П`ятниця, 26.04.2024, 23:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Грудень » 20 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
14:59
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

Продовжуємо вивчати біологію очеретянки садової. Нагадую, що у попередній публікації ми розглянули все, що стосується будівництва гнізда. Зараз розглянемо питання щодо насиджування кладки та вигодовування пташенят. Тож постійний обігрів яєць розпочинається з відкладанням передостаннього яйця. На цьому етапі, поведінка очеретянок дещо змінюється. Зокрема самці фактично перестають співати, і відновлюють вокалізацію епізодично лише під час появи біля гнізда сторонніх птахів чи об’єктів, які можуть бути потенційною небезпекою. Було помітно, що тембр, темп виконання пісні, її тривалість та набір використовуваних звукових сигналів значно відрізняються від типової шлюбної пісні. Тому вона більше відіграє попереджувально-демонстраційну функцію.

Кладку насиджують самець і самка, але у кожній конкретній парі доля участі партнерів в насиджуванні різна. Нормальні кладки інкубуються 12-14 діб. Вилуплення пташенят зазвичай розтягується на декілька діб. Причина полягає в тому, що щільне насиджування кладки розпочинається ще до її повного завершення. Нам вдалося зафіксувати один випадок, коли пара насиджувала кладку з незаплідненими яйцями упродовж 23 діб, після чого вона зникла. І такі випадки виявляються науковцями не рідко. Зокрема, у гнізді англійських чагарникових очеретянок насиджування тривало 25 діб.

Партнери, які були вільні від насиджування, не обмежувались перебуванням на своїй гніздовій території, особливо самці, яких можна було помітити завдяки індивідуальному міченню на відстані до 200 м від гнізда. Причому самки більш консервативні і не віддаляються від гнізда так далеко.

Відомо, що в очеретянок (не лише садових) сильно розвинений інстинкт взаємодопомоги за умови виникнення небезпеки біля гнізда. Завжди на хвилювання однієї з пар злітаються і другі очеретянки, причому не лише сусіди, але й з більш віддалених територій. За цією ознакою нам неодноразово доводилось виявляти біля гнізд гадюк, які часто з’їдали пташенят.  Якщо у період насиджування все ще зберігалась певна агресивність чи обережність самців у відношенні до інших очеретянок, то після появи пташенят вона повністю зникає. Межі гніздових територій перестають існувати, і ввесь простір рівномірно використовується птахами для пошуку корму.

Відстань, на яку батьки літають за кормом, багато в чому залежить від оточуючої рослинності. За нашими спостереженнями очеретянки садові частіше відвідують високі, густі зарості малини та іван-чаю, а також високорослі лозняки. Максимальна відстань польотів не перевищує 50-60 м, а пари, гнізда яких розміщені в субоптимальних умовах не рідко літають за кормом за 80-100 м. Навіть якщо один із батьків і гине, у пташенят завжди є шанс вижити.

В очеретянок (не лише садових) пташенята ростуть надзвичайно швидко, і можуть навіть залишати гнізда у віці 9 днів (фактично не маючи можливості ще літати). Зазвичай так трапляється, якщо до гнізда наближається хижак. Після цього пташенята в гніздо вже не повертаються і батьки їх догодовують дистанційно від нього. Проте, це підвищує загальну смертність пташенят від переохолодження, оскільки вночі часто трапляється зниження температури навколишнього середовища.

 

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 296 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 pasnichenko  
Очеретяна садова є унікальною пташкою, яка здатна піклуватися та захищати своє потомство.
Кладка з 4-5 яєць трьох типів забарвлення. Здебільшого яйця мають світло-оливкове основне тло, з глибокими неясними оливковими крапками і поверхневими чіткими оливково-бурими полями і плямами. Рідше трапляються яйця зі світло-бурим основним фоном, з глибокими малопомітними бурими і поверхневими різкими полями і плямами. Іноді яйця мають блідо-зеленувате основне тло з блакитною домішкою або без неї і з численними глибокими і поверхневими буро-оливковими або чисто оливковими плямами і крапками, з домішкою сіруватих цяток і чорних штрихів. Виліт пташенят з гнізда починається з другої половини червня.
Відомо, що в очеретянок (не лише садових) сильно розвинений інстинкт взаємодопомоги за умови виникнення небезпеки біля гнізда. Завжди на хвилювання однієї з пар злітаються і другі очеретянки, причому не лише сусіди, але й з більш віддалених територій
Цей факт ще раз підкреслює їх унікальність.

2 irazhytchenco  
Не перестаю дивуватися цій маленькій пташці, з кожною новою статтею вона відкривається для мене з іншої сторони. Я навіть не могла уявити, що очеретянки виявляться такими турботливими
батьками, які будуть готові на все, щоб захистити своє потомство. Це викликає неймовірне
захоплення цим видом і в той же час занепокоєння, тим, що велика частина
пташенят гине через хижаків чи переохолодження.

1 kokosacom76  
Доброго вечора! Щоразу дивуюся та водночас  захоплююся  унікальними фактами про очеретянку садову. Скільки ще нового можна про неї дізнатися, завдяки Вашим доповідям. Хочеться й надалі збагачувати свої знання цими статтями. Цікавитися життям не тільки очеретянки садової, а й іншими живими організмами, що мешкають на тереторії Національного природного парку " Нижньосульський". 
Дякую!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz