Субота, 20.04.2024, 02:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 11 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:06
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ НОЧІВЕЛЬ

ВОРОНОВИХ РОДУ CORVUS У МІСТІ ПОЛТАВА

(продовження)

Перша з центальних ночівель знаходилася на території лісового масиву «Гришків ліс» площею 6 га, поблизу мікрорайону Половки. Цей лісовий масив – кленово-липова діброва, що у 80-х роках XX століття ввійшла в межі міста і знаходиться на північному заході м. Полтава. З півночі та сходу обмежений житловим масивом «Половки». З півночі безпосередньо межує з підземними авіаційними сховищами паливно-мастильних матеріалів та гаражами. З півдня та заходу – приватними забудовами с. Яр. Із півночі на південь, майже посередині лісу, протікає струмок по дну улоговини, яка утворилася внаслідок зростання схилів яру.

Основні площі території зайняті широколистяним лісом із типовою структурою та видовим складом. Домінують угруповання кленово-липово-дубового лісу, зі значною участю ясена звичайного у деревостані. Перший ярус формують дуб звичайний, ясен звичайний, липа серцелиста, клен гостролистий, другий – в’яз гладенький, клен польовий, груша дика, подекуди береза (підсажена). Зімкненість деревостану – 0,8-0,9. Підлісок утворюють бруслини європейська та бородавчаста, різні види глоду, зрідка зустрічаються ліщина звичайна, бузина чорна. Терен (слива колюча) утворює суцільні смуги заростей на узліссі. У різних частинах масиву виявлено вікові дерева дуба звичайного та липи серцелистої.

До цієї ночівлі прив’язані місце збору та передночівельне скупчення. Місце збору знаходилося на території полтавської гімназії №30 по вул. Курчатова та на прилеглих територіях житлових будинків, за 500-700 м від безпосереднього місця ночівлі.

Характерною особливістю цього місця збору є те, що тут збиралися практично тільки сірі ворони із поодинокими граками. При цьому сірих ворон серед птахів іншого місця ночівлі не виявлено. Отже, очевидно вся популяція сірих ворон м. Полтава ночувала на час дослідження на території Гришкиного лісу. Птахи зліталися невеликими зграями з різним інтервалом у часі. Перед зльотом на місце ночівлі до птахів, що тут збиралися, приєднувався потік граків який летів від передночівельного скупчення, яке знаходилося на території колишніх садків колгоспу Шевченка, обмежених з північного заходу мікрорайоном Половки, а з північного сходу мікрорайоном Юрівка (рис. 1). Проте, орієнтовно в 20-х числах січня птахи з першого центрального місця ночівлі, які розміщувалися на території Гришкиного лісу змінили місце дислокації. З цього часу всі птахи на час нічного відпочинку розміщувалися на території Пушкарівського лісового масиву розташованого між мікрорайонами Половки та Юрівка, що оточений житловими будівлями вулиць Великотирнівська, Львівська, Прозора, Черешнева. Місце збору – територія колишнього передночівельного скупчення ( рис. 2 ).

Рис. 1. Розміщення центральних ночівель, місць збору та передночівельних скупчень воронових на території м. Полтава станом на листопад-початок грудня 2015 року.

центральне місце ночівлі;

місце збору;

передночівельне скупчення.

Друге місце ночівлі, яке нами було виявлене знаходилося на території схилу поблизу технічного університету імені Юрія Кондратюка. Схил оточений житловими будинками вулиць Південна, Чураївни, провулка Рибальський та територією будівельного університету.

Основу деревостану території місця ночівлі формують покритонасінні. Найчисленнішими видами є клен гостролистий, польовий, тополя пірамідальна, ясен звичайний, подекуди липа серцелиста. Перший ярус формують ясен звичайний, липа серцелиста, клен гостролистий та тополя пірамідальна, другий – в’яз гладенький, клен польовий. Підлісок утворює молодий деревостан вище перерахованих порід, а подекуди, з периферії, терен (слива колюча) та ліщина.

Місця збору другого місця ночівлі змінювалися. Так, з початку листопада (виявлене місце збору 5 листопада) до середини грудня (12 грудня зафіксована зміна дислокації), існувало місце збору, територією для якого слугував двір Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка та частково територія міського парку Перемога зі сторони університету (рис.1). Тут птахи, поступово злітаючись невеликими зграями по 10-50 осіб, сідали та верхівках дерев, дахах прилеглих будівель, стовпах електромережі. Оглядаючи територію місця збору виявили наявність тут граків та галок і відсутність сірих ворон. До місця ночівлі птахи злітали за 2-3 хвилини до повного заходу сонця.

Рис. 2. Розміщення центральних ночівель, місць збору воронових на території м. Полтава станом на другу половину січня 2016 року.

центральне місце ночівлі;

місце збору.

Також виявлене недовготривале передночівельне скупчення (вперше зареєстроване 27 листопада на території двору за адресою Жовтнева 37 і частково охоплювало територію корпусного парку). Сюди птахи прилітали не маленькими зграями, як це спостерігалося на місці збору, а відразу потоком. Тут птахи, сідаючи на верхні гілки дерев, перечікували 20-30 хв., після чого злітали в сторону місця ночівлі, приєднувалися до птахів на місці збору і разом мігрували до центральної колективної ночівлі. Проте, проіснувало це передночівельне скупчення не довго, і вже в кінці грудня спостерігався поступовий його розпад. Основні напрямки передночівельних міграцій воронових та основні місця розташування станом на листопад-грудень 2015 року відображені на рис. 1.

Із середини грудня, після зміни дислокації попереднього місця збору, утворилося нове, на території парку обласної лікарні М.В. Скліфасовського, яка знаходиться за адресою по вул. Шевченка, 23 та на прилеглих територіях до лікарні (рис. 2). Ймовірна причина зміни місця через збільшення кількості птахів-мігрантів, що прилетіли на зимівлю із північних територій та околиць міста і птахам довелося обрати більш простору територію для місця збору.

Пізніше птахи з другої центральної ночівлі приєдналися до першої, що на той момент уже розташовувалася на території Пушкарівського лісу. Таким чином для всіх птахів родини Corvus на території міста утворилося єдине, спільне, центральне місце ночівлі. Об’єднання зареєстроване 16 лютого. Це пояснюється тим, що воронові птахи, перші із мігрантів, які повертаються до місць гніздування в кінці лютого, на початку березня. Так, частина птахів, що на час зимівлі прилетіли до нас із західних регіонів, покинула місто. Чисельність їх зменшилась і з’явилася можливість компактного розміщення під час ночівлі. Тут спостерігалася присутність трьох видів птахів: ворони сірої, галки та грака. Остаточним місцем збору були колишні садки Шевченка, місць передночівельних скупчень не виявлено (рис. 3).

Рис. 3. Розміщення центральних ночівель, місць збору воронових на території м. Полтава від 16 лютого 2016 року.

– центральне місце ночівлі;

– місце збору.

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 512 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 karina_S  
Завжди мене вражали люди, які беруться за таку кропітку і виснажливу роботу, як спостереження за гніздуваннями птахів, місцями їхньої ночівлі та лічба пташиних домівок. А найбільше дивує те, що інформація зібрана з дуже великою точність, буквально до метра та до секунди.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz