П`ятниця, 26.04.2024, 02:59Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Листопад » 6 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
17:25
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

Сьогодні список супермоделей продовжує рибалочка голубий (Alcedo atthis L.) – типовий представник Родини Рибалочкових (Alcedinidae), один із двох видів, які зустрічаються на території України (рибалочка строкатий – рідкісний залітний вид Криму). Серед визначеної п’ятірки самих яскравих українських птахів (нагадаю: крім нього – сиворакші, бджолоїдки, одуда та вивільги) він найменший, розміром не більше горобця. Проте, схожість з останнім на цьому й закінчується. Більше того, рибалочка настільки самобутній, що за морфологічними ознаками та способом життя й з іншими видами схожості майже немає. Єдине, що його об’єднує з деякими видами так це спосіб гніздування – він типовий норник (для розмноження копає нори, як наприклад ластівка берегова та бджолоїдка). Однак, на відміну від них, ніколи не оселяється колоніями у відкритих урвищах. Навпаки вхід у нору намагається сховати під гілкою, корінням, дерном та травою, які звисають тощо. Інколи місцем для нори обирає не обривистий берег водойми, а віддалені ділянки за десятки сотень метрів навіть серед лісу. Сама назва цього птаха говорить про те, що він пов'язаний з водою. Дійсно, рибалочка типовий гідрофаг з домінуванням у раціоні риби, яку вправно ловить за допомогою пристосованого для цього дзьоба (довгого та міцного). Інколи добуває й іншу здобич – пуголовків, комах, ракоподібних, але це буває лише в окремі періоди річного циклу та не так часто. Вузька спеціалізація щодо кормового раціону наклала відбиток на будову його тіла. Воно ніби «збите», з відносно короткими крилами та ледь помітним хвостом, а з іншого боку – порівняно великою головою з масивним дзьобом. Пояснення такій невідповідності є – це спосіб полювання. Свою здобич рибалочка чатує сидячи на якійсь гілці чи очереті не високо над водою. Побачивши здобич птах здійснює різкий кидок, зазвичай повністю занурюючись у неї. Потім, використовуючи короткі крила ніби ласти, він стрімко виниряє з-під води, тримаючи здобич у дзьобі. Малий об’єм тіла завдяки незначним параметрам окремих його частин (коротких крил, ніг та хвоста) не створюють додаткових перешкод під час пірнання та не дають можливості зайве намокнути.

Цікава також біологія рибалочки. Вид моногамний (у самця лише одна самка), за сезон буває кілька циклів розмноження, який включає: створення пари – будівництво гнізда – відкладання яєць – вигодовування пташенят – виліт пташенят із гнізда. Самці дуже прив’язані до своєї водойми і зазвичай повертаються на наступний рік, займають ту ж саму нору, але з іншою самкою. В кладці буває до десяти глянцево-білих яєць, які насиджують обоє партнерів. Як і в інших норників вони відкладаються прямо на грунт, і лише згодом з’являється підстилка з залишків їжі. Присутність рибалочки на водоймі визначається дуже легко. Зазвичай його політ прямолінійний, не високо над водою з характерним різким цикаючим свистом.

З літературних джерел мені було відомо, що рибалочка інколи може залишатися на зиму в окремих областях. До цієї інформації відносився дещо скептично, аж доки сам не побачив його на початку січня декілька років тому біля незамерзаючої промоїни на території санаторію в м. Немирів (Вінницька область). Здавалось неймовірним побачити яскраво-голубу пташку на фоні білого снігу та промоїни з якої піднімалися клуби пару.

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 922 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 kripakmaxx  
Чудова пташка  , часто спостерігав ,як вона полює і де мешкає . Природа наділила її красою . Особливої краси вона набуває коли летить  і пірнає у воду за здобиччю , часто бачив як вона винирює з малою рибиною і стрімко летить на місце проживання .

12 1996randall  
Приятная и милая маленькая птичка, которая входит в топ 5 самых ярких  украинских птиц.Удивительно, что такая маленькая по размерам птичкам так хорошо способна маскировать свою норму. Как интересно, что  он так прячет свою норку от других. Особо заинтересовало, как он охотиться, что сидит на ветке потом резко летит в воду, схватив добычу, сразу же вылетает с воды, не успев сильно намокнуть. очень красивая птица, особенно привлекает его мощный клюв, и шикарный цвет его перьев.

11 gotra2016  
Неймовірний птах. Хотілося б його самій побачити, а не уявляти по статті.
Він на всі 100% приваблює людей своїми барвами

10 polebkakhomenko1  
Завдяки своїй окрасці цей птах приваблює велику кількість людей. Особливості його живлення, розвитку, розмноження, здатності залишатися жити на зиму захоплюються нас, бо це не притаманно багатьом іншим птахам саме в такій комбінації. Рибалочка голубий є одним із особливих птахів, тих які уміють зацікавити.

9 sokolruslanshik1999  
цікава та пізнавальна стаття, хотілося б побачити його на власні очі, адже на фото він досить гарний.

8 anastasiasotnyk  
Хотілося б ,побачити його наживо
Дуже цікава інформація про біологію цього птаху,дуже схоже на людей у самця одна самка ,будують гніздо ,відкладають яйця ,та разом вигодовують пташенят,та відлітають радом з ними
Ці птахи ,мають яскраве забарвлення ,але в цей час вони люблять поодиноке населення ,десь під гілочками ,паличками
Назва рибалочка,їм підходить ,вони напряму пов’язані з водою,своїм спосібом життя

7 aulko98  
Привабливий та цікавий птах! Недарма, він один із двох видів,які зустрічаються на території України. Цікаво, чи бувають у рибалочки випадки іншого розмноження? Поцікавившись цим птахом, я розшукала багато цікавих деталей про нього. Одна із них це те, що у рибалочки тривалість життя більше 15 років. Хіба не забагато для птахів?

6 samsonenkoviktorija12  
Відпочиваючи декілька років тому з сім'єю біля ставка ми з захопленням спостерігали за поведінкою невеликого красивого птаха, який міг стрімко пірнати і інколи повертатися з невеликою рибою у міцному дзьобі. Її називали зимородком, про яку я пізніше дізналась багато цікавого, зокрема: швидкість польоту сягає більше 80 км/час, при її невеликих розмірах це досить багато. Інколи схильний до полігамії, маючи декілька самок, а одже й сімей, та безліч нащадків. Про кожну сім'ю турбується однаково, обдаровуючи пташенят смачною рибкою, хоч і самому необхідно з'їдати в день не менше 60% від власної ваги. Малята, чекаючи обіду, розташовуються колом, і коли один з них отримує його коло повертається, так-що ніхто не залишається ображеним.Російська назва птаха зимородок, що означає "народжений з землі" і українська рибалочка, доповнюють одна одну, добре характеризуючи їх спосіб життя.

5 taniaculik7088  
Рубрика "Супермоделі серед української орнітофауни" дуже цікава. Ми можемо дізнатися про надзвичайно красивих та яскравих птахів нашої Батьківщини. Але насправді ми просто не помічаємо природню красу. Навіть самий звичайний птах, якого ми бачимо чи не кожного дня, є по своєму прекрасний та надзвичайний. Я от наприклад, "фанат" родини синицевих. Мені приносить задоволення спостерігати за цими пташками. І я їх не вважаю звичайними і простими. Вони дійсно прекрасні. Тож не має значення як називаеться та птаха і як часто ми її бачимо. Краса ж у простих речах...

4 luzovicsnizana  
Цікавий птах,менший горобця і такий яскравий,вперше про цей вид чула декілька років тому та не звернула великої уваги,а дарма,виявляється цікавий як зовні так і за характером.Хоча на власні очі не бачила та все ж можливо колись побачу...

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz