П`ятниця, 29.03.2024, 00:16Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Квітень » 24 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
10:07
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

У пошуках прекрасного, інколи не помічаємо його поруч. Так, наприклад, сталося й в нашій рубриці «Супермоделі серед української орнітофауни». В ній ми вже познайомилися з сиворакшею, бджолоїдкою, рибалочкою, одудом, вивільгою (топ-п’ятіркою), синьошийкою, чечевицею, щиглем, снігуром, омелюхом та костогризом. Щоправда мова йшла лише про одну номінацію – птахи з найяскравішим оперенням. Безумовно першій п’ятірці – рівних немає, однак й інші види якщо й поступаються їй за яскравістю оперення, то не настільки, щоб блідо виглядати на їх фоні. Поглянемо хоча б на цього красеня – зяблика. І в чому він програє іншим видам? Він прекрасний – принаймні для своєї самки, яка на відміну від нього немає таких кольорів. Дійсно, по-справжньому можуть оцінити яскраве шлюбне вбрання самців самки. Адже для них визначальними є вокалізація (вміння самця виконувати видову пісню) та яскраве оперення, яке також відіграє суттєву роль під час вибору партнера та утворення пари. Дорослі самців (які розмножуються не вперше) мають більше шансів створити пару, оскільки їх спів точніший та гучніший, а оперення яскравіше. В нашій місцевості зяблика можна побачити скрізь де є дерева, навіть в центрі міста. Спів голосний, досить мелодійний. Відноситься до типових фонових видів. Починає гніздитись рано, коли на деревах листя ще не повністю сформовано. Але це не стримує зяблика, оскільки він будує дуже специфічне гніздо, яке помітити не так просто. Воно дуже компактне, і що саме головне ззовні інкрустоване лишайниками, тому помітити на фоні стовбура вкрай важко. Придивіться до цього птаха, невже не бачили?

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 690 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 161 2 »
16 prihodkoanna304  
Під час прогулянки лісовими дорогами і стежками мені пощасливелось зустріти десяток зябликів, які спокійно збирали корм, поки не підійдеш до них упритул. Улюблений корм дорослих птахів — різноманітне насіння. А їх пісня гомінка, бадьора, красива і коротка. Я навіть навчилася на слух уловлювати у ній деякі нюанси початку і кінцівки, але її не можна поплутати з піснями інших птахів

15 logistveronika  
За прекрасні вокальні дані зяблика люди тримають в неволі, саджаючи в клітки. Однак, повністю ручним цей птах не стає і співати починає не відразу, а після досить тривалого часу звикання. Зате тривалість життя птиці в домашніх умовах збільшується в багато разів.

14 lili_zaporozhets  
Мені доводилось бачити цього птаха в себе в дома , тому Зяблик це дісно чудовий і яскравий птах, а його спів досить мелодійний, ще цікаво те що їхня мелодія змінюється залежно від місця проживання.

13 nskstchenkovsktorsya  
і справді, цих співаків лісу ми чуємо найчастіше, головне уміти слухати!

12 godlikeorion  
Неодноразово зустрічав, прогулюючись Полтавським дендропарком. Їх дійсно можна назвати супермоделями, адже вони не бояться, а в більшості випаків - позують, коли їх фотографуєш з близької відстані.

11 annakraft1997  
Латинська назва зяблика у перекладі означає холостий, одинак, нежонатий, адже при всій красі й голосистості самців їхні самки одні з найбільш непомітних мешканок лісів. Вони прилітають пізніше, й відлітають раніше, і голосом і убранням бідніші. Зате в сім'ї зяблика один будівельник — самка. Від її вміння збудувати гніздо залежить і доля майбутнього виводку.

10 luzovicsnizana  
Мені сподобалась розповідь.Прочитала багато ще додаткової інформації про цього птаха.Дізналася ,що назва «зяблик» походить від застарілого слова зябнути — «мерзнути», «відчувати холод». Вона пов'язана зі спостереженою здатністю зяблика ліпше переносити холод порівняно з іншими перелітними птахами.

9 tanya9zhivotovska  
Беззаперечно, зяблик є дивовижним птахом. Його оперення, спів просто заворожує. А ще більше дивує те, що  зяблик один із небагатьох птахів, хто не боїться людини за будь-яких обставин. Як самка, так і самець дозволяють спостерігати за собою на відстані трьох-чотирьох метрів, не виявляючи ніяких ознак занепокоєння. А лісові птахи ще більш довірливі, вони можуть годувати своє потомство буквально під ногами перехожих.
Пізнавальна стаття, буду з нетерпінням чекати продовження рубрики.

8 karinagrischenko1999  
Зяблик безумовно цікавий птах. Мені доводилося його зустрічати і в природі і вневолі. В диких природних умовах зяблики живуть в середньому 2 роки. Вміщені в неволі птахи можуть прожити до 12 років.

7 uriypyschyta  
Для збереження виду зяблика необхідна відмова від пестицидів та збереження рослин, сприятливих для комах, які складають кормову базу виду. Підгодівля ранньою весною за несприятливих погодних умов. Зяблик занесений до Бернської конвенції.

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz