Четвер, 25.04.2024, 10:38Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Жовтень » 17 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
08:10
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

(продовження)

Продовжуємо разом з вами вивчати біологію очеретянок. Ітак, інтенсивність весняного прольоту (в більш північні зони ареалу) та прильоту (на місце наших досліджень) очеретянок значно зростає під час переміщення теплих атмосферних фронтів, проте міграція, а відповідно й прибуття місцевих птахів на місце розмноження стримується, і навіть зовсім припиняється під час проривів холодних арктичних мас повітря. Вірогідність повернення холодів у Південно-Східне Приладожжя особливо велике на початкових етапах весни, і зменшується лише до червня. Тобто, в цьому сенсі українські популяції очеретянок мешкають в більш комфортних умовах, де вірогідність повернення холодів майже не існує. З цієї причини формування північних популяцій очеретянок зазвичай має переривчастий характер: дні інтенсивного прильоту можуть змінюватись більш-менш тривалими періодами припинення міграції та появи нових місцевих особин.

Приліт самок лучної очеретянки, яка в околицях орнітологічної станції з’являється майже на два тижні пізніше ніж самці, частіше припадає на період більш стабільних весняних температур і тому проходить більш дружно і вцілому не так розтягнутий, як у їх майбутніх партнерів. В окремі роки (1991, 1993 та 1994) період прильоту місцевих самок співпадав з поверненнями холодів, і тоді він збільшувався і був навіть більш тривалим, ніж у самців.

При загальній асинхронності процесу формування місцевого населення лучних очеретянок пік масового прильоту припадав на останню п’ятиденку травня. Слід відмітити, що і в більш південних регіонах, наприклад в англійській популяції, інтервал між прильотом самців та самок досить значний (10-15 днів), що характерно для всіх видів, які прилітають на місця гніздування на більш ранніх фазах весни.

Часом остаточного формування місцевого населення лучних очеретянок в районі досліджень можна вважати 11-15 червня. Проте, і після цього періоду склад птахів які тут гніздяться не залишається стабільним та може змінюватись до кінця липня, а в окремі роки – до початку серпня. Це відбувається з причини переміщення птахів, у яких була невдалою перша спроба гніздування: після загибелі кладки або виводка, дорослі особини, як правило, залишають це місце. Такі особини періодично відловлювались нами протягом всього репродуктивного періоду. Більшість з них покидали підконтрольну територію, але окремі очеретянки починали тут повторне розмноження. Потрібно відмітити, лучних очеретянок, що повторно розмножуються, дуже складно виявити, оскільки самці в таких парах співають дуже рідко, поводять себе обережно і менш активно охороняють свою гніздову територію.

У червні частина лучних очеретянок (після вдалої першої спроби) вигодовує другий виводок. Проте пари часто віддаляються на значні відстані від першого гнізда і навіть виходять за межі території, яку ми контролювали. Таким чином, формування місцевого населення лучних очеретянок відбувається за рахунок птахів трьох категорій: 1) тих, які з’являються після зимівлі; 2) тих, які починають розмноження десь в іншому місці, але після невдалої спроби з’являються в місці наших досліджень; 3) тих, які успішно виховали перший виводок та перемістились з сусідньої території для реалізації другого циклу розмноження.

Дані відловів показують, що початок прольоту мігрантів і дати повернення місцевих птахів співпадали (2-га п’ятиденка травня). Число тих і інших інтенсивно збільшується до 1-ї п’ятиденки червня, після чого до середини липня воно починає знижуватись. У відловах постійно домінували мігранти, яких у різні роки було у 1,2-3,8 разів більше, ніж місцевих птахів. (Далі буде).

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 386 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 6
6 dianastr2014  
Мене справді дивує вміння птахів орієнтуватись у погодних умовах! Та й не тільки у них. Як подумаю скільки пташка долає кілометрів під час міграції. Скільки ж сил вона має, а особливо така мала як очеретянка. Хіба ж не диво природи?! Кожного разу все більше переконуюсь в тому, що ми достеменно не знаємо, та й навряд чи знатимемо, про життя тварин, їх так би мовити думки та мотиви.

5 zari999777555  
І так, якщо тут знову йде мова про птахів, зачіплю їх і я знову. Якщо ви пам'ятаєте моя остання рецензія, була скоріше коментарем-оповіданням...тож маю на меті продовжити. Але не ту найцікавішу історію (хай вона поки що покоїться у довгому ящику, бо там є елементи відвертої містики, але це не моя фантазія, це дійсно щось було трансцендентне...та зараз ми не про те), а розповім саму звичайну і пересічну. Найцікавіше, як і найсмачніше, бажано залишати на десерт.
Тож почнемо з нещодавної пригоди. Трапилося це три дні тому. Сама не думала, що знов буде щось таке, а воно ба яке... взяло і намалювалося.
Отож, гуляла я, гуляла, йшла полями і дійшла нарешті до занедбаного сараю. Я люблю такі місця...сама не знаю чому. Цікаві вони, бо стоять, як примари. Але ближче до суті. Полізла я туди (правда там зі стелі падає стружка, скриплять дошки під ногами, а у драбині трухляві гвинтики, та то не важливо, я дуже обережно) і чую якийсь "грім", щось б'ється у, і без того, потріскане віконне скло. І що ж ви думаєте це за нічне страховисько? Саме так, ви здогадались, це була сова, а точніше совеня, воно невеличке було, бо доросле, мабуть, би головою скло протаранило. Але це лише моє припущення, тому не лякайтеся...пташка зовсім не жахлива. І що ж ви думаєте я зробила? Побігла знов у двір, взяла сачок, потім знайшла рукавички, захопила у полон телефон, щоб зняти відео, якщо вдасться і уперед...а ще, до речі, попередньо, коли знову полізла, знайшла на першому поверсі фанерку, старі віконні рами і ще якусь залізну сітку (я дивуюсь, що вона там ще лишилась) і збудувала клітину. І ось, подряпавшись трохи, я зловила пташку, злізла, міцно ії тримаючи, і посадила за ґрати.
Така мілаха! Налюбувалася, зняла відео та хотіла взяти на руки сфотографуватися з пташкою— і раптом...вона як махне крильцями, вдаривши мене крилом майже у носа, швидким рухом звільнилася і полинула геть у далечінь. Ех, якби я чекала такого, то може б я і втримала її (треба було тримати за лапки мабуть )...та ляпасу від цього совеняти я ніяк не очікувала — це мене дещо дезорієнтувало. Та що ж зробиш, коли вже здобич впущена і кадр пропав! Залишається змиритися і чекати на наступну пригоду:)

4 olyakhomenko2000  
Чесно кажучи, Про очеретянок я майже нічого не знала, але тепер, коли прочитала цю маленьку так би мовити статтю, я маю набагато більший багаж знань! Дякую! Інформація досить цікава, а головне проста для сприйняття. З кожним разом Про птахів я дізнаюся все більше і більше, і цей раз не став винятком і мій багаж знань став більший, дякую ще раз! Чекаю на новий потік цікавої інформації!

3 mobistyle2467  
Також знайшла корисну інформацію.Самець лугової очеретянки може майстерно наслідувати голосиінших птахів. Наприклад, у його репертуарі дуже часто можна почути
попереджувальні крики чорного дрозда, співи чечітки і лазорівки.Спів самця лугової очеретянки складається з приблизносімдесяти різних тонів, поєднаних у довгі, неповторні пасажі.Лугова черетянка перед тим, як відправитися на місцязимівель, добре годується та обов'язково змінює оперення. Отож, у довгу подорож
через Середземне море пташка вирушає в „новому" наряді.

2 alkabilyk737  
Переглядавши матеріал Енциклопедії "Світ птахів" я наткнулася на цікавий матеріал про очеретянок, яким би хотіла поділитися з вами. Перш ніж почати міграцію очеретянки буквально об'їдаються тлею якою багаті очеретяні зарості. Птахи накопичують жир під шкірою, навіть у голові - через що мають вигляд злегка косооких. Зазвичай вони вдвічі збільшують вагу свого тіла, завдяки чому здатні без зупинки перетнути Сахару. А зимують ці птахи в очеретяних заростях південніше Сахари, чимало їх проводе зиму в дельті річки Сенегал.

1 manzhosvika2904  
Дуже корисна інформація про біологію очеретянок. При вивченні матеріалу про птахів , в особливості про очеретянок ця доповідь є актуальною . Багато хто може дізнатися багато нового про міграції та перельоти , повернення птахів. Навіть для себе я закріпила інформацію якою буду користуватися в подальшому.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz