П`ятниця, 19.04.2024, 21:17Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Січень » 5 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:04
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

У попередніх публікаціях ми розпочали вивчати біологію очеретянки ставкової. У цій статті розглянемо питання щодо термінів будівництва гнізд та їх розмірів. З’ясувалось, що у різних стаціях очеретянки будували свої гнізда на різній висоті. В однорідному очереті вони (n=33) розміщувались найнижче – від 5 см до 150 см, у середньому – 58 см від води. Приблизно половина із них була побудована на висоті до 50 см, інша – вище цього рівня. 70% гнізд були прикріплені до очерету старої генерації, в інших випадках був ще очерет нової генерації. Число стеблин, до яких воно кріпилось, варіювало від 2 до 10, частіше 4-6. Низько розміщені гнізда досить часто (28,7 %) будувались під заломами очерету, який зверху нависав над ними.

В очеретяно-лознякових стаціях середня висота прикріплення (n=28) була 69 см. У якості субстрату тут найчастіше використовувалось поєднання очерету, як старого так і свіжого, і тонкостеблевого лозняку. Діапазон висоти розміщення в цій стації був від 30 до 150 см. Біля половини гнізд зверху також були прикриті нависаючими пагонами лози, стеблами очерету чи іншої рослинності.

У високорослих лозняках з очеретом середня висота гніздування (n=25) була максимальною – 102 см (lim 50-165 см). Тут вони в основному кріпились до бічних гілок лози, часто з використанням очерету.

Гнізда очеретянки лучної (n=47) мали такі розміри (в мм): зовнішній діаметр – 73 (lim 60-100), внутрішній діаметр лотка - 54 (45-61), висота гнізда - 80 (58-200) та глибина лотка - 48 (38-58). У порівнянні з іншими видами очеретянок для A.scirpaceus характерний найбільш широкий діапазон прикріплення – від 5 см до 165 см (n=85).

У якості будівельного матеріалу частіше використовувались частини сухих мітел очерету. Там, де поруч був пух лози, самки вплітали його у стінки гнізда. Не рідко у зовнішні стінки добавлялись мох і шерсть тварин, але завжди у незначній кількості. Гніздо очеретянки ставкової відрізняється від гнізд інших видів очеретянок компактністю та міцністю. Його форма конусоподібна чи шароподібна зі звуженням у верхній частині. Саме така конструкція унеможливлює випадіння яєць та пташенят під час сильних вітрів.

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 258 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 151 2 »
15 vikachernetska16  
Очеретянки - невеличкі світло-коричневі пташки, які населяють очеретяні зарості, луки та чагарники. На перший погляд вони однакові, але так лише здається.
Найбільш впізнаваною є очеретянка велика. Вона насправді серед усіх родичок найбільша за розміром. Крім того має різку скрипучу пісню, яка нагадує крик "лин-лин-карась-карсь-рак-рак-рак".
Екологічно подібний вид до очеретянки великої. Англійською вони й називаються подібно - Reed Warbler та Great Reed Warbler. Проте поведінка ставкової на відміну від великої дуже скритна. Також відрізняється вона за гніздовими локаціями. Якщо велика очеретянка заселяє високі очеретяні зарості із грубими стеблинами, то ставкова буде гніздитися в низьких густих очеретах із тонкими стеблинами. Іноді разом із лучною очеретянкою, вона оселяється по сусідству із великою, яка стає так би мовити, хазяїном території. Це свідчить про відсутність кормової конкуренції між ставковою та великою очеретянками. Розміри яєць, пташенят та корму відповідно менші. Правда ставкова очеретянка може виганяти лучну, яка прилітає дещо раніше та іноді займає її гніздові стації.

14 julia1308december  
Достатньо змістовна та інформативна замітка, яка насичена статистичними даними щодо гніздування даного виду, що дає можливість використовувати такі дані у подальших наукових дослідженнях очеретянки.

13 olegauser  
Неймовірно цікаве дослідження. Читаючи статтю, відразу видно високийпрофесіоналізм автора. Дуже чітко і цікаво викладено матеріал, який буде
зрозумілий як фахівцям, так і звичайним читачам. Тепер знання доповнені ще
одним цікавим фактом з життя очеретянки.

12 bojkooleg80  
Дуже зацікавила ця інформація. Завдяки роботі дослідників я зміг розширити свої знання про біологію очеретянки ставкової з мінімальних уявлень до більш великих знань.

11 vpylypchuk2001  
Багато будують подібних гнізд,в кожних своя схема,цікаво дізнатися,звідки в них такі технології побудови гнізд? С покоління вони передають свої знання,чи це лише програма генів? стільки питань,так мало відповідей...

10 vitalinasagajdak  
Дана стаття є надзвичайно цікавою та корисною. Очеретянка ставкова - малесенька пташка, однак настільки вона працьовита. Дійсно гніздо очеретянки найглибше і найскладніше влаштоване, порівняно з іншими. Хотілося б доповнити, що нерідко частини старих гнізд використовують для нових. Іноді пташки навіть крадуть будівельний матеріал з гнізд інших птахів. Цікавим фактом є те, що у гнідно очеретянки ставкової часто підкладає свої яйця зозуля.

9 trofimenkoyana41  
Дуже вдячна автору за таку корисну інформацію. Найбільше вразив факт про те, як саме проходить процес будівництва гнізд. Вражаюче! Така маленька пташка, а на що здатна. Скільки сили, розуму, наснаги та любові до своїх пташенят!

8 gbihas01  
Дякую автору за прекрасну, цікаву і змістовну статтю! Я в житті не могла уявити, що мене так сильно зацікавить ця тема Невже це все в реальності? Пташка! Вкладає скільки сил, енергії, любові в свою домівку! Неймовірно!

7 tsibezovaselena567  
Дякую за дуже цікаву та вражаючу статтю. Моє бачення стосовно очеретянки ставкової стало ще ширшим. Цікаво було дізнатися, про те як очеретянки будують своє гніздо, та виявляється досить непростий спосіб побудови у птахів.

6 yuyiil97698  
Це дуже цікава працьовита пташка , яка сама будує гніздо без допомоги самця . Очеретянка Ставкова живе напрочуд довго.

1-10 11-15
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz