П`ятниця, 19.04.2024, 05:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Жовтень » 30 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:39
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

У попередній публікації була визначена топ п’ятірка українських птахів, що мають найбільш яскраве забарвлення. Сьогодні мова піде про бджолоїдку звичайну (Merops apiaster L.). Птах-веселка – так лаконічно можна охарактеризувати цю пташку (фото). У виду статевий диморфізм практично відсутній. На відміну від самця, у самки лише зеленуватий відтінок спини. Тому, принаймні у польоті його розгледіти не вдасться. Для бджолоїдки притаманне колективне проживання. Вони колоніально гніздяться, мігрують зграями та зимують великими угрупованнями. Тому, як і всі зграйні види галасливі, що допомагає їм комунікувати між собою. Зазвичай голос птахів чути у польоті, який схожий на щебетання – «крю-крю-крю». Завдяки їх голосу, вузьким та довгим крилам, сплутати з іншими видами вкрай важко. Це зараз. А в шкільні роки, коли я тільки починав захоплюватись орнітологією, саме бджолоїдка була тим загадковим птахом, якого відразу визначити не зміг. Якось восени, коли птахи здійснювали передміграційні кочівлі, помітив високо в небі птахів, які перекликаючись літали колами та щось ловили у повітрі. Не маючи бінокля розгледіти їх детально не вдалось. Запам’ятав лише голос та силуети. За допомогою звернувся до редакції тоді дуже популярного юнацького журналу «Юний натураліст». І о чудо. Прийшла відповідь з якої вперше дізнався про бджолоїдок. Крім того, мені надіслали посвідчення «юного чомучки» (російською – почемучка), чим дуже пишався.

Маючи гострі крила та довгий хвіст, що схожий на хвіст сороки, птах видається крупнішим ніж є насправді. Його ж реальні розміри дещо більші за шпака. Оселяються бджолоїдки в урвищах чи залишених кар’єрах з добування піску або глини. За допомогою дзьоба та ніг птахи викопують нори, які використовують упродовж кількох років. Інколи колонії існують упродовж десятиліть. Гніздова камера розташовується за 1-1,5 м від входу. Яйця самка відкладає прямо на пісок, на якому згодом з’являються залишки комах, що й слугують на наступний рік підстилкою. Підростаючи, пташенята можуть залишати гніздову камеру та зустрічати батьків з кормом прямо в норі (фото). Часто їх оселі заселяють інші пернаті – горобці, шпаки, сиворакші, одуди, інколи навіть дрібні хижі птахи.

Назва виду не зовсім відповідає її суті. В раціоні бджолоїдки ці комахи становлять лише незначний відсоток, й то за умови, що недалеко від колонії була встановлена пасіка. Завдаючи певні збитки бджолярам, вона наражає себе на небезпеку – часто потрапляє під їх постріли та зневагу. А в чому вина пташки, що нерадивий господар встановив пасіку не там де потрібно!

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 803 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 sokolruslanshik1999  
Так, бджолоїдка певним чином шкодить природі, але в більшій мірі вона приносить користь, адже знищує шкідливих комах!

9 anastasiasotnyk  
Яскраве забарвлення,довгий клюв,гострий хвіст ,видний птах!
Щодо його назви ,дійсно не дуже підходить ,всі це підмітили ,може через деякий час його переіменують на веселкових птахів

8 aulko98  
Неординарний птах!! Має розірваний ареал. В Україні гніздиться майже на всій території, за винятком гір. В Україні чисельність сягає 25-45 тисяч пар! Але шкода те, що особливою великою загрозую становить заковування берегів в річок, що позбавляє птахів місць для гніздування

7 aulko98  
Неординарний птах! Має розірваний ареал. В Україні гніздиться майже на всій території, за винятком гір. Вразило те, що в Україні чисельність сягає до 25-45 тисяч пар!! Але дуже шкода, що особливо великою загрозою становить заковування берегів в річок, що позбавляє птахів місць для гніздування!!!

6 polebkakhomenko1  
Звісно, іноді бджолоїдка може шкодити пасіці, але вона є і дуже кориснии птахом. Наприклад, знищуює кузьку, листоїдів, хрущів, саранових, трав’янистих клопів та інших організмів в сільському господарстві.
Дуже пощастило тим людям, які бачили цього птаха, адже його краса засліплює!!

5 samsonenkoviktorija12  
Іноді, для бджолярів, колонія цих птахів справжнє лихо, особливо в період, коли молода бджола, а особливо матка, йде на перший свій обліт і звичайно ж не повертається до вулика. Матка — "королева" сім'ї і її відсутність значно затримує розвиток. Дідусь розповідав, що в її тілі знаходив більше 50 бджіл і це лише одна пташка. Але цей період пов'язаний з вигодовуванням малих пташенят, що дуже радує, адже він не досить тривалий.

4 natalialiakhman99  
Я мала можливість на власні очі бачити бджолоїдок,а також їхнє місце проживання в природі.Мені сподобалось за ними спостерігати.Завдяки цій статті я дізналася про них багато нового та цікавого.На мою думку,ця пташка справді схожа на веселку і заслуговує входити в топ 5 України..

3 luzovicsnizana  
Знати всього не можливо та якщо дуже хотіти то можна все дізнатись)
Дуже гарна,яскрава та незвичайна пташка.Хотіла би я подивитись на те,як вони полюють,та на те,як було зроблине 2 фото.

2 matvijchucknina  
Цей птах дійсно дивовожний,не лише своїм яскравим оперенням, а й повільним, мелодійним, привабливим звукам, які лунають з піднебесся влітку. Хоч вони є шкідниками бджільництва, але вони заслуговують на нашу повагу, бо вони приносят користь поїдаючи комах-шкідників. І справді назва бджолоїдки їм не дуже личить, на мою думку краще веселкові птахи.

1 karinagrischenko1999  
Безумовно, що цей птах заслуговує на увагу.  Недаремно він був обраний Українським товариством охорони птахів - Птахом року 2013.
            Цікаві факти про бджолоїдку звичайну (щурку європейську):
·        Бджолоїдка помічає в повітрікомаху на відстані до 100 м. Якщо птах голодний, він негайно кидається навздогін, якщо ж бджолоїдка сита, вона лише повертає голову в напрямку можливої здобичі.
·        Під час риття нори і гніздовоїкамери птахи викидають 7-12 кг ґрунту.
·        Щоб прогодувати себе і своїх пташенят, бджолоїдка щодня повинна зловитиблизько 225 комах.
·        Бджолоїдка хапає здобич довгим вузьким дзьобом і повертається з нею надерево.
·        Щоб відокремити жало комахи, бджолоїдка з силою притискає її черевце догілки.
·        Бджолоїдка кінчиком дзьоба ловить комаху і кілька разів б'є її з правого ілівого боку об гілку.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz