П`ятниця, 29.03.2024, 17:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Жовтень » 25 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
08:51
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

Тож продовжуємо наше знайомство з очеретянкою садовою. Самки цього виду частіше будують гнізда на трав’яній рослинності на межі з заростями лозняків. Заслуговує на увагу той факт, що вони менш вибагливі до рослинності, яка зустрічається на гніздовій території самця, ніж самки очеретянки чагарникової, та більш пластичні у виборі місць для розташування гнізда. Їх гнізда розташовувались як на вертикальних стеблах малини, кропиви, іван-чаю, так і на нагнутих, на рослинах старої та нової генерації, у густій та сильно розрідженій рослинності, коли, наприклад воно помітне з відстані 2-3 м ( що не притаманно для очеретянок ), як на високих рослинах, так і низьких, як у домінуючих стаціях з малиною, кропивою та іван-чаєм, так і в субоптимальних – під пологом високорослих дерев. Все це, напевно, і дозволяло очеретянкам садовим та чагарниковим уникати серйозних конфліктів під час розподілу територій та будівництва гнізд. Тим не менш, більше 85% гнізд нами знайдені серед малини, іван-чаю та кропиви, тобто трав’янистих рослин, а решта – розміщувались на лозі (не вище 0,5 м від землі). Зазвичай гнізда прикріплювались до вертикальних чи нахилених гілочок лози, але не рідко у якості додаткової опори використовувались стебла трав’янистих рослин.

Тривалість терміну від прильоту передових самок до початку будівництва гнізда часто залежала від загального протікання весняних циклів, особливо температурного режиму. У роки з затяжною, холодною весною їх приліт у місця дослідження зазвичай не співпадав з початком інтенсивної вегетації рослин, що придатні для будівництва гнізда. У таких випадках тривалість передгніздового періоду збільшувався. І навпаки, самки, які з тих чи інших причин затримувались у місцях зимівлі чи міграційних шляхах і прилітали останніми, практично відразу ж приступали до будівництва так як до того часу рослинність вже була придатна для цього. Інтервал між першою весняною реєстрацією та датою появи першого яйця варіював від 5 до 15 днів: 5-6 днів у 26,2% особин, 7-8 – у 15,8%, 9-10 – у 31,6%, 11-12 у 15,8 %, 13-14 і 15 днів по 5,3%.

Тривалість будівництва самого гнізда нами була визначена у 19 випадках (від прикріплення першої травинки), причому індивідуальна різниця виявилась не значною  (4-6 днів). В окремих випадках самка здатна побудувати гніздо дуже швидко. Так наприклад, гніздо, початок будівництва якого помітили вранці 25.06.1995 року, було завершене до вечора наступного дня, а вже 27.06 в ньому з’явилось перше яйце. Такі швидкі темпи відомі й для інших частин ареалу. Напевно активність будівництва – індивідуальна особливість самки, яка може лімітуватись також станом погоди. Зазвичай під час дощу або сильного вітру будівництво припинялось і відновлювалось лише після встановлення сонячної погоди та просихання гнізда.

Частіше (61 %) гнізд прикріплялось до 3-6 прямостоячих стебел і не мали опори для дна. В інших випадках нижня частина гнізда опиралась на заломи минулорічних рослин, розвилки та горизонтальні гілочки дерев чи кущів. Наявність опори для основи гнізда характерна для цієї очеретянки, але ніколи не трапляється у чагарникової.

Для будівництва гнізда використовувались тонкі стебла злакових, волокна кропиви та іван-чаю, рослинний пух. Будівельний матеріал завжди сухий. На відміну від багатьох інших горобиних птахів, очеретянки садові збирали будівельний матеріал в безпосередній близькості від місця будівництва. ЇЇ гнізда у порівнянні з іншими видами очеретянок відрізнялись найбільшою рихлістю і за структурою більше були схожі на гнізда славки сірої (Sylvia communis). Особливо рихлими були ті з них, які своєю основою опирались на якусь основу.

Морфометричні показник гнізд були наступними (n=29), в мм:

  • зовнішній діаметр – 92 (lim 81-100);
  • внутрішній діаметр лотка – 61 (55-70);
  • висота – 67 (52-87);
  • глибина лотка – 45 (36-57).

Висота розташування гнізда над землею (n=31) була від 5 до 50 см, в середньому 27,4+2,6 см.

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 210 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 141 2 »
14 sofiaolef7  
Прочитавши статтю дізналась багато цікавих факторів про очеретянку! Дякую за інформацію!!!

13 julia1308december  
Цікаво було подивитись статистику гніздування за декілька років і простежити динаміку зміни показників, і якщо вони є, то що впливає на цих птахів?

12 kokosacom76  
Вікторе Васильовичу! Хочеться подякувати Вам за таку цікаву та водночас корисну статтю. Ніколи не могла подумати, що мене зацікавить стаття про очеретянок та їх спосіб життя. Неймовірно!)

11 bojkooleg80  
Як завжди дуже цікаво дізнаватися щось нове, мало розвідане про очеретянку садову, яка здавалася нам вже такою знайомою.

10 uawei1024  
Ще статей 5-6 і я напевне знатиму про очеретянок більше ніж про саму себе biggrin

9 yuyiil97698  
Доброго вечора!
Стаття є надзвичайно захоплива. Також, хочу додати цікаві факти про очеретянку садову, а саме :Маса тіла:
10 - 12 г.
Довжина тіла:
близько 12 см.
Опис зовнішнього вигляду:
оперення верху буре, з оливковим відтінком; перед оком вузька світла смужка; низ бурувато - білий; махові і стернові пера бурі; дзьоб бурий, біля основи нижньої щелепи жовтуватий; ноги бурі.
Статус перебування в Україні:
гніздовий, перелітний.
Розповсюдження (поширення):
гніздиться подекуди на півночі Харківщини; зальоти мали місце на решті території північного сходу країни.
Біотоп, якому птах надає перевагу:
чагарники в заплавах річок, заболочені луки, парки.
Поведінка, її особливості:
часто співає вночі.
Відмінності від схожих видів:
від чагарникової та ставкової очеретянок відрізняється оливковим відтінком верху, але найдостовірніше - лише піснею.
Звуки:
пісня різноманітна, мелодійніша, ніж у інших очеретянок; поклик - тихе "чек".

8 tsibezovaselena567  
Моя улюблена стаття про очеретянки садової.Дякую автору за написання цікавої та надзвичайно захоплюючу статтю.Моє бачення стосовно очеретянки садової стало ще ширшим.Особливо,вразило те,що для будівництва гнізда використовувались тонкі стебла злакових, волокна кропиви та іван-чаю, рослинний пух. Будівельний матеріал завжди сухий. На відміну від багатьох інших горобиних птахів, очеретянки садові збирали будівельний матеріал в безпосередній близькості від місця будівництва. ЇЇ гнізда у порівнянні з іншими видами очеретянок відрізнялись найбільшою рихлістю і за структурою більше були схожі на гнізда славки сірої (Sylvia communis). Особливо рихлими були ті з них, які своєю основою опирались на якусь основу.

7 irazhytchenco  
В даній статтінаведені досить цікаві факти із життя очеретянок, які будуть корисні для всіх,
без виключення. Також велике захоплення викликає праця орнітологів, які провели
колосальну роботу, щоб систематизувати наведену інформацію про цей непересічний
вид птахів.

6 liliapolishchuk12  
Вкотре переконуюсь, що скільки різной і цікавой інформації ми дізнаємося тільки про один вид пташки. Дійсно, очеретянка садова більш вибаглива до рослинності і пластична , тому можна вже зробити порівняння з очеретянкой чагарниковой. Доречі, проводячи одного разу урок у школі, я розповідала дітям про таку пташку, вони на скільки були в захваті, тому хочу подякувати автору, за те що він своєю працею, допомагає полюбити природу і навколишнє середовище за таких чудових тваринок. Особливо цікаво було читати за будівництво гнізд.Скільки різних природних матеріалів потрібно одній очеретянці, щоб змайструвати одне гніздо для своїх майбутніх малят. Можна зробити висновок, що очеретянка садова швидка і працьовита пташка. З нетерпінням буду чекати продовження історії очеретянок)

5 pasnichenko  
Інформація, яка просто захоплює.ніколи навіть не замислювалася що спостерігати за життям очеретянки садової може бути наскільки цікаво.
Неймовірна пташка, буду рада інформації по нових спостереженнях. Дякую автору за кропітку роботу

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz