще бачити і саму зграю і можливі напрямки руху. При цьому важливо не наполохати зграю. Для виявлення самої ночівлі ми застосовували крім описаного вище методу, метод переміщення за неспокійними особинами. Хвилин за 20 до зльоту всієї зграї частина особин починає невеликими групками переміщуватися на дерева, що стоять неподалік, але в тому напрямку куди піде «потік». Під час цього процесу зграя ущільнюється за рахунок того, що перед самим злітанням передні перестають рухатися, а задні ще підлітають. Приблизно через хвилину після цього всі птахи злітають і швидко прямують на ночівлю.

Шукаючи нове місце ночівлі птахів, необхідно брати до уваги крім напрямку, в якому летить зграя, висоту, на якій вона летить, час з точністю до хвилини (але слід враховувати зміну світлового дня), коли птахи злетіли, середню швидкість їхнього польоту та інші фактори. Крім того, місця, які найбільш підходять для ночівлі воронових, має сенс обстежити вдень, щоб перевірити наявність екскрементів та загиблих птахів які, як правило, є на місці ночівлі.

Для визначення видового складу місць ночівлі, проводилося обстеження передночівельних скупчень за світла. Видовий фон скупчень фіксувався візуально та за допомогою прослуховування пташиних позивок. Таким чином нам вдалося виявити дві центральні ночівлі на території міста, кожна з яких мала місце збору та непостійні передночівельні скупчення. Ці центральні ночівлі згодом об’єдналися і змінили місце дислокації. (далі буде)

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 415 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 potapovaasya1810  
Досить цікава для вивчення група птахів, що має незвичайний спосіб життя. Раніше я ніколи не звертала увагу на птахів роду Воронових, адже для мене та й, мабуть, для більшості людей це звичайні пересічні види, що зараз є широко поширені. Прочитавши цю статтю, я була здивована, адже скільки всього потрібно для дослідження місць ночівлі цих представників. Добре, що проводяться такі досліди матимемо надію, що це слугуватиме відправною точкою для моніторингових спостережень за станом угруповань Воронових птахів у місті Полтава.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz