Четвер, 25.04.2024, 09:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Травень » 22 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
12:19
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ


(продовження)

Будь які дослідження проводяться на певній території за відповідними методиками. Площа досліджуваної території може бути максимально великою (наприклад – лівобережна, правобережна Україна або охоплювати всю країну чи Європу), проте в нашому випадку ми обмежились меншими за площею ділянками, які займали лише декілька десятків гектарів. Враховуючи, що щільність гніздування очеретянок дуже висока, охоплення великих територій не мали сенсу. Тому постійні дослідження проводились на двох контрольованих площах (в подальшому КП), які були закладені в 1987 році. КП №1, загальною площею 20 га, знаходилась на відстані 400 м від Ладозького озера на ділянці колишніх сінокосів зі стрічковими вкрапленнями лозняків, вільшників та березняків та з трьох сторін обмежена хвойними лісами (тайгою), (рис. 1) Рис.1. Схема розташування контрольованих площ №1 (А) и №2 (Б).
1 і 2 - ловушки «рибачинського» типу, 3 - ловушка «зигзаг», 4-10 - лінії паутинних сіток; I - лозняк, II - хвойний ліс, III - очерет, IV – зарослі осоки, V - зарослі хвоща з осокою та низькорослим лозняком, VI - луки з низькорослою рослинністю, VII - ділянки з зарослями малини, іван-чаю, купиря, кропиви.

На цій КП рослинність мала рудеральне походження. Більшу частину займали густі, важкопрохідні зарослі малини (Rubus idaeus L.), купиря лісового (Anthriscus sylvestris L.), іван-чаю (Epilobium angustifolium L.) та кропиви дводомної (Urtica dioica L.) висотою до 2 м. Раніше ця територія була під городами та загоном для тварин. Придатні для гніздування очеретянок стації зустрічаються тут на незначній площі (близько 8 га із 20) території (в основному центральна частина поляни орнітологічної станції). По периферії центральної частини зарослі кропиви та купиря плавно переходили в лучну рослинність меншої висоти, де збільшувалась кількість злаків, в першу чергу пирію (Agropiron repens L.) та лисохвіста (Alopecurus pratensis L.). На сухих піщаних площах були низькорослі луки із вівсяниці овечої (Festuca ovina L.), полиню рівнинного (Artemisia campestris L.) та інших видів.
КП №2, загальною площею понад 35 га безпосередньо межувала з Ладозьким озером (рис. 1). Рослинність на ній, у відповідності з рельєфом, розділена на 5 зон.
1. Вузька смуга зімкнутих кущів лози трьохтичинкової (Salix triandra L.) висотою до 5 м. Грунт – ущільнений пісок. Під покривом лозняків розріджено ростуть Poa palustris L., Bidens radiatus Thuild. та інші види.
2. Монодомінантні зарослі (шириною від 40 до 70 м) очерету звичайного (Phragmites communis Trin.) середньою висотою 2,5 м з окремими вкрапленнями лози та іншої водно-болотної рослинності, які постійно затоплені водою.
3. Друга піщана смуга (шириною 10-15 м) поросла шістьма видами лози, березою пухнастою (Betula pubescens Ehrh.), вільхою сірою (Alnum incana Much.) та чорною (A.glutinosa Gaertn.). Висота верхнього ярусу 5-8 м. В трав’яному покриві домінували лучно-болотні види.
4. Низинне осоково-хвощове болото, яке заняте зімкненими зарослями хвоща прирічкового (Equisetum fluviatile L.), висотою1,5 м з очеретом (Phragmites sp.) (до 25%), осокою водною (Carex aquaticus Wahlb.).
5. Низинне осокове болото з лозняком (висота верхнього ярусу 2-2,5 м), яке прилягає до соснового лісу.
Фактично ці дві КП були епіцентром наукових досліджень очеретянок упродовж майже 10 років. (Далі буде).


Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 416 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 dianastr2014  
Кропива висотою під 2 метри... Я б скоріше за все й носа не поткнула б туди. Вражена Вашою витримкою та наполегливістю у дослідженні цієї теми!

5 dakayermolova  
Я вважаю,що різні дослідження потрібно проводити доволі часто,яке може приносити великі результати та мати гарні успіхи в науці.Незважаючи попри всі труднощі великі прихильники мають натхнення та боряться з труднощами зарази різних досліджень,щоб приносити в науку щось нове і цікаве.

4 polebkakhomenko1  
Будь-які дослідження повинні приносити користь, і я вважаю що це закінчиться успіхом. Важкі умови ніколи не були перешкодою для допитливих та працелюбних людей. Очеретянки - це цікаво, але як ми бачимо і тяжко.

3 aulko99  
Не зважаючи на не прості умови дослідження, головне в цій справі мати хоча б  якісь уявлення про спостереження та методику цього процесу. Звісно, для розгляду такого великого питання - двох ділянок, на мою думку, замало. Адже чи можливо всьго лише по двох ділянка зробити точні спостереження та досліди????

2 dpolovunka  
Я, як майбутній біолог, знайшла дуже багато цікавого для себе, про такі методики вперше почула

1 uriypyschyta  
Умови звісно прям "Вау", просто не заздрю, але улюблена справа це найголовніше. Добре, що своїм прикладом Ви показуєте нам, що заради улюбленої справи потрібно йти на виключно все. Круто!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz