Субота, 20.04.2024, 10:54Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Січень » 28 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
08:49
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗИМОВІ ОБЛІКИ ПТАХІВ

Ідея щодо проведення обліків птахів зимою в Полтаві виникла не лише тому, що їм (облікам) присвячена навіть календарна міжнародна дата (18-25 січня), а причина в іншому – щорічні величезні скупчення воронових в обласному центрі. Воронові (Corvidae L.) є одним із впливових і найважливіших елементів орнітокомплексів урбанізованих екосистем України. Ці види масові, утворюють великі скупчення, особливо в зимовий період, і переміщують значні обсяги органіки між різними біотопами. У межах лісостепової аграрно-трансформованої Центральної України взимку вони скупчуються переважно у населених пунктах та їх околицях. Фактично за останні 40 років у межах центральних і північних областей не виявлено зимових скупчень, які б не були пов’язані з населеними пунктами. Такі скупчення формуються в жовтні-листопаді, а остаточно розпадаються лише в середині квітня і мають значний вплив на господарську діяльність людини (трофічні зв’язки, медичний, авіаційний, рекреаційний та комунально-господарський аспекти). Проблеми, пов’язані з існуванням багатотисячних скупчень зграйних воронових у межах населених пунктів, найгостріше виявляються в місцях їх збирання на ночівлі та шляхах добових міграцій. Антропогенні ландшафти істотно впливають на характер та терміни сезонних міграцій воронових птахів. Серед семи представників цієї родини, що мешкають на території України (ворона сіра (C. cornix L.), грак (C. frugilegus L.), галка (C. monedula L.), крук (Corvus corax L.), сорока (Pica pica L.), сойка (Garrullus glandarius L.) та горіхівка (Nucifraga caryocatactes L.)), нічні зимові скупчення масово утворюють лише перші три види.

Аналіз літературних даних свідчить про відсутність комплексних досліджень, присвячених ночівельній поведінці цих видів. На території Лісостепу України багаторічні дослідження стану популяцій воронових птахів, їх ночівельної поведінки, розподіл та формування ночівельних та передночівельних скупчень проведені у 1970-1990-х роках Лопаревим С.О., у 2000-х на прикладі м. Харкова Брезгуновою О.О., на прикладі міста Київ Яніш Є.Ю. У роботах інших дослідників наведені фрагментарні відомості. Протягом останніх десятиліть збільшується чисельність окремих видів воронових птахів в антропогенних ландшафтах, зростає ступінь їх синантропності, воронові птахи починають використовувати урбанізовані ландшафти як місця постійного мешкання.

Дослідження організації колективних ночівель воронових птахів у містах необхідні для проведення епізоотологічного моніторингу, вирішення проблем безпечної роботи аеропортів, сміттєзвалищ тощо. Протягом останніх десятиліть учені багатьох країн реєструють збільшення ступеня синантропізації та урбанізації воронових птахів. Ці процеси потребують подальшого дослідження.

У м. Полтава дослідження щодо ночівельних скупчень та обліку цих птахів взагалі не проводились. Тому ми поставили перед собою вирішення таких питань:

Ознайомитися з причинами формування колективних ночівель у птахів та основними теоріями, що пояснюють це явище;

Виявити постійні та тимчасові передночівельні скупчення, місця збору та центральні ночівлі на території міста Полтава, напрямки руху зграй воронових до місць ночівель;

Визначити видовий склад окремих місць ночівлі;

Простежити формування ночівельних скупчень та зміну їх локалізації в географічному відношенні;

Закартувати місця центральних ночівель, місць збору, передночівельних скупчень та напрямки руху зграй воронових до місць ночівель. (далі буде)

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 361 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 ilonacom2028  
Традиційно Великий зимовий облік птахів проходить щорічно в останні тижні січня. У цій зимовій події можуть брати участь усі бажаючі . Для цього потрібно занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір’ї, в саду, парку чи водоймі. Головна мета зимового обліку – з’ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками.
Можливо вам, як і мені, теж цікаво довідатися які вони, де живуть і чим живляться? Така цікавість дуже швидко веде до відкриття, що не тільки горобці й ворони мешкають у нашому дворі, сквері, парку, лісі, на озері чи річці. Під час спостережень варто бути уважним і зосередженим. Водночас, це і добра нагода розслабитися. Спостерігати за птахами можна наодинці чи в гурті, а брати участь у організованих спостереженнях може будь-хто — вік і стать не мають значення. Важливе лише бажання поліпшувати навички спостережень, а також допитливий розум.
Приєднуйтесь до спільноти Українського товариства охорони птахів, розширюйте можливості, отримуйте й діліться знаннями, спостереженнями, готуйтеся до Великого зимового обліку птахів, що пройде в останні вихідні січня. Спостереження не мають кордонів, не залежать від віку й часу.

4 maxsemenko25  
Відомий орнітолог не тільки обумовлює важливість дослідження організації колективних ночівель воронових птахів у містах, а й подає цікаву оригінальну методологію наукового пошуку, яка може стати взірцем для молодих науковців-орнітологів.

3 matvyikchuknina  
Звичайно птахи відіграють важливу роль у житті людини та природі, вони є невід'ємною ланкою на Землі. Птахи, як і всі інші живі істоти можуть завдаюти шкоди та приносити користь. Було б цікаво дізнатися: "Як ви готуєтеся до зимового обліку птахів? Як рахуєте птахів? Як обираєте період дня?"

2 potapovaasya1810  
Представники родини Воронові широко поширені по всій території України, а тому відіграють суттєву роль в екосистемах,а особливо антропогенних. Вони справді мають важливе господарське та санітарне значення, але можуть бути і шкідливими, адже є господарями паразитів людини та домашніх тварин. Тому, важливо проводити моніторинг чисельності цих птахів у всіх ділянках ареалу їх поширення.

1 aulko99  
Великий облік птахів є наймасовішим заходів із вивчення птахів у всьому світі. Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, до нього долучаються дорослі та навіть діти. Зима - це найкраща пора для обліку птахів, а особливо для родини воронових. Представники цієї родини(як ви вже говорили)зустрічаються біля осель, завдяки тому, що ці птахи крупні, вони добре помітні і за ними легко стежити. Було б цікаво попрацювати в цьому "експерименті" та разом вирішити найголовніші питання!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz