П`ятниця, 26.04.2024, 14:54Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Червень » 5 » Жук-пожежник - м’якотілка сільська або червононога
05:41
Жук-пожежник - м’якотілка сільська або червононога

Звичайно, цей невеликий жучок не гасить пожежу, та й взагалі до піротехніки не має жодного відношення. Можна було б сказати, що він гасить спалахи чисельності попелиць, однак не так багато їх з’їдає, щоб суттєво вплинути на кількість малих ненажер. Проте разом із сонечками, личинками золотоочок, мух-повисюх, іншими афідофагами (природні вороги попелиць) дійсно може обмежити чисельність шкідників. Вважають, що назву “пожежник” жучок отримав завдяки своєму червоному черевцю. В польоті його стає краще видно — ніби спалах вогню з-під надкрил.

Назву ж “м’якотілки” ця група жуків одержала завдяки слабко хітинізованим надкрилам. Здається, є багато охочих поласувати такими малозахищеними м’якими комашками. Але ні! В тілі жуків-м’якотілок присутній пекучий, отруйний для багатьох тварин кантаридін. Про це й сигналізує, насамперед птахам, червоне черевце — не чіпай мене! Та й людині брати в руки жучка не бажано, бо хоч і невелика за розмірами комашка, та має сильні щелепи й хватку бульдога.

З’явились весною жуки-м’якотілки як тільки пригріло сонечко. Зараз у них йде весільна пора, тому неважко побачити їх серед зелені трави або на квітах. Після парування самичка відкладе яйця в який-небудь м’який субстрат: трухлі гілки, пеньки, листову підстилку тощо. Через 15-20 днів із них вийдуть волохаті личинки, які будуть також хижачити, але під землею. Частина личинок до зими залялькується, інші ж лишаться зимувати у прілому листі, деревині. Прийде весна, личинки, що зимували, теж залялькуються, а через пару тижнів з’являться й молоді жучки.

Живляться м’якотілки не тільки попелицями, але й різними дрібними комахами, що мають м’який покрив тіла, зокрема, личинками комах. Личинки у ґрунті з’їдають дрібних черв’яків, багатоніжок, личинок комах, і як усі організми, що ростуть, поїдають корму набагато більше, ніж дорослі жуки. Живлення у личинок м’якотілок позакишкове - вони впорскують у здобич травний сік, а потім висисають вміст.

У деякі роки, коли відбувається масове розмноження, дорослі м’якотілки через нестачу корму можуть перейти на живлення пелюстками, бутонами та листям плодових культур, м’ясистими частинами рослин. Однак це відбувається вкрай рідко, та й користь, яку вони приносять, знищуючи шкідників саду, набагато перевершує шкоду. Прихильники органічного землеробства радіють присутності цих симпатичних комах на своїх ділянках. Та й робити взагалі-то для приваблення нічого не потрібно, бо дії, спрямовані на ведення екологічного, по своїй суті, господарства сприяють перебуванню та розмноженню жуків.

З.Л. Берест, канд. біол. наук,

наук. співр., ентомолог НПП “Нижньосульський”

Переглядів: 2224 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 mobistyle2467  
Мягкотелкам дали таку назву за наявності м'яких покривів іслабких гнучких надкрил. Ця риса відрізняє їх від інших представників загону
жуків, що мають тверді хітинові покриви. Здавалося б, що мягкотелки – легка
здобич для птахів і інших комах. Але за наявності отрути (кантаридина) птахи та
інші хижі комахи цих жуків не чіпають.

9 linakulko  
Жуку-пожежнику дали таку назву за те, що його характерною рисою є червоне або оранжеве черевце. Надкрила пофарбовані в чорний або темно-сірий колір. Завдяки такому забарвленню жук нагадує пожежну машину. Проте в англомовних країнах м'якотілку сільську прозвали жуком-солдатиком, швидше за все через його червоне забарвлення, що схоже з формою англійських королівських гвардійців.

8 anastejsabel  
Скільки раз бачила цього жука,але ніколи не здогадувалася, що він приносить так багато користі захищаючи наші кущі та дерева від комах.Але не слід забувати ,що ці жуки отруйні,до того ж,кусаються, тому для їх ловлі слід надягати рукавички.  

7 dianastr2014  
Цей невеликий та непримітний на перший взгляд жучок насправді є досить цікавим. Навесні, як тільки починаються відлиги , личинки жуків-пожежників починають вилазити на сніг, аби врятуватися від затоплення, за це їх ще також називають «снігові черв'яки». Коли жук-пожежник злякався і не встиг відлетіти, він підгинає кінцівки, таким чином прикидаючись мертвим. А також цей жучок може бути корисним у боротьбі з тарганами. Тож навіть з м'яким тілом та малими розмірами він є цікавим для вивчення.

6 doroshenkoevgenia  
Для мене було відкриттям, що ці комахи так цінуються у господарстві. Але чи приносять вони шкоду? Виявляється, що так. При надмірній кількості цих жучків, вони починають поїдати і рослинну їжу, як от листя, стебла чи квіти.

5 sandro19021999g  
Часто спостерігав цього жука в саду та на городі, але ніколи і не думав що він приносить користь. Навіть навпаки вважав що це якийсь шкідник.

4 rozenmarm  
Постійно бачу цього жучка на дачі але і подумати не могла, що виявляється він наш помічник, який їсть попелиць та інших дрібних комах. Також буду обережною, бо не знала, що він може вкусити, дякую!

3 zheka1233421  
Багато разів бачив цього жука, але ніколи сильно не звертав увагу на нього, а як виявляється це такий собі санітар, і за добу самка цього кліща з’їдає близько 30-40 павутинних кліщів. Ніколи і не подумав би...

2 aulko99  
Це всім відома з дитинства комаха, яку можна зустріти на квітках, малині, смородині та ін. Ця маленка комаха дійсно приносить як користь так і шкоду навколишньому середовищу. Ворогів жук-пожежник немає, окрім людини. Хижі птахи та комахи не чіпають його, тому що він надійно захижений отрутою.

1 uriypyschyta  
Колись мала нагоду бачити такого жука, і тепер знаю,чомумоя бабуся раділа цьому жучку,говорять ті хто страждає від нападу попелиці, потрібно саме такий жук,який може її знищити.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz