Четвер, 25.04.2024, 19:50Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 18 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
10:48
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ НОЧІВЕЛЬ

ВОРОНОВИХ РОДУ CORVUS У МІСТІ ПОЛТАВА

І на завершення серії публікацій щодо масових скупчень воронових у м. Полтава взимку, доцільно детальніше зупинитися на методиках досліджень та висновках. Проведення будь-яких досліджень завжди базується на апробованих методиках, щоб отримані дані були достовірними. У своїй роботі ми застосовували вже відомі методики, а також модифіковані і запропоновані нами.

Під час проведення підрахунків загальної чисельності птахів ми користувалися двома різними методиками для отримання більш достовірних даних. Однією з них – Лугового-Кумарі, модифікованою Яніш, 2007 ( підрахунок потоків (зграй), що підлітають до місця збору (Яніш, 2007)). Та запропонованою нами, яку назвали «обрахунок особин на об’єктах». Це облік кількості птахів на місці збору, що розміщуються на різних об’єктах (дерева, дахи будинків, лінії електропередач тощо). Суть методики полягає в обліку особин на одному середньостатистичному об’єкті (в даному випадку на деревах та дахах будинків) з перерахунком на кількість таких об’єктів з урахуванням «динамічних» птахів – тих які під час обліку літали. Методика включає 2 етапи: польовий – збір первинних даних на місці збору; лабораторний – математична обробка первинних даних.

Перший етап. Фіксується (фотографується) якнайбільша кількість об’єктів на яких розміщуються птахи. Фотографувати слід за 10-15 хвилин до зльоту зграї на місце ночівлі, коли вже всі птахи зібралися на місці збору. Оскільки, птахи починають прилітати за півтори години до перельоту безпосередньо на ночівлю невеликими зграями і не одночасно, то якщо робити знімки раніше, дані будуть не достовірними через неповний кількісний склад птахів. Важливо на місці збору обрахувати кількість об’єктів на яких розміщуються птахи (кількість дерев тощо). Якщо є об’єкти, які сфотографувати неможливо (дахи будинків), дослідник повинен встигнути приблизно обрахувати птахів, які там розміщуються. Обов’язково необхідно визначити, який відсоток птахів що підраховуються перебувають в «динамічному» стані, тобто літають, а не сидять на об’єктах що фіксуються.

Другий етап. Обирається вибірка найвдаліших фотографій, причому вона повинна включати об’єкти з різною щільність птахів та різного розміру (наприклад дерева із широкою та вузькою кроною). Так, наша вибірка складала 20 фото дерев з різною щільністю розміщення птахів на них. На кожному з фото підраховується кількість особин. Далі обраховується середнє арифметичне кількості птахів на деревах що ввійшли до вибірки фото, перемножується на загальну кількість дерев які використовувалися птахами на місці збору та додається кількість птахів з додаткових об’єктів (в нашому випадку – це дахи будинків). Від даного показника вираховується відсоток «динамічних» птахів. Числа останніх двох дій додаються. Отримана суму і буде результатом кількості птахів, які входять до складу конкретної ночівлі.

За результатами досліджень нами були зроблені наступні висновки:

1. Станом на кінець січня – початок лютого 2017 року загальна чисельність воронових птахів роду Corvus на ночівлі «Кондратюка» сягала близько 45 тисяч особин, на ночівельній локації «Пушкарівський ліс» – 30 тисяч особин.

2. Дві ночівлі існували протягом обох сезонів дослідження – «Пушкарівський ліс» та «Кондратюка», локація «Гришків ліс» – короткочасна, функціонувала з осені 2015 року до середини січня 2016.

3. Виявлені наступні закономірності ночівельної поведінки досліджуваних видів на території міста Полтава:

– місця збору до всіх виявлених ночівель не змінювалися протягом часу існування останніх;

– структура передночівельних скупчень є мінливою;

– під час об’єднання ночівель, у обох випадках, птахи розташовувалися на території ночівлі «Пушкарівський ліс»;

– видовий склад воронових роду Corvus у зимовий період на ночівлях не змінний;

– часові рамки формування і розпаду ночівель збережені протягом 2-х років.

Використана література:

1. Яніш Є. Ю. Зимівля воронових птахів (Corvidae) на території Києва в сучасних умовах / Є. Ю. Яніш, С. О. Лопарьов // Вестник зоологии. – 2007. – Т. 41, № 2. – С. 143-152.

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 448 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 1996randall  
Мені завжди подобались ворони, сильно приваблювали вони мене ))) Після прочитаної публікації, дізнався нового про цих птахів. Я вваж, що вони постійно сплять в різних місціях, а вони навпаки завжди в одному місці. Ви провели велику кілкість досліджень, і зробили багато цікавих висновік, навіть думаю були гарні у вас фото цих птахів, та їх скупченню.

8 h1839837  
Дослідження птахів-це дуже тяжка праця,яка вимагає терплячості та великої уваги.Люди які стають орнітологами,це дуже велика праця,яка дае корисні знання.

7 dianastr2014  
У моєму дворі протягом зими спостерігала присутність сойки. Особисто мене цей птах вразив не лише своїм гарним зовнішнім виглядом, а й вмінням імітувати різні звуки. Так як у дворі зростає яблуня, на якій інколи залишаються яблука, сойка частенько залітає поживитись. Саме завдяки цьому птаху, коли кличу кішку додому, звертаю увагу на верхівку дерева, де лунає у відповідь мені пташиний мявкіт.

6 maxsemenko25  
Вдало обрана методика дослідження важливого наукового питання у сфері орнітології дала змогу дослідникам зробити науково обгрунтовані висновки, які можуть служити платформою для подальших наукових пошуків.

5 potapovaasya1810  
Ми звикли зустрічатися з цими представникам, але узимку птахи родини Воронових стають ще більше помітними, але сучасна людина рідко звертає на них увагу і часто, навіть, не задумується, що ця група є дійсно важливою і чисельною, тому дуже потребує дослідження та вивчення. Важливо звернути увагу на цих досить звичайних для нас птахів, адже вони зовсім поряд, їх уже сміливо можна назвати "урбаністами".

4 vladagusar1103  
Було проведено багато досліджень, які пов'язані з ночівлею воронових, так у Києві було зафіксовано, що розташування ночівель цих птахів було незмінним на протязі тридцяти  років, а в Європі відомі ночівлі, що залишалися незмінними більш ніж сто п'ятдесят років. На території України можна зустріти близько 10 видів воронових. Переважна більшість з них є мешканцями лісів, узлісь та міських парків, деякі види можна зустріти у відкритій сільській зоні, в містах та приміській зоні. Чимало воронових зустрічається в старих парках, оскільки багато птахів селяться на старих деревах.

3 zari999777555  
Стаття містить дуже неординарну інформацію, вражає креативністю та ґрунтовністю. Під час того, як погляд біжить по чорних літерах, горизонт уяви наповнюється знайомими місцями Полтавщини. Але ж диво! Які ж ми, пересічні мешканці планети, що кожного дня думають про свої, мабуть, занадто невідкладні справи і майже нічого не помічають навкруги, швидко промайнувши вулицею,— неуважні до природи! Виявляється, багато хто з нас майже кожного дня проходить там, де ховаються пташині зграї...і навіть гадки не має, що тут і там у потаємних, прихованих від ока затінках сплять цілі пташині "острівці-поселення"))) Було б вельми корисно задля розширення свого світогляду, збагачення новими враженнями та корисним досвідом побачити скупчення птахів, їхні місця для ночівлі. Адже мета кожного біологічного дослідження
—це не лише теоретичний виклад, це перш за все всебічний аналіз природних загадок, побудований на дедуктивному мисленні та уважній практичній діяльності. А це так непросто...проте якщо є запал, з'явилася наснага — це запорука успіху у будь-якій справі). Авжеж наука не виняток! Тим більше, справжні, сповнені ентузіазму, насичені самовідданістю праці науковців покликані залучати до пізнання природи, до її збереження, до відкриття таємниць та ще незвіданих казкових глибин світобудови.

2 vova30146  
Студенти природничого факультету ПНПУ займаються вивченням цього питання, пишуть наукові роботи з цієї теми! Це дає змогу орієнтуватися краще у цій галузі

1 polebkakhomenko1  
Займатися дослідженням птахів - це дуже тяжка праця, яка вимагає терплячості та великої уваги. Люди які стають орнітологами, або просто цікавляться цією наукою є дуже розумними людьми та мають великий запас сил щоб стрежити впродовж років за літаючими мешканцями певної території. Як ми бачимо із статті, проведення підрахунків загальної чисельності птахів це кропітка робота, але вона дає нам певні корисні знання про особин.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz