П`ятниця, 19.04.2024, 17:58Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Лютий » 6 » ЗБЕРЕЖЕМО РИБНІ ЗАПАСИ РАЗОМ!
16:25
ЗБЕРЕЖЕМО РИБНІ ЗАПАСИ РАЗОМ!
   В останній зимовий місяць, напередодні весняного повноводдя та прокидання водних організмів із зимового спокою у водоймах часто виникає критична ситуація – задуха під глухим льодовим покривом.
  Всім відомо, що для підтримання життя рибам та всім іншим водним організмам потрібен кисень. Запаси кисню у природних водоймах поповнюються за рахунок розчинення його у воді з повітря та фотосинтезуючої діяльності водоростей. В обох випадках взимку перешкодою є лід та сніг на ньому. Іншим, не менш важливим фактором, що визначає вміст розчиненого у воді кисню, є мертва органіка на дні водойм (що утворилася після відмирання водоростей, водних рослин пізно восени після закінчення вегетаційного періоду минулого року). Враховуючи те, що процеси поглинання кисню у зимових водоймах не припиняються ні на мить, фотосинтезуюча здатність водоростей мінімальна (проходить лише в короткий денний час доби, та й не інтенсивно), за відсутності надходження кисню з повітря (через промоїни, інші вільні від криги ділянки водойм) акумульовані осінні запаси розчиненого у воді кисню дуже виснажуються – виникає задуха та, як наслідок, масова загибель риби, інших водних живих організмів.
  Ознакою такого негативного явища є скупчення біля поверхні води в прорубаних ополонках молоді риб, водних жуків та плаваючих личинок комах. Це вже сигнал на сполох – ситуація критична!
  Найкращим заходом попередження задухи є прорубування ополонок (для забезпечення доступу атмосферного кисню). А щоб ці ополонки не замерзали та довго слугували джерелом насичення води киснем, потрібно в них вставляти снопи, виготовлені з трубчастих стебел рослин (наприклад тих, які ростуть по берегах водойм).
  Льодовий покрив на річках є нестійкий та несуцільний, на перекатах та місцях із швидкою течією вода відкрита та може добре поглинати атмосферний кисень. Інша ситуація спостерігається на водоймах із стоячою водою (ставки, озера, водосховища тощо), – тут льодовий покрив тримається навіть під час відлиг. Саме в таких водоймах може виникнути загроза задухи з усіма її наслідками.
  Для того, щоб не сталося замору риби  на водоймах, які знаходяться на території Національного природного парку «Нижньосульський», працівниками Державної служби охорони (05.02.2014р.) проводилося прорубування ополонок для насичення води киснем.
  Також, працівники Державної служби охорони звертаються до всіх любителів-рибалки аби вони були уважні та вели спостереження за станом зимівлі риб. Вразі виявлення ділянок з порушеним кисневим режимом, повідомляти АДМІНІСТРАЦІЮ парку. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо не допустити масову гибель риб.
Переглядів: 1215 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 141 2 »
13 Капустян  
На жаль, риби з кожними роком стає все менше і менше, тому для покращення ситуації слід робити все більше і більше...

14 БогатиР  
А все це через те, що більшість людей не усвідомлює шкоди свого діяння

11 OLEXANDR_SHERASOV  
Яким чином ви пропонуєте звернути увагу на рослинність? І які саме рослини в той же самій річні виробляють так багато кисню.

12 БогатиР  
Очерет, рогіз, осока - це переважно рослини мілководдя, під час замерзання водойм в цих рослинах залишаються капіляри, через які надходить кисень до підводного світу. Але в зимній період ми можемо спостерігати таке явище як спалювання цих рослин, що є не допустимим в даній ситуації.

10 БогатиР  
Я вважаю, щоб зберегти фауну водойм від задухи, потрібно звернути увагу на різноманітність водної рослинності, адже саме флора є природним регулятором кисню водойм.

9 OLEXANDR_SHERASOV  
До того що і вам потрібно робити гарні справи!

8 OLEXANDR_SHERASOV  
Жалко вже льоду немає на річці, а то б ви Валерію з сокирою таку б обполонку прорубали, що всій рибі повітря вистачило

7 Черкасов Олександр  
Читаю і бачу що всі пишуть лише гарні слова, а хтось робив те що писав "треба робити" , "спільними зусиллями" Хто готовий перейти від слів до практики?

6 NezdoimunogaOksana  
Я вважаю цю інформацію дуже корисною, адже всі повинні знати, що потрібно не лише вміти ловити рибу,але і допомагати їй виживати в зимовий період, тобто потрібно прорубувати ополонок.

5 Storhak_Ed  
цікава і справді дуже корисна інформація! Наврядчи кожен любитель зимової рибалки задумувався про стан водойм в зимовий період. Як добре , що є люди яким це не байдуже)))

4 Анастасія  
Лідія, я з вами погоджуюсь, дійсно добре було б як би всі водні об'єкти були захищені. Цей захист надати може кожен, для цього не потрібно бути кандидатом наук чи професором, лише потрібно думати про те, в якому середовищі ти живеш і піклуватися про тих, хто навколо тебе. Але як же це зробити це на території нашої країни?? Нажаль, більша частина людей байдуже ставиться до всіх, окрім себе*

3 Олена Супруненко  
Які ж ви не уважні Мирошниченко! на фото ж показано і в тексті написано, що працівниками Державної служби охорони (05.02.2014р.) проводилося прорубування ополонок для насичення води киснем.

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz