Субота, 20.04.2024, 04:27Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Червень » 23 » ЗАПОВІДНЕ УРОЧИЩЕ «ЧУБАРОВЕ»
18:56
ЗАПОВІДНЕ УРОЧИЩЕ «ЧУБАРОВЕ»

Урочище Чубарове являє собою острів з різноманітним рослинним та тваринним світом. Воно  відноситься до заповідної зони НПП і є місцем гніздування таких рідкісних видів птахів, як орлан-білохвіст та шуліка чорний. Надзвичайно різноманітною та багатою є фауна співочих птахів урочища. За цим показником острів Чубарове займає 1 місце на території НПП. На острові мешкає чимало звірів, із яких найбільш численними є свиня дика, лисиця звичайна, собака єнотоподібний та козуля європейська. Трапляються тут куниця лісова та горностай (Червона книга України),  Зрідка по берегам оселяються бобер європейський та видра річкова (Червона книга України).

Із всіх згаданих тварин, найбільший вплив,  в останні два роки, на екосистеми урочища здійснює свиня дика. Острів буквально зритий свинями, травяниста рослинність практично відсутня. В той же час спостерігається значне поширення рудеральних видів, таких як чистотіл великий, кропива дводомна, місцями кінський часник черешковий, купина лікарська, конвалія травнева та деякі інші. На острові трапляються ділянки заплавних дубових лісів, де у деревостані переважає дуб звичайний з домішкою в’яза, сосна звичайна, тополя біла, зустрічається вільха чорна. Місцями є підлісок, який утворює бузина чорна. Поодиноко зростають черемха та бруслина бородавчаста. Також є типові неморальні види: чистець лісовий, просянка розлога, костриця велетенська, конюшина червона, астрагал солодколистий (вовчий горіх), астрагал датський та деякі інші.

Природні умови, що сформувалися на території урочища  налічують достатній вибір біотопів та еконіш для розвитку мікобіоти. Типовими представниками грибної флори урочища є білий гриб, маслюк звичайний, моховик тріщинуватий та бархатний, дощовик їстівний, різноманітні види сироїжок. Трапляється мухомор пантерний та сіро-рожевий. Серед трутових грибів найчастіше зустрічається трутовик справжній, лентинус тигровий, трутовик лускатий та інші.  

 

Укладачі працівники відділу науки

начальник відділу, к.б.н. М. Л. Клєстов

м.н.с. Ю. М. Лук'яненко та О. І. Кропивка

Переглядів: 695 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz