П`ятниця, 29.03.2024, 15:40Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Листопад » 6 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:42
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ПЕРШІ ВРАЖЕННЯ

(продовження)

Буде не зовсім правильно, якщо коротенько не охарактеризую територію Нижньосвірського природного заповідника. Це єдиний заповідник Ленінградської області, який розташований за 200 км від обласного центру. Його територія вважається одним з найкрасивіших куточків природи Північно-західної Європи. Розташований він у підзоні середньої тайги зі своєрідним рослинним та тваринним світом. Загальна площа заповідника – 40 тис. га, більше третини якого займають верхові болота, ліси – понад 20 тис. га та 5 тис. га – акваторії східної частини Свірської губи Ладозького озера. Прибережна зона озера є унікальною, оскільки це єдине місце на цій водоймі, де збереглися так звані берегові вали (гряди) шириною до 100 м та довжиною до 20 км (всього їх 12, відстань між ними 300-500 м). Утворилися вони внаслідок історичного відступу Ладозького озера, яке супроводжувалось намивом піску штормами. Між грядами, які поросли хвойними, знаходяться верхові болота. Їх поверхня, це ніби матрац з водою. Потрапивши в таке місце стає моторошно, адже ніколи не знаєш, провалишся, чи ні. Різноманіття біотопів визначило досить багате біорізноманіття. Флора заповідника нараховує 1363 видів рослин, велика кількість яких рідкісних та зникаючих. У річках та озерах водиться 34 видів риб. Із ссавців звичайними є лосі (під час обліків з гелікоптера особисто я бачив одночасно до 15 особин), ведмеді бурі (про них будуть окремі розповіді), бобри, ондатри, куниці, норки, борсуки, вовки, зайці-біляки, нерпа ладозька. Всі ці види є звичайними мешканцями заповідної території. Малочисельною є рись. Але більше всього вражає пташине царство. Територія заповідника є місцем масового розмноження журавля сірого (щільність гніздування найвища на Північному-Заході Росії). Серед пернатих звичайними є: глухар, тетерук, орлан-білохвіст, скопа, різні види сов, дещо рідшим беркут. Особливо вражають сезонні міграції під час яких, наприклад, у Свірській губі одночасно може знаходитись понад 10 тис. водоплавних, серед яких домінують різні види качок (крижні, широконіски, шилохвості, чирянки, нирки, турпани, черні тощо), крохалі, гуси, казарки. Не менше вражають весняні міграції горобиних вздовж берега Ладозького озера, які безперервно можуть тривати протягом декількох тижнів поспіль. Це щось неймовірне. Але про це пізніше. Мета створення заповідника – охорона та збереження унікальної природи та біорізноманіття цієї території. Але основна мотивація полягала у обмежені доступу населення до орнітологічної станції. Справа в тім, що околиці Гумбариць були улюбленим місцем для рибалок взимку. З метою їх доставки, навіть малу авіацію використовували. У вихідні дні з районного центру постійно літав АН-2, а на суходолі були кілометрові черги з автомобілів. Звісно ж рибалки дещо заважали науковцям, демонтуючи обладнання на орнітологічній станції. Тому створення заповідника припинило масове відвідання цієї території та нанесення матеріальних збитків. (Далі буде).

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 435 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 aulko99  
Прочитавши такі дані, кожен би науковець мріяв побувати там та на власні очі поглянути на цю красу, а особливо поринути хоть на декільна діб в роботу станції! На ті часи, я думаю, це були великі межі з багатою видовою фауною і флорою!! Як чудово, що станція змогла забезпечити умови для тварин та рослин, відгородила людство від них, та зберегла ту красу про яку нам говорять!!

5 masakdkmasa  
Бачити на власні очі всю цю красу, це звучить як щось нереальне, але це правда. Скільки тварин, птахів і риб тут знаходиться. Як же добре, що вони всі знаходяться під охороною, бо є такі люди які задля своїх необдуманих цілей можуть убити ту чи іншу тварину. Дійсно, величезна кількість птахів і для Вас це мабуть саме найкраще.

4 gotradarina18  
Дуже класно, що є такий заповідник. Який багатий на величезні кількості тварин і рослин. Побувавши в такому заповіднику дійсно можна забути про всі негаразди, що відбуваються в наш час. І ми б могли просто милуватися природою в Нижньосвірському заповіднику. biggrin

3 matvyikchuknina  
Чудово, що створили заповідник в такому багатому місці на рослин, тварин, птахів та риб. Прикрасно коли є такі люди, які присвячують себе такій роботі як збереження та охорона біорізноманіття та природи, бо це ж так важливо зберегти унікальні екземпляпи біорізноманіття. Залюбки  б побувала на території національного приробничого парку "Нижньосвірського" та хотіла побачити, те різноманіття рослиного та тваринного світу.

2 elisabet  
Прочитавши про таку кількість видів тварин на території Європи задумалась, чи це не сон? Серед переліченого лише сову,качок, гусей,бобрів та горобиних бачила вільно, у природі. Інших тварин тільки в зоопарку. Вам пощастило все це побачити! А якщо ще додати всі 34 види риби...Страшнувато було б пройтися там, де розташовані верхові болота. Згодна, таку територію потрібно охороняти, щоб зберегти таке біорізноманіття.

1 uriypyschyta  
Дійсно коли навколо така краса багато тварин і рослин ,то все інше стає просто непомітним. Навіть захотілося там побувати,але  тільки декілька днів,щоб просто подивитися на все це.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz