Четвер, 28.03.2024, 16:14Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 26 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:55
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

КРИЛАТИЙ РОЗБІЙНИК ВОДОЙМ

Нагадаю. Під час навчання в педагогічному інституті, польову біологічну практику з зоології хребетних тварин та вищих судинних рослин ми проходили в пониззі Ворскли після другого курсу упродовж 40 днів. Проживання в польових умовах серед природи – це ті моменти студентського життя, які найбільше запам’яталися, принаймні для мене. Напрямком моїх досліджень були водні та біляводні птахи, що стали тематикою спочатку курсової, а потім дипломної роботи. Біорізноманіття пониззя Ворскли просто вражало, навіть мене, у якого вже був чималий досвід вивчення пернатих зі шкільних років, що висвітлено у попередніх публікаціях. Серед пташиного різноманіття, хижі птахи були особливими об’єктами, що вражали не тільки своїми розмірами, а перш за все елегантною, благородною статурою, яка притаманна для представників Ряду Соколоподібні (Falconiformes). Із представників цього ряду в пониззі Ворскли спостерігались – шуліка чорний, луні очеретяний та лучний, канюк звичайний, орлан-білохвіст, скопа, орел-карлик, могильник, яструби великий та малий, кібчик, підсоколик великий, боривітер звичайний. Одні з них були звичайними та гніздились, інші траплялись під час міграцій або періодично залітали на дану територію.

Матеріал про типового, на той час, представника шуліку чорного можна прочитати на сторінках нашого сайту за 20 та 22.03.2017 року під заголовком «Гніздо з мотлохом». Сьогодні хочу розповісти про справжнього крилатого розбійника водойм та біляводних територій – луня очеретяного або болотного (Circus aeruginosus).

Назва цього виду цілком відповідає місцям проживання. Його основні біотопи – заболочені ділянки з заростями очерету, які він використовує не лише як місце для полювання, але й для розміщення гнізда. Своє гніздо-платформу із минулорічного очерету облаштовує в малодоступному місці, зазвичай з наявністю води. У моєму випадку воно знаходилось в одній із заток, неподалік від біостаціонару (500 м) та дороги Кобеляки – Світлогірське (на відстані не більше 50 м) з досить інтенсивним рухом автомобілів. Проте, це не заважало птахам із року в рік будувати там своє гніздо, оскільки ділянка була малодоступною. Але для мене – студента-натураліста не було недосяжної мети. Безумовно, гніздо було знайдене. В ньому знаходилась кладка з п’яти яєць. Вдруге потурбував птахів вже тоді, коли вилупились пташенята (дивись фото). Навіть в такому віці пташенята проявляли не аби яку агресію. У момент відвідання гнізда в ньому були виявлені залишки ондатр та ще якихось водоплавних.

Чому луня болотного називають розбійником? Дійсно, він, як і інші хижі птахи, що полюють на тварин, вигодовує своє потомство м’ясом. Тому, його об’єктами промислу стають практично всі водні та біляводні тварини розміром не більше крижня. Таким чином він полює і на дрібних горобцеподібних, і на більш крупних – пастушкових (водяних курочок, лисок, пастушків, погоничів), сивкоподібних (різноманітних куликів), качок (зокрема крижня та чирянку малу), не пролетить повз водяної полівки та ондатри. Часто полює над суходолом – добуваючи різноманітних гризунів, навіть саранових за несприятливих умов. Від його основної зброї – ніг з гострими кігтями – порятунку практично немає. На відміну від соколів, які добувають жертву в польоті, лунь болотний хапає її з поверхні землі чи води.

У період розмноження його впізнати не складно. Самка крупніша за самця, однотонно-темніша зі світлою шапочкою на голові. Політ спокійний, невисокий, під час паріння крила тримає «V» подібно. Основний біотоп – заболочені та водні ділянки.

Хижі птахи – особливі об’єкти природи. Вони відіграють важливу функцію санітарів на тих територіях, де мешкають. Тому займають вкрай необхідну та важливу ланку в трофічних ланцюгах та підтримують природний баланс чисельності видів.

 

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 621 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 121 2 »
12 supernata-yatsiniuck2014  
Кожен виживає як може, цікаво було читати про луня, також цікавилася цим птахом, вразило те що в нього розмах крил від 110 до 140 см, те що гніздо будують аж до 1м в діаметрі і 0,5 м у висоту, настільки розумні ці птахи.

11 aulko99  
Цікава розповідь. Дуже шкода, але такого неординарного хижака ще в своєму житті не зустрічала. Прочитавши статтю відразу виникло питання чи скрізь мігрує лунь очеретяний і на яких територіях?

10 katyabezryk  
Ця стаття пізнавальна,адже я вкотре переконалася, що в Світі не справедливе ставлення до птахів,їхх багато зникає через забруднення повітря,а також саме обідне те,що їх виловлюють люди...

9 anastasiasotnyk  
Цікаво читати про птахів ,їх побут та спосіб життя
Я неодноразово бачила ,як хижі птахи полюють ,добувають собі та своїм нащадкам їжу ,дуже цікаво спостерігати за ними smile

8 karinagrischenko1999  
Хотілося б сказати, що більшість хижих птахів в Україні перебувають у складному стані, бо позбавлені людського тепла та піклування. Єдине, що вони мають в достатку на нашій землі — це жорстоке, або, в кращому випадку, байдуже ставлення до себе. І якщо наше ставлення до цих птахів не зміниться, ми просто їх втратимо, а натомість отримаємо чимало проблем у перспективі свого власного існування.

7 natalialiakhman99  
Стаття є досить пізнавальною.Нашу Полтавщину населяють безліч цікавих представників, про існування  яких більшість навіть не підозрює,тому такі міні екскурсії в їх життя збагачують наш кругозір.Погоджусь з тим,що хижі птахи,серед яких є  і Лунь болотний,заслуговують нашої уваги,адже вони приносять значну користь для нашої екосистеми.

6 polebkakhomenko1  
Дуже цікава розповідь про такого хижака як лунь болотяний! Ця стаття була дуже захопливою та інтригуючою. Цікаво, а чи ми побуваємо в пониззі Ворскли, та чи зможемо знайти хоч сліди луня болотяного, так як зробили це ви?

5 lili_zaporozhets  
Болотяний лунь досить цікавий птах, який у наші дні досить часто трапляється в Центральній Європі. Він мешкає у вкритих очеретом районах, яких, однак, лишається дедалі менше. Різке скорочення чисельності лунів болотних почалося ще в 50-х роках ХХ століття і було пов'язане з оголошенням їх «злісними хижаками, які приносять збиток мисливському господарству», а тому підлягають відстрілу. На щастя цей період залишився в минулому, але у багатьох місцях йому загрожує висушування боліт, а також використання людиною пестицидів. Тому зараз найчастіше болотного луня можна зустріти майже винятково на природоохоронних територіях ( як приклад в регіональному ландшафтному парку «Нижньоворсклянський»), оскільки інші біотопи, де раніше мешкали ці птахи, вже знищені або перетворені людиною на сільськогосподарські угіддя. Тому виживання більшості водних та біля водних птахів залежить від збереження нами водно-болотних угідь і не тільки в рамках Рамсарської Конвеції до якої Україна приєдналась у 1996 році. Хоч з іншого боку визнання перспективними з точки зору вказаної конвенції трьох об’єктів на території Полтавщини (заплава Сули, Ворсклянське водно-болотне угіддя, Кременчуцькі плавні) дають певну надію на збереження цінних біотопів.

4 sokolruslanshik1999  
З кожним роком птахів на пониззі Ворскли меншає, та не тільки Ворскли, це відноситься і до інших річок, озер та боліт. Птахи зникають через забруднення повітря, несприятливі умови, а сама головна причина зникнення різних видів птахів це люди, які виловлюють їх, чі відстрелюють для свого задоволення. На мою думку, лунь болотний бне боїться будувати свої гнізда не подалік від людей, адже їхньому виду не завдавали рушівної шкоди!

3 samsonenkoviktorija12  
Цікаво, чи являється в даний час лунь болотяний представником Лучківської екосистеми, якщо ні, то хто замінив його екологічну нішу.

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz