П`ятниця, 19.04.2024, 14:20Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Вересень » 13 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
13:38
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ПОЛЮВАННЯ – ЗЛО ЧИ НІ?!

(продовження)

В Україні любительське рибальство та полювання відносяться до одного з видів рекреації (відпочинку). Якщо це так (а це саме так), то чому під «прес» потрапили лише мисливці! З точки зору негативного впливу на довкілля рибалки завдають не менше, якщо не більше, втрат не лише водним живим ресурсам, а й оточуючому середовищу, через засмічення водойм та берегів технічним сміттям, знищення рослинності для облаштування бівуаків, руйнування ґрунтового покриву водоохоронних зон транспортними засобами тощо. До того ж кількість рибалок в рази перевищує кількість мисливців. Крім того, рибальство дозволено протягом усього року (навіть у період нересту), тоді як полювання – в окремі сезони та дні. Часто водні живі ресурси добуваються за допомогою заборонених знарядь, виготовлених із сіткоснастевих матеріалів (сітки, павуки, ятері, хапи тощо), електричного струму, вибухівки, підводного полювання, без дотримання норм відлову тощо. Не рідко виловлюються види, які занесені до Червоної книги України (переважно рибальськими артілямі, що здійснюють промисловий лов). Тобто, масово порушуються «Правила любительського та спортивного рибальства», які передбачають вимоги щодо його здійснення. До речі, контроль за дотримання цих правил покладено на держрибінспекцію, яка, на моє глибоке переконання, не є ефективною контролюючою структурою. Навпаки, її представники дуже часто самі очолюють протизаконні дії на водоймах, пов’язані з незаконним добуванням врдних живих ресурсів. Щоб не бути голослівним наведу декілька прикладів. Так, очолюючи регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» та його службу державної охорони, постійно стикався з протиправними діями рибінспекторів, які, зокрема: незаконно накладали штрафи на любителів-рибалок, сприяли незаконному відлову рибалками-промисловиками водних живих ресурсів та обкладали їх «даниною», у період нересту, разом з представниками правоохоронних органів, самі займалися незаконним добуванням риби, а деякі працівники цієї структури були замішані в «кришуванні» браконьєрів, що знищували рибу за допомогою електричного струму, і таких прикладів можна наводити ще багато.

Є ще один важливий аспект, який стосується рибалок-любителів – це їх законослухняність ( чи незаконослухняність). За дев’ятирічне перебування на посаді директора парку можу згадати лише окремі випадки, коли рибалки добровільно відпускали пійману рибу, яка була виловлена більше встановленої норми (3 кг за добу). Переважна їх більшість ловить стільки, скільки може піймати, аргументуючи це тим, що потрібно окупити поїздку на рибалку (я вже не говорю про дозволені розміри риби тих чи інших видів).

За свою каденцію на посаді керівника природно-заповідної установи намагався жорстко боротися з підводним полюванням, яке вважаю надзвичайно пагубним для водних мешканців, оскільки добуваються трофеї самих крупних розмірів із числа маточного поголів’я. І вже зовсім варварським способом вважаю добування риби за допомогою електричного струму. З цим явищем боротись дуже складно, адже браконьєри, які цим займаються, мають потужніші човни ніж охоронці, а доказати їх провину в наших судах практично не можливо (місцеві судді майже завжди виявлялись заангажованими). (Продовження буде).

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 601 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 10
10 tatjanaisackova  
Все залежить особисто від кожної людини, хтось розуміє, що саоїми діями може принести шкоду природі, а хтось хоче будь-якими способами "загребти" більше собі не турбуючись про ту ж рибу, чи тварину. Є розумна риболовля і полювання, а є винищення червонокнижних видів, задля задоволення власного его, сітки і електровудки. Для боротьби з ними потрібні дієві заходи, які у вас є ідеї?

9 allakaniwez123  
Рибальство - це один з найпопулярніших видів відпочиннку з давних - давен на Україні.  Ми не повинні забувати про те що на відпочинок ми ідемо  в природу. Ідемо в гості до природи, а не засмічувати береги водойм, виловлювати рибу в заборонених місцях, забороненими знаряддями і так далі. Час думати про майбутнє. Що залишемо нащадкам?

8 potapovaasya1810  
Звичайно, що рибальство приносить не меншої шкоди, ніж мисливство. Я не зустрічалась з такими маштабними злочинами в житті, але від прочитаного в цій статті та від частих новин про такий тип браконьєрства стає соромно за деяких людей та залишається неприємний слід в пам'яті. Прикрим також є і те, що бажання заробити або задовольнити свої бажання, часто приносить наскільки негативні наслідки для нашого середовища. Я здивована, адже покарання та штрафи не такі вже й малі, але це й досі не зупинило більшість, що й далі продовжують руйнувати водні біоресурси. Невже, жага порушити правила рибальства більше за страх перед відповідальністю та, вперш за все, за свою совість???

7 viktoriyadzerkaliy  
Всі напевно думають, що на землі все необмежене: риба, тварини, птахи, але всьому є кінець.Особливо коли люди не дотримуються, наприклад сезону полювання, територіальної домовленості про вилов риби і т.д.

6 anastasiasotnyk  
Риболовля ,як на мене такий самий вид браконьєрства як і полювання
Більш того,навпаки поширеніший та доступніший від полювання
Риболовля ,для одних це відпочинок ,для інших спосіб вижити ,для третіх вжагалі це заробіток
На жаль ,це не можливо припинити ,тому що немає потрібного фінансування
Щоб оснастити всі водойми ,охороною

5 matvyikchuknina  
          Риболовля для одних людей вважається як вид рекреації, де можна відпочити від будених справ та залишитися на одинці зі своїми думками та гарним краєвидом, а для інших як приємний вид заробітку. На сьогоднішній час різні країни вигадали незвичайні пристосування для ловлі риби. У Новій Гвінеї поширений вельми незвичайний вид риболовлі – за допомогою павутини, адже вона є самим міцним природним матеріалом у світі, а от в Африці теж існує оригінальний спосіб рибальства – за допомогою лопати і кирки! У деяких регіонах живе риба протоптер, яка здатна виживати на суші. Вона закопується глибоко під шар бруду, для того, щоб пережитий посушливі часи. Озброївшись лопатами місцеві жителі їх викопують і переносять додому.

4 artempistriak  
Такий вид відпочинку дуже популярний, але мало хто дотримується всіх правил, сподіваюсь що з часом, люди почнуть дотримуватися заборон, та сможуть відпочивати і не шкодити тваринам. Але, все-таки полювання та рибальство завжди були присутні в житті людини, хоч і з часом його роль поступово змінюється.

3 cmelevnikolaj16  
Полювання приносить диким тваринам страждання. Не можна жорстоко ставитися до тварин, змушувати їх страждати фізично і психічно

2 masakdkmasa  
Так, незважаючи на те, що ловля риби теж має свої правила, велика кількість любителів "порибачити" просто їх не дотримується, але ж це карається не тільки штрафом за порушення, але й несе за собою кримінальну відповідальність .Більшість рибалок, можуть виловлювати в заборонений час рибу, яка занесена в Червону книгу. Але ж деяка частка рибалок просто не знають цих законів. Я вважаю, що потрібно вивчати і дотримуватися цих правил і законів, адже хто хоче отримати позбавлення волі за те, що йому схотілося порибачити в неналежному місці в неналежний час.

1 samsonenkoviktorija12  
Зараз мало хто йде на рибалку з метою ловлі риби для споживання. Одних цікавить сам процес, інших здобуті трофеї однак більшу частину заманює відпочинок під час ловлі. Тут ми вже стикаємося не лише з проблемою незаконного вилову, але і з засмічиним узбережжям, непогашеним багаттям і навіть великою кількістю мертвої, уже нікому непотрібної, риби. В такому випадку вважаю полювання злом, з яким необхідно якось боротись.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz