Середа, 11.12.2019, 09:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 534

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзі сайту

Головна » 2019 » Січень » 15 » Зимівля орланів-білохвостів на території НПП «Нижньосульський»
11:48
Зимівля орланів-білохвостів на території НПП «Нижньосульський»

Орлан-білохвост є звичайним зимуючим птахом у Подніпров’ї, в тому числі і в пониззі річки Сули.

На території НПП «Нижньосульський» у зимовий період більшість дорослих орланів тримається в районі гніздових ділянок, здійснюючи добові кочівлі в пошуках їжі. Переважно вони відвідують незамерзлі ділянки р. Сули та Сулинської затоки, де добувають рибу та полюють на зимуючих водоплавних птахів. Регулярно навідуються орлани на звалища побутових відходів та місця, де викидають залишки від забою свиней.

Кінець грудня минулого року та перша половина 2019 року видались морозними та багатосніжними. На природних водоймах не залишилось незамерзаючих ділянок, на яких орлани могли б добувати їжу, що суттєво ускладнила їх зимівлю.

Відомо, що за певних умов орлани-білохвости здатні активно полювати і на ссавців середнього розміру, таких як зайці і навіть козулі, але до недавнього часу таких випадків на території нашого парку не спостерігали.

В цьому році співробітниками парку зафіксовані два випадки вдалого полювання дорослих орланів на молодих козуль європейських поблизу села Плехів та Романових горбів, що є цікавими науковими фактами.

 

Начальник науково-дослідного відділу,

М.Л. Клєстов

Переглядів: 180 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 ilonacom2028  
Одним з основних факторів в розповсюдженні орлана-білохвоста, як в гніздовий період, так і зимою, є водойми. Орлан поліфаг, харчується рибою і падлом. Важним фактором в гніздуванні орлана є наявність високостовбурового лісу по берегах водойми чи недалеко від неї. На відміну від беркута, менш гнучкий у виборі місць для гніздування, гніздиться практично виключно на деревах. Майже всі дослідники одностайно відмічають, що орлани відверто вишукують ослаблених, поранених або замерзлих птахів. Це особливо добре помітно на зимівлях, де при настанні холодів орлани бенкетують, розкльовуючи замерзлих в лід лисух, качок і гусей.
Даний вид занесено до Червоної книги Української, РСР (1980), Червоної книги МСОП, Європейського Червоного списку (1991). Включено до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (1973). Охороняється у заповідниках: природних - Канівському, Розточчя, Дунайські Плавні та у Чорноморському біосферному. Створено заказники у Київській та Рівненській областях. Треба організувати орнітологічні заказники в усіх місцях гніздування виду; підгодовувати птахів там, де вони регулярно зимують.

2 rozenmarm  
Дуже сподіваюсь на те, що наступного року чисельність особин, яка прилітає, не зменшиться та погодні умови будуть кращими для їх зимівлі. Не хотілося б втрачати такого представника, тим більше, що вони потроху зникають через людську недбалість.

1 aulko99  
Чисельність хижого птаха драматично скорочувалася з боку людського фактору та отруєння птахів отрутохімікатами. На даний момент головними загрозами становлять лісогосподарська діяльність, браконьєрство, збіднення кормової бази та забруднення природи. Добре, що саме на теренах НПП "Нижньосульський" вони знаходять будинок для себе!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2019 | Конструктор сайтів - uCoz