Вівторок, 23.04.2024, 15:16Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Січень » 25 » ЗИМІВЛЯ ОРЛАНІВ-БІЛОХВОСТІВ Haliaeetus allbicilla (L.1758) В РАЙОНІ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
13:26
ЗИМІВЛЯ ОРЛАНІВ-БІЛОХВОСТІВ Haliaeetus allbicilla (L.1758) В РАЙОНІ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Зимівля досить складний період в житті орланів у наших кліматичних умовах. Особливо вона ускладнюється з настанням сильних морозів і замерзанням водойм, на яких ці птахи добувають собі корм – переважно рибу та водоплавних птахів.

Перша половина зими 2017-2018 рр. була сприятлива для зимівлі. Водойми повністю не замерзали, а в прилеглих угіддях, внаслідок масової загибелі свиней диких, з’явилося додаткове джерело їжі – трупи свиней.

В цей період в районі Парку трималося близько 20 особин орланів різного віку, в тому числі і молодих особин, що вивелись в останній гніздовий сезон.

З настанням січневих холодів і замерзанням водойм, чисельність орланів почала зменшуватись. Найбільшу кількість орланів у цей час можна було спостерігати поблизу мосту через Сулу в районі села Липове. Наприклад, 12.01.2018 р. тут трималося 8 орланів, які сиділи на льоду поряд з багатотисячними скупченнями качок та гусей. Періодично ці хижаки злітали і облітали місця концентрації водоплавних птахів, полюючи на ослаблених качок та гусей.

З посиленням холодів орлани стали з’являтися і на сільських сміттезвалищах. Так, 14.01.2018 р. на Лящівському сміттезвалищі трималося 3 орлана, один із яких був тогорічним молодим птахом.

В 20-х числах січні сильні морози примусили орланів-білохвостів відкочувати до більш кормних місцевостей, найближчі із яких знаходяться поблизу Кременчуцької ГЕС. В районі Парку залишились лише поодинокі орлани.

Автор: начальник відділу науки Клєстов М.Л. 

Переглядів: 605 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 h1839837  
Орлан-білохвіст - птах родини яструбових. Донедавна гніздився по всій Україні, тепер трапляється головним чином у басейні Дніпра, Сіверського Дінця та у західних областях ...

8 yulia99loziuk  
Так , як цей птах занесений до Червоної Кгини України, то слід йому приділяти вдвічі більше уваги. Не так складно нам допомогати цим птахам. В першу чергу не слід турбувати їх і їхнє потомство, не руйнувати їхні оселі; Дбати про їх безпечну зимівлю і про безпеку молодого потомства.

7 rozenmarm  
Кожна тварина твоєї малої Батьківщини безцінна! Тому кожна людина повинна залишатись небайдужою до братів наших менших. Птахи, перелітаючи з місця на місце в пошуках їжі, за несприятливих умов потребують допомоги. Ця важка місія потребує ретельного планування та дослідження в звязку з несприятливими кліматичними умовами.

6 mrs_siryachenko  
Головне для цих птахів водойми, багаті рибою. У більшості регіонів по Україні він є рідкісним (адже людина спочатку винищує, а потім намагається відтворювати).
Цих птахів мені доводилося бачити у районі Кременчуцького водосховища минулого року.

5 margarita24081997  
Про орланів мені ще не доводилось чути,але думаю,що я напевно бачила цих птахів.Звичайно як і всім птахам важко знайти їжу в зимовий період,тим паче що хижаки,це постійне полювання ще більше виснажує.

4 zheka1233421  
Орлан-білохвіст – один із не багатьох представників тваринного світу, який не має ворогів у природі. Єдиний його ворог – людина. Вона часто турбує птаха; нищить місця його мешкання; вибирає з гнізд яйця, пташенят; вбиває як могутніх дорослих красенів, так і молодняк, який тільки розпочав своє життя.

3 karinagrischenko1999  
Цього птаха я не бачила, але мені відомо, що відлітають ці птахи з місць зимівлі з середини лютого до кінця квітня. Характерно, що весняна міграція виду на території України проходить у строки, коли дорослі орлани в багатьох випадках уже мають кладки. Хотілось би, щоб ця популяція збільшувалась.

2 aulko99  
Орлан-білохвіст один з найбільших представників хижих птахів. Відомо, що білохвості тримаються біля незамерзаючих ділянок морів та річок. Також, частина птахів зимує на гніздових ділянках, які віддалені від незамерзаючих водойм. Найважливіші місця в Україні, для зимівлі білохвостих, є узбережжя Чорного та Азовського морів, а також Дніпра. Чисельність зимуючих орланів в Україні становить близько 300 птахів. На жаль,  мені не вдалося побачити цього птаха, але було б цікаво дізнатися в яких заповідниках чи зоопарках є представники цього виду?

1 samsonenkoviktorija12  
Не один мисливець може позаздрити здібностям цього птаха. Тривале вистеження і переслідування здобичі із засідки, розраховане на втому жертви, вміння поодиночку ловко впольовувати здобич. Однак все рідше ми чуємо дзвінкий гомін відлітаючих птахів, все частіше зустрічаючи їх в незвичних для них місцях. Ця стаття є підтвердженням екологічних змін, а отже еволюція продовжується.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz