Четвер, 28.03.2024, 18:39Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Жовтень » 18 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
18:00
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

Написати серію публікацій під цим заголовком надихнуло повідомлення мого магістранта про зустріч сиворакші (Coracias garrulus L.) 10 липня 2017 року в околицях с. Балаклія Великобагачанського району. За його даними пара цих птахів оселилися в дуплі старої верби на березі річки Псел, до якого вони активно носили їжу. Для орнітолога – це справжня подія, яка підтверджує той факт, що сиворакша поки-що достовірно гніздиться на Полтавщині. Крім того, це той випадок, коли така знахідка дає сподівання на те, що черговий вид не зникне, по крайній мірі, з нашого регіону. Адже тенденція щодо зменшення чисельності сиворакші в межах всього ареалу намітилась ще на початку минулого століття. Не виключенням була й Полтавщина, про що зазначав відомий місцевий орнітолог М.І. Гавриленко [1]. Таке ж різке скорочення її чисельності відмічалось по всій Україні [2, 4, 5]. І вже, наприклад в сусідній Сумській області в першій половині 1990-х років сиворакша, практично, перестала гніздитись [4].

У Європі, вцілому, з 1950-х pоків відбувся катастрофічний спад чисельності цього виду. Зараз вона занесена в Червоні книги практично всіх країн Центральної Європи. Загальна чисельність популяції в сусідній Польщі оцінюється лише в 1000-2000, а в Угорщині – 300-600 пар. Сиворакша занесена до Червоної книги Білорусі, де гніздиться 600-900 пар. Також включена у список рідкісних птахів Європейського центру Росії як вид, чисельність якого постійно скорочується [3]. В Україні їй присвоєний статус зникаючого виду, який залишився більш-менш звичайним лише в південних областях. За даними 2009 року загальна чисельність сиворакші в нашій країні орієнтовно становить 4-5 тис. пар, основна кількість яких зосереджена в Одеській, Луганській та Харківській областях [7]. Для території НПП «Нижньосульський» вона має статус пролітного виду [6]. Продовження буде.

Література

1. Гавриленко Н. И. Птицы Полтавщины / Н. И. Гавриленко – Полтава, 1929. – 142 с.

2. Горбань І. М. Про сучасну чисельність та поширення сиворакші (Coracias garrulus L.). / І. М. Горбань // Птахи Рівненської області – Рівне, 1992. – С. 33-34.

3. Грищенко В. М. Про занесення нових видів птахів до Червоної книги України / В. М. Грищенко // Беркут 7 (1-2) –1998. – С. 94-103.

4. Книш М. П. Катастрофічний стан чисельності сиворакші на північному сході України / М. П. Книш, М. Є. Матвієнко // Проблеми вивчення та охорони птахів. Львів-Чернівці – 1995. – С. 72-73.

5. Кривицький И. А. По поводу изменений фауны птиц в среднем течении р. С. Донец. / И. А. Кривицкий // Птицы басс. Сев. Донца. – Харьков, 1994. – С. 2‑5.

6. Клестов М.Л. Рослинний та тваринний світ пониззя річки Сули / М.Л.Клестов, Н.П.Гальченко, О.Д.Некрасова, М.Ю.Старовойтова, В.А.Конограй / під аг. Редакц Клестова М.Л. та Гальченко Н.П. – К.: Фітосоціоцентр, 2016. – 240 с.

7. Червона книга України. Тваринний світ / за ред. І. А. Акімова. – К.: Глобалконсалтинг, 2009. – 600 с.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 863 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 supernata-yatsiniuck2014  
Сиворакша- це один з 8-ми видів роду і єдиний вид роду у фауні України. Мене він дуже вразив своєю забарвленністю. Нам, навіть можна гордитися, що такий птах мешкає у нашій місцевості.

7 sokolruslanshik1999  
Зникнення чисельності видів це звісно дуже трагічно. Цей вид птаха дуже рідкісний в наших краях та це дуже радісна новина не тільки для орнітологів, а й для звичайних перехожих, які випадково побачили цього птаха.
На мою думку, як тільки буде момент, треба зайнятись розведенням цього прекрасного птаха.

6 anastasiasotnyk  
Гарні птахи ,помітні ,мають яркове забарвлення ,тому помітні
Я влітку ,часто буваю на річкі Псел ,при нагоді подивлюся ,раптом ,знайду гніздо ☺️
Приємно ,що ці птахи гніздяться в нас ,напевно в нас на території вже не так і погано smile

4 karinagrischenko1999  
Внаслідок систематичних рубок лісів зі старими дуплистими деревами омолоджується деревостан, але птахи залишаються без звичних для них місць гніздування, а інтенсивне ведення сільського господарства з масовим використанням інсектицидів прирікає птахів на голодне існування. Через це з відкладених чотирьох-шести яєць птахи взмозі вигодувати лише двох пташенят, що відтак призводить до різкого скорочення чисельності виду. Сиворакша перебуває під захистом Бернської  та Боннської  конвенцій, занесена до переліку видів під опікою Європейського товариства охорони навколишнього середовища. Охороняється Директивою Європейського союзу по охороні  птахів, а також Червоною книгою України (статус - зникаючий). Дуже добре що, цей  птах з’явився в нашому регіоні.

3 natalialiakhman99  
Проблема зникнення багатьох видів тварин,у тому числі і птахів,була і є досить актуальною. Хоч на Полтавщині і знайшли види цієї незвичайної пташки,що не тільки милує наше око,але ще й є досить корисною,проте самої ситуації це не змінює і тим паче не вирішує її. Різні біологічні та здебільшого антропогенні впливи негативно впливають на життя сиворакші.Необхідно жорсткими методами боротися з причинами зміни чисельності.Я думаю ні для кого не секрет,що в основному це браконьєрство,забруднення і руйнація їх місць гніздування.Людина взагалі істота руйнівна й змінити її сутність не просто,але потрібно щось робити з цим.Я вважаю,що наш край зобов’язаний піклуватися про цю "супермодель" української орнітофауни.Дуже сподіваюся,що з роками популяція цього виду буде зростати.

2 matvijchucknina  
Сиворакші мають дуже гарне і яскраве забарвленя, а окрім цього вони ще дуже корисні знищуючи сарану та інших шкідників сільского господарства під час їх масового розмноження. Це дивовижно, що такі чудові птахи мешкають і на тереторії Полтавщини. Хотілося б дізнатися, що чі навіть, хто став причиною зменшення цих беззахисних пташок.

1 polebkakhomenko1  
Сиворакша- прекрасна пташка за своєю природою. Те, що вона міститься на території Полтавщини є гарним фактором. Важко знайти схожу їй пташку. Специфічне забарвлення, розміри, харчування і т.д..
Цікаво, а які фактори спричинили зникнення сиворашки та її гнізд?
Цей вид потрібно цінити та оберігати, і сподіваюсь що саме так буде робити людство.

5 luzovicsnizana  
Причини зміни чисельності: деградація місць гніздування, застосування отрутохімікатів, пряме винищення хижаками, браконьєрство, загибель на місцях зимівлі.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz