Субота, 27.04.2024, 01:26Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Березень » 31 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:37
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

Розглядом результативності розмноження очеретянки ставкової ми завершимо вивчення біології цього виду. Цей показник чи не найголовніший для будь-якого виду. Зазначу, що загальний вклад у відтворення у пар з кладками з різною кількістю яєць був не однаковий. Число зльотків на гніздо було прямо пропорційним числу яєць у кладці (табл. 1).

Таблиця 1.

Продуктивність кладок різної величини у очеретянки ставкової

на півночі ареалу

Як видно з таблиці найбільш результативним розмноженням було у пар, самки яких відкладали 5 яєць. Проте слід зазначити, що на результативність  у кладках із 3-х яєць впливали дещо інші чинники, зокрема: терміни відкладання (такі кладки зазвичай траплялись у кінці періоду розмноження з субоптимальними погодними умовами – похолодання, дощі, сильні вітри тощо), прес хижаків (на період насиджування припадав пік активності потенційних ворогів цього виду) тощо.

І на сам кінець декілька слів потрібно сказати про щільність гніздування цієї очеретянки, яка щорічно коливалась з загальною тенденцією до зменшення протягом періоду досліджень (табл. 2). 

Таблиця 2.

Щільність гніздування очеретянки ставкової

 

* Індивідуальна територія

 

Низька щільність гніздування була обумовлена декількома причинами. По-перше, щорічна щільність населення очеретянки ставкової залежала від стану заростей очерету прибережної зони Ладозького озера, які часто знищувались наносами снігу та льоду, що викидався весняними штормами на берег. А так-як однією з умов розмноження цього виду є наявність вертикально стоячих стебел очерету старої генерації, то їх відсутність ставала серйозною перешкодою для розмноження. По-друге, однією з найважливіших вимог цієї очеретянки до місць гніздування є наявність та достатня глибина води в біотопах, але у зв’язку з коливаннями рівня води в Ладозькому озері прибережний шлейф очерету часто висихав. У такі роки нами відмічались лише поодинокі пари, які групувались навколо декількох плес в заростях очерету. У найбільш сприятливих місцях відмічали підвищену концентрацію гніздових пар (знаходили 4 гнізда на площі 0,05 га) і такі випадки не поодинокі. Разом з тим навіть у придатних (з точки зору науковця) для розмноження місцях, гнізда розміщувались не рівномірно.

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

 

Переглядів: 256 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 161 2 »
16 chetveryk  
Все більше мені стає цікава очеретянка завдяки таким статтям. Не здогадувався що з такої птиці можна дістати стільки інформації. Дякую за вашу роботу

15 snizhanaboiko2002  
За цими даними видно, що з кожним роком чисельність очеретянки зменшується .Шкода що охороною так мало займаються.

14 julia1308december  
Автор всебічно та детально дослідив очеретянку ставкову, що дає нам зрозуміти особливості поведінки птаха, особливо під час гніздування. Також автор показав фактори, що впливають на щільність гніздування очеретянки. Загалом, праця на високому науковому рівні, виклад матеріалу чіткий та зрозумілий і може бути гарним прикладом для написання наукових праць на схожу тематику.

13 olegauser  
І звону очеретянка.Я навіть не міг подумати що ця пташка наскіки дивовижна та різностояроння.Дізнався про неї багато цікового.Як добре що існує цей сайт!

12 sahnoana75  
Дякую автору за цікаву та захоплюючу статтю, багато інформації дізналась вперше. З радістю прочитаю ще багато цікавого про очеретянку

11 trofimenkoyana41  
Ще одна цікава інформація про очеретянку ставкову.Дуже шкода, що на цьому закінчується вивчення біології цього виду. Дякую за вашу плідну працю, за ваш витрачений час на дослідження. Впевнена, що в майбутньому, на нас чекає ще багато нових та захоплюючих історій та дослідів!

10 gerasenkoula2  
кожна стаття про очеретянку ставкову додає все більше і більше знань про цю маленьку пташку.

9 bojkooleg80  
Дуже цікаво, з кожною новою статтею мої знання про біологію очеретянки ставкової збільшуються в геометричній прогресії.

8 vpylypchuk2001  
Он як,можливо птахи просто рішили змінити свій ареал існування? Клімат змінився,стало холодніше,можливо це і є причина даної халепи...

7 dashamasovets2003  
Дуже інформативно та цікаво. 
Дякую за те , що розширили мої погляди щодо очеретянки ставкової. 
Спасибі автору !

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz