Вівторок, 23.04.2024, 14:08Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Грудень » 4 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
15:40
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

(продовження)

Продовжуємо разом з вами вивчати біологію очеретянки лучної. Як вже зазначалось раніше, температурний режим у період прильоту самок суттєво не впливає на початок розмноження. Нами не відмічено також стримуючої дії ступеня розвитку рослинності, яка, зазвичай, до прильоту перших самок ще не розпочинала вегетувати. Напевно, що початок розмноження у самок залежав, головним чином, від часу, який необхідно витратити на вибір самця, а також особливостями гніздової території.

Період між датами першої реєстрації самки та початком відкладання яєць варіював від 7 до 18 днів. Будівництво гнізда в середньому займало 5,2 днів (lim 4-7). У порівнянні з іншими видами очеретянок лучна будує найбільш масивні гнізда, а їх розміри та тривалість будівництва залишаються стабільними протягом всього репродуктивного періоду. На відміну від більшості інших видів очеретянок, гнізда лучної завжди опираються на який-небудь субстрат (центр осокової купини, заломи очерету, розвилка кущів тощо).

Гніздо – досить рихла будівля, інколи дуже масивна. Проміри 50 гнізд дали такі результати: висота (в мм) – 87 (lim 55-200), глибина - 48 (lim 34-65), зовнішній діаметр - 93 (lim 75-109), внутрішній діаметр лотка - 59 (lim 50-85). Цікаво, що гнізда, які були збудовані на лозі висотою від 2,5 м і вище, були більш масивні, ніж ті, які розташовувались серед осоки, очерету чи низькорослому лозняку (табл. 1).

 

Таблица 1. Розміри гнізд лучної очеретянки, побудовані на різних рослинах

 

Розміри гнізда, мм

Гніздо побудоване на:

високій лозі (n=12)

очереті, низькорослій лозі, осоці (n=23)

Висота

106

(lim 81-200)

77

(lim 55-97)

Глибина лотка

 

50

 

(lim 40-65)

 

46

 

(lim 34-53)

Зовнішній діаметр

 

95

 

(lim 82-109)

 

93

 

(lim 78-105)

Внутрішній діаметр

 

70

 

(lim 65-85)

 

68

 

(lim 50-72)

 

Як видно з таблиці, розміри лотка в гніздах, які побудовані на різному субстраті суттєво на відрізняються, відповідно, зовнішній діаметр залежить тільки від товщини стінок.

Основу будівельного матеріалу складають минулорічні сухі частини рослин. У зовнішні стінки зазвичай вплітаються дрібні черешки, рослинний пух, травинки тощо. Присутність у зовнішніх стінках гнізда моху – дуже характерна особливість для цього виду в місці досліджень. Лоток (дно гнізда) вистилається суцвіттям очерету, рідше іншими рослинами чи шерстю лося. Одне з гнізд було вистелене пір’ям дикої качки, що інколи відмічалось і для інших частин ареалу.

Як правило гнізда завжди добре маскуються зверху нависаючою рослинністю. І лише в одному випадку на високому лозняку нами знайдено гніздо, яке нічим зверху не було прикрито та було помітне здалеку.

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 349 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 olyakhomenko2000  
Навіть серед птахів, самки залишаються трудівницями. Для того, щоб збудувати свою домівку, вони беруть, на свою думку найкращі матеріали. Вони забезпечують себе, та своє майбутнє потомство лише найкращим. Досить цікаво було б в живу спостерігати як будуються гнізда

6 irinadasenko678  
Дуже цікава стаття. Хочу, також, додати, що гніздо має вигляд товстостінного кошика. Його зовнішній діаметр — 10-12 см, висота — 20-30 см. Будівництво триває 8-10 днів. Самка використовує листя і стеблини різних прибережних рослин, рослинний пух, павутиння, інколи — обривки ниток, вірьовок і навіть шматків волосіні вудки. Всі ці матеріали самка щільно переплітає одне з іншими і зі стеблами, що підтримують гніздо. Дно кубла вистилає сухим дрібним листям, тоненькими стеблинками, корінцями, інколи — пташиними пір'їнками.

Кладка складається з 3-6 зеленувато-бурих яєць, які самка відкладає у другій половині травня. Розміри яєць — 21-25 на 15-16,5 мм. Через 2 тижні з'являються пташенята. На 11-12-й день життя вони вже не уміщаються в гнізді і вимушені сидіти на краю кубла. Ще через день-два — починають вивчати найближчі очеретяні чагарники. А приблизно через 3 тижні після появи на світ — лишають гніздо.

5 linakulko  
Що до даної теми хочу навести один цікавий факт зі світу природних "будівельників". Гніздо австралійської смітної курки — найбільше у світі. Це гігантський інкубатор із землі або гумусу, де закопані курми яйця зігріваються сонячним теплом або теплом від гниття рослин. Висота насипу може досягати 4, 5 м,  а ширина — 10, 6 м.

4 anastejsabel  
Цікаво також,що після прильоту самці очеретянки лучної починають співати і формуються пари. Гніздо птахи зводять неподалік від води, над вологим ґрунтом, рідко над неглибокою водою в дрібному очереті, в купині осоки, в густій високій траві або в кущах верболозу або безпосередньо біля самої землі, або ж на висоті 10-30 см над нею.

3 dianastr2014  
Насправді птахи — одні з найкращих будівельників в природі. Вони здатні будувати свої домівки з будь-якого матеріалу, на будь-якій висоті, різноманітних розмірів. Але не всі птахи будують власні гнізда. Всім відомий ще зі школи приклад — зозуля. Хоча багато хто може сказати, що є роман " Пролітаючи над гніздом зозулі", отже і саме гніздо є. Але ні, гнізд зозулі справді не знайти. Дуже відповідально свої гнізда будують ластівки. Щороку на дачі випадає нагода спостерігати за життям цих представників. Спочатку побудова гнізда, далі висиджування яєць, турбота про малих пташенят, а під кінець сезону вже й перші польоти молодняку.
Досить цікаво спостерігати за природою та її жителями. Це має якийсь справді заспокійливий ефект.

2 olja88113  
Гнізда очеретянки лучної бувають чашоподібними або циліндричними. Перші зустрічаються найчастіше і завжди розташовані над сушею. Хоча будова їх
складна, але все ж у них можна розрізнити три шари: 1 ) пухкий зовнішній
шар з моху, сухих стеблинок і листя торішніх злаків і осок, серед яких
іноді вплітаються павутина, а також кокони і крила метеликів; 2 )
щільний внутрішній шар з тонких і ніжних стеблинок і листя злаків; 3 )
внутрішній найміцніший шар, який є, власне, внутрішньою вистилкою гнізда
і складається з ніжних тонких травинок, стеблинок або ніжних квіткових
осей злаків та інших болотних рослин, поверх яких іноді вплетений
кінський волос. Циліндричні гнізда трапляються значно рідше і притому
майже завжди над водою. Вони також тришарові, їх зовнішні стінки
будуються з тонких верхівок листя рогозу і злаків, середній шар
складається з стеблинок і квіткових осей злаків, внутрішній - міцний і
тонкий, сплетений з розмочаленого листя і ніжних стеблинок злаків.
Стебла трав'янистих рослин і гілочки верболозу, серед яких птахи
розташовують гніздо, або вплітаються в його стінки або тільки прилягають
до них, але і в цьому випадку біля краю лоточка вони міцно обв'язуються
будівельними матеріалами зовнішнього шару гнізда, яке таким чином стає
добре укріпленим.

1 vladagusar1103  
Гнізда будує самка, самець же лише супроводжує її при підносі будівельних матеріалів. Будується гніздо з листя і стеблинок різних прибережних рослин, з квіткових віничків очерету, квіткових ніжок лугових злаків, рослинного пуху, павутиння, іноді з обривків ниток, мотузочок і навіть зі шматків волосіні з рибальських вудок. Всі ці матеріали очеретянка щільно переплітає та ними ж міцно обплітає стебла, що утримують гніздо. Лоточок вистилає сухим дрібним листям, тоненькими стеблинками, корінцями, іноді пташиними пір'їнками.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz