Вівторок, 23.04.2024, 11:50Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 7 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
06:34
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

Ми вирішили дещо змінити формат нашої рубрики «Сторінка для юного натураліста», вірніше не сам формат, а її назву. Тепер вона буде виходити під назвою «Записки натураліста». Приводом для цього були звернення читачів нашого сайту, які зауважили, що матеріали, які розміщуються в цій рубриці досить цікаві не лише для молодого покоління, а й для читачів старшої вікової категорії. Незмінним автором цієї рубрики буде фахівець відділу екологічної освіти НПП «Нижньосульський», кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та основ здоров’я людини Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Віктор Попельнюх.

Що ж, вітаю! Після тривалої відпустки знову хочу поділитись з Вами враженнями, цікавими зустрічами та ситуаціями, які часто траплялись на моєму досить тривалому натуралістичному шляху. Перш ніж продовжити свої невеликі есе про студентські роки (на яких я зупинився перед відпусткою), спочатку хочу поділитись деякими останніми враженнями, які стосуються цьогорічного полювання.

На відміну від побажання мисливцям перед виходом (виїздом) на полювання «Ні пуху, ні пера» – після відкриття мисливського сезону на пернату дичину на початку серпня, мені довелось побачити на ставку, де частенько рибалю в околицях Полтави, – і пух, і перо! А що в цьому дивного? Полювання ж передбачає, що від добутих трофеїв дуже часто залишаються такі атрибути. Засмутило, хоча й передбачуване, інше. На цій невеликій за площею водоймі щорічно гніздиться 3-4 пари лисок, та декілька пар водяних курочок. У цьому році нащадки з’явились дещо пізніше звичайного – в другій половині літа. Тому, на початок відкриття полювання пташенята ще не були оперені, на тілі переважав пуховий покрив. Місцеві рибалки, які щоденно відвідували водойму, дуже звикли до мешканців ставка, які, в свою чергу, ніяк не реагували на людей. Цікаво було спостерігати за метушнею пташиного царства, яка розпочиналась зі сходом сонця і закінчувалась після його заходу.

У день відкриття полювання я навмисно ніколи не буваю на природі, щоб зайвий раз не бути свідком «крутого полювання» на беззахисних живих істот.

Знову я відвідав цей ставок рівно через місяць після відкриття полювання. Мої перестороги підтвердились. На плесі, вірніше в самому дальньому кутку, біля самих заростей, трималась та обережно себе поводила єдина доросла лиска, яка, ймовірно, вціліла від пострілів. І лише пір’я та пух, що були прибиті до берега вітром, нагадували про недавню мисливську баталію.

Після побаченого чомусь на думку спала одна історія, яку почув у 90-і роки від справжніх мисливців. Їх розповідь була про свого земляка карела, мисливця з великої букви, який ходив на ведмедя з рогатиною (загостреною на одному кінці палкою). Безумовно це традиція місцевих мисливців, але яка хоробрість, не те що піти і вбити практично ручну пташку. Суть цього полювання полягала в тому, щоб знайти барлогу косолапого, розбурхати його, і коли він з неї вилізе та стане на задні лапи (це типова його поведінка) з метою «обняти» непроханого гостя – потрібно швидко направити верхній загострений кінець рогатини між ребра в область серця, а нижнім, тупим зафіксувати її в землі. І коли все швидко і правильно зроблено, хазяїн тайги всією масою навалюється на рогатину, головне щоб вона не зламалась. Причому, таке полювання завжди відбувалось одноосібно, без будь-якої допомоги інших мисливців з рушницями.

Безумовно минули часи, тай ведмеді в нас не водяться, але кодекс честі мисливця повинен спрацьовувати в будь-якій ситуації – стосується це крупного звіра, чи зовсім беззахисної пташки. Справжній мисливець ніколи не стане вбивати безпомічних та беззахисних тварин. Вбивство заради вбивства – це безглуздя.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 648 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 121 2 »
12 karinagrischenko1999  
Людина займався полюванням з доісторичних часів. З розвитком людського суспільства змінювалися способи і цілі полювання. У первісному суспільстві полювання було одним з основних джерел їжі, а також була частиною обрядів і ритуалів. Далі розвинулися різні види мисливських забав, полювання стало розвагою заможних людей. В даний час існує велика кількість мисливських організацій, а виготовлення та продаж мисливського інвентарю є бізнесом. Але завжди потрібно думати, що ми після себе залишимо своїм нащадкам.


11 katyabezryk  
Навіть страшно уявити ,як люди безжалісно вбивають птахів.Напевно,вони не розуміють того,що вони ж самі знищують природу;вони не думають про наслідки їх "мисливства';їм байдуже на беззахисних істот.Навіщо винищувати цілі нанцюги птах?З якою метою? Це безглуздо,безшердешно!Я в. цьому не бачу ніякого сенсу!Думаю ,що саме ця стаття змусить задуматися нас,та не бути такими ж безсердешними і берегти природу!

10 nata07021998  
Раніше я над цим не задумувалася, а коли були на практиці і знайшли маленьке, безсиле пташеня, покинуте на водоймі, без батьків, то в той момент хотілося зробити все можливе щоб тільки йому допомогти. Тому Я взагалі не розумію сенсу цього полювання, як можна наносити шкоду такому маленькому, беззахисному створінню?

9 sokolruslanshik1999  
Я вважаю, що мисливство це безглузда справа, тим паче на беззахисних тварин та пташок. Хочеш стати гарним мисливцем то їдь в спеціально відведені місця для полювання і полюй. Ну чому я найбільше дивувався, так це заповідникам які повинні охоронятися, адже в них проживають рідкісні тварини та птахи, але на при великий жаль браконьєрів охорона не зупиняє!

8 anastasiasotnyk  
Після літньої польової-практики ,я змінила своє ставленням до природи ,в ліпшу сторону!
Прикидаєшся зранку,навкруги так тихо ,спокійно ,різноманітні співи птахів,які просто зачаровують,щодо лисок,я їх особисто бачила)
Шо стосується про полювання ,це в якійсь мірі,для когось відпочинок,але відпочивати за рахунок чієїсь смерті ,це занадто .Я ніколи не любила полювання ,і не розуміла його
Вважаю ,що полюванню ,можна знайти якийсь альтернативний замінник

7 samsonenkoviktorija12  
Процeс антропогeнeзу зупинився і задумався в якому напрямку рухатися, прогрeсу чи рeгрeсу, аджe основними рушійними силами в сучасному світі знову стають природній добір на основі боротьби за існування. Я вважаю, що ця стаття є одним із яскравих прикладів того, що людські цінності давно пeрeстали бути основними.

6 teran06  
я вважаю що там де для людини є вигода там вона і буде вбивати чи полювати.

5 snigur98bk  
На мій погляд це безглузда дія, коли людина вбиває тварину беззахистною оскільки це не є задоволенням і не можливо назвати цю людину "мисливце". Я впевнений що справжнє полюваня повино бути на відстані і досить великий час відведений на спостереження або вибирати тварину яка врази сильніша і не є слабкою до мисливця

4 matviychuknina  
На мою думку тільки безсердечні люди можуть вбивати ручних птахів, слабохарактерні. Я взагалі не розумію сенсу сучасного полювання. Як можна вбивати наших братів менших ? Вони також хочуть жити, дихати, рухатися. Ось раніше полювали заради того, щоб вижити, накормити свою сім'ю, зігріти від холоду. Так це я розумію - полювання, бо це було необхідністю, а зараз позбавлюють життя заради свого задоволення. Ми самі надаємо шкоди природі, знищуємо прекрасні види диких тварин, не розуміючи що буде потім.

3 1996randall  
Человек способный убивать только слабее себе, на слабых поднимаются руки, на более сильных у человека не хватит сил. Как говорится в статье: НЕ каждый сможет с рогаткой сможет пойти к медведю в логово. Из многих охотников, которые пошли убить невинных птичек, они не смогут пойти на дикого медведя с рогаткой, луком и тд. Убийство самое плохо, что может быть в жизни

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz