П`ятниця, 26.04.2024, 19:24Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2022 » Лютий » 8 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
11:06
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

За вікном зима, а ми продовжуємо вивчати біологію очеретянки садової. Нагадаю, в останній публікації ми розглядали питання щодо висиджування кладки. Наразі розберемось з вигодовуванням пташенят, оскільки цей період річного циклу є надзвичайно відповідальним та важливим.

 Із 74 пташенят, які знаходились під нашим контролем, 14,9% залишили гніздо у віці 9 днів (для переважної більшості птахів, що вигодовують пташенят у гнізді це не притаманно), 17,6 – 10, 27% – 11, 17,6 –12 та 22,9% – у віці 13 днів. З 8-9 денного віку, пташенята стають надзвичайно лякливими. За найменшої небезпеки вони можуть вискакувати з гнізда, незважаючи на те, що у цьому віці вони не здатні не те що літати, а навіть перепурхувати. За такого спровокованого завчасного вильоту густа рослинність навколо гнізда дозволяла пташенятам віддалятися на безпечну відстань. Завдяки чіпким лапам, вони швидко зникали серед рослинності. Достроковий виліт нерідко стимулювався інтенсивними криками батьків, що намагалися відлякати потенційну небезпеку якою могла бути сорока, сойка, ворона сіра, жулан, норка, тхір лісовий, гадюка і навіть людина. Здатність пташенят очеретянок залишати гнізда у ранньому віці безумовно має адаптивне значення та позитивно впливає на загальне виживання виводка тому що у гнізді вони більш вразливі. У нас є достовірні докази того, що залишення пташенятами гнізда у віці навіть 9 днів не призводить їх до загибелі, що неодноразово підтверджувалось повторними їх відловами у більш старшому віці.

У різні роки розмір виводка у очеретянки садової варіював не суттєво – від 4,5 до 5,0 пташеняти. Домінували виводки з 5 пташенятами (54% випадків). За всі роки досліджень (1987-1995) середній розмір виводка складав 4,8 пташенят.

За нашими оригінальними даними, виліт пташенят із гнізд займав період від 6-ї п’ятиденки червня (28.06) до 6-ї п’ятиденки липня (27.07) без урахування повторних, або до 01.08 – з їх урахуванням. Не зважаючи на деяку розтягнутість термінів вильоту, більш ніж 87% виводків залишали гнізда у 1-3 п’ятиденках липня. У середньому період вильоту пташенят із гнізд складав 10 днів з певними коливаннями в окремі роки. За всі роки досліджень цей показник склав 28 днів, без урахування повторних кладок, і 33 дні з їх урахуванням.

Як і у очеретянки чагарникової, у садової втрати серед зльотків за період від вильоту до моменту придбання самостійності були не досить значними як це прийнято вважати. За нашими даними загинуло не більше 5-8% зльотків. Значне їх виживання обумовлено декількома особливостями – великою рухливістю і здатністю швидко зникати, навіть не літними пташенятами; обережністю батьками які водять виводок (за небезпеки подають попереджувальний голосовий сигнал); до набуття самостійності зльотки не залишають густу рослинність і навіть рідко з’являються на її периферії, навіть коли випрошують їжу; мінімальні терміни між залишенням гнізда і здатністю до польоту.

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 274 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 krutoholova  
Дуже цікава інформація про ще цікавішого птаха, а саме Очеретянки садової. Дивує те, що вони здатін заздалегіть відчувати небезпеку, яка насувається на їх гніздо та вчасно звідти випригують. Це, до речі, підвищує вірогідність їх виживання та розможення в майбутньому.

2 bogynych  
Добре що у пташенят Очеретянки садової сформувалося адаптивне пристосування до "катапультування" з гнізд при відчутті небезпеки. Це підвищує їх шанс на виживання та в подальшому дає можливість збільшити чисельність виду цього птаха.

1 pasnichenko  
Повернувшись навесні на місця гніздування, самці очеретянки садової відразу ж починають співати і займають гніздові ділянки. Гнізда містяться на різних відстанях від води, іноді на значній від неї відстані, в заростях кропиви, малини, в занедбаних і порослих травою ягідних кущах, в пишних кущах жасмину, у верболозах, жимолості, в гущавині черемхи, хмелю, в заростях кінського щавлю, шипшини, дикої вишні та ожини. У всіх цих випадках найбільш суттєвою обставиною для птаха при виборі ним місць для гнізда є поєднання густої рослинності і великої кількості світла на її околицях. Гнізда підвішені серед стебел і гілочок, які їх підримують, на висоті від декількох сантиметрів до метра над землею. Форма гнізда або чашоподібна, або ж має вигляд зверненого додолу вершиною конуса. У гнізді помітні 2 або 3 шари. Зовнішній шар складається з сухого вузького листя і стебел трав'янистих рослин, оповитих зовні грудочками рослинного пуху, павутиною, іноді з коконами павуків, і лубовими нитками кропиви. Середній шар з тих же матеріалів, але тонших і без павутини. Внутрішній - з дуже тонких і ніжних стеблинок, в які іноді вплітається вистилка з кінського волосу. Гніздо в цілому є щільною і міцною спорудою, гладкою не тільки зсередини, але і зовні. На його зведення птахи витрачають близько 3 днів. Кладка складається з 4-6 яєць. Пташенят вигодовують обоє батьків 11-13 днів. Після того як молоді зміцніють, сім'ї кочують у межах своєї місцевості, не дотримуючись гніздових ділянок.
Птах є неймовірно цікавим та різностороннім.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz