Середа, 24.04.2024, 12:59Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Травень » 2 » Жук-кравчик
10:28
Жук-кравчик

Кінець квітня - початок травня — час, коли можна спостерігати запеклі бої чудернацьких жуків-кравчиків. Мають вони велику голову, за що й одержали прізвисько — головачі. До того ж у самців під щелепами є довгі відростки, які нагадують ікла. Їх жуки використовують у шлюбній грі та для залякування суперників. Не зайвими виявляються ці відростки й у бійках жуків. Крил у кравчиків немає, отже жуки не літають, а пішки долають значні відстані — їм вірно слугують міцні, доволі довгі ноги з шипами.

Живуть кравчики на півдні лісостепу та в степу. На відміну від своїх родичів, гнойовиків, живляться не екскрементами, а травою. В дикій природі вони, первинні консументи, є важливими переробниками рослинної біомаси, та потрапивши на ділянки, суміжні з виноградником, полем сільськогосподарських культур, особливо кукурудзи та соняшника, городами, стають небажаними сусідами, які можуть звести нанівець зусилля людини, бо для своїх личинок заготовляють досить таки значний об’єм зелені. Займаються заготівлею і самичка і самець. Зеленню вони наповнюють бокові камери в нірці, куди потім самичка відкладає яйця, й нірка закопується. Після цього частина жуків відмирає, а частина лишається в нірках і діапаузує до наступної весни. В закритих нірках зелена маса бродить, в результаті чого виходить своєрідний силос. Ним і живляться личинки кравчика.

Живуть кравчики колоніями, іноді досить великими. Риють у землі великі, як на невеликих тваринок, нірки. Непорозуміння між жуками відбуваються саме через підземне житло. Самотні самці в пошуках незайнятої нірки вештаються по колонії, зазираючи в округлі входи чужих домівок. Проте більшість із осель виявляються зайнятими, й на непроханого зайду чекає зовсім не теплий прийом. Тоді й зчиняються бійки. Переможцем, зазвичай, стає хазяїн, а нападнику доводиться йти геть.

З.Л. Берест

канд. біол. наук

Переглядів: 1304 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 301 2 3 »
30 mobistyle2467  
Якщо на ваш город накинувся жук стригун, обгородитивсе, що можна обгородити, тоді ви зможете ізолювати рослини від цієї чорної
напасті і зібрати їх руками або залити норки маслом. Жук кравчик начебто не
повинен чіпати перці і огірки, але із задоволенням їх їсть. Тому огораживайте
все, що тільки можливо. І обов'язково по осені, з настанням перших холодів,
перекопати землю. Намагайтеся позбутися від жука кравчика всіма доступними
способами, він здатний доставити чимало клопоту. Сподіваюся, всі ці методи
боротьби з жуком кравчиком допоможуть вам позбутися від злісного шкідника, і
жук стригун більше ніколи вас не потурбує.

29 ivanzemskov626  
Багатьох хвилює питання як боротися з цими шкідниками?Бо коли сімейство жуків-кравчиків,поселившись на ділянці, може перетворити всі ваші праці в ніщо. Наприклад, мешканці чотирьох норок, розташовані на одному квадратному метрі землі, в змозі повністю знищити всю зелень з десяти квадратних метрів вашого городу!
Клешні Кравчик-головач подібні ножа. Він обожнює зрізати ними полуницю, молоду поросль виноградної лози ... Зрізане кидає на землю, і з нього формує силосний кубик, просочуючи своїми слинними залозами. Кожен кубик вкладається в нірку майбутнього нащадка. Таку турботу про підростаюче покоління не проявляє практично жоден вид тваринного світу! Кожному своєму синові кравчик-головач споруджує окрему «квартирку». «Архітектурою» передбачені навіть відводи на випадок дощу.
Слабкість особин полягає в тому що вони не літають. Це сприяє для переваг людини у боротьбі жуками. Але варто лише задуматись на скільки цікавими є особини цього виду і яке насичене працею життя. Багато людей в наш час менше працюють ніж Кравчики smile

28 viktoriyadzerkaliy  
Шкода велика від них...Але й знищувати їх остаточно також не можна , адже вони, як і всі інші тварини входять до харчового ланцюга. Тому треба обмежити їх розведення, але ні в якому разі не вбивати.

27 suhomlynnastiya734  
Це шкідники сільськогосподарських культур, бо вони мають спеціальні засоби для того, щоб їх поїдати ( так звані "зубки"), але несправжні. Це приносить велику шкоду ( їх винищують).

26 dpolovunka  
Це дуже цікаві жуки, бо вони їдять травичку,але в цьому є і проблема , бо вони пошкоджують сільськогосподарські культури, а це наносить велику шкоду підприємствам...

25 alinaoleksienko523  
Дуже цікаві і захоплюючі дослідження з яких дізнаєшся багато корисної інформації.

24 alinatihovid6  
Найчастіше цих цікавих жуків можна зустріти влітку.Особливо в обідній час.В народі їх називають рогатими жуками.Жукиів-красавчиків можна зустріти скрізь.Я найчастіше бачила їх біля шовковиці.За ними дуже цікаво спостерігати з боку.Також жука- красавчика називають жуком-оленем або жуком-носорогом.Свої роги жуе-красавчик використовує для боротьби з іншими самцями..Також цей великий жук може перелітати на відстані 50 км.

23 Лелька  
Нерідко на півдні Росії і в Україні можна зустріти чорних жуків, які зрізують своїми сильними щелепами травичку і пагони рослин. За це вони і отримали прізвисько кравчик, від українського слова "кравець".Недивно, що такою своєю діяльністю жуки немало шкодять полям і городам.

22 karinapestremenko  
Й насправді жуки головачі приноят велику шкоду для господарства.. Вони немов ножницями зрізают листочки, стебла і пагони. Кравчик-головач -це жук, який відноситься до сімейства гнойовик-землерой. У народі його називають кравчиком або стрігунцем(Оскільки він «стриже» всі рослини на своєму шляху).
Я багато раз зустрічала зрізані пагони та листки на винограднику, та пошкожену клубнику.. Жуки риют собі нірки в огородах та відкладают там свої яйця.. На початку літа їх можна зустріти не лише на огородах, а кругом..
Я вважаю що з такими шкідниками потрібно боротися, щоб зберегти урожай... І в подальшому не давати їм розмножуватися..

21 alenanegrebeskay  
Самое неприятное для садовода — это пустыри рядом с садом, т. к. вытравить, переловить кравчиков там просто не реально.

1-10 11-20 21-30
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz