Субота, 20.04.2024, 17:46Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Лютий » 11 » Зимові обліки мисливських тварин в НПП «Нижньосульський»
11:08
Зимові обліки мисливських тварин в НПП «Нижньосульський»

Нарешті випав сніг і склалися сприятливі умови для проведення обліків тварин по слідах. Традіційно такі обліки проводяться на черкаській частині Парку в урочищі Березове в січні-лютому.

Вирішили не відкладати і провести обліки 07.02.2020 р. на другий після випадання снігу. Погода видалась сприятливою. Напередодні вночі припорошило. Зранку було ясно, сонячно і морозно. В обліках прийняли участь співробітники Черкаського природоохоронного науково-дослідного відділення А. Данько та І. Данелейко, а також начальник науково-дослідного відділу М. Клєстов.

Оскільки людей для проведення обліків методом нагону, який має бути основним взимку, було недостатьньо, вирішили застосувати методику обліків по слідах з автомобіля та доповнити її обліками на маршруті з охопленням важкодоступних ділянок.

Наявні дороги дозволяли обїхати урочище по перимеру, а потім ми навідались на ділянки луків і боліт в південно-західній частині урочища, де зазвичай концентруються звіри.

Обліки пройшли успішно, згідно яких у кількісному відношенні на всіх частинах урочища переважала лисиця звичайна (18-20 особин). Слід відзначити, що зараз у лисиць у разгарі шлюбний період і їх сліди багато нам розповіли про потаємні (інтимні) сторони життя цього звіра.

Другим за кількістю виявився заєць сірий – 10-12 особин. Більшість зайців трималося на луках у західній та південно-західній частинах урочища.

Наступними за кількістю були козулі європейські (6-7 особин).

Виявлений також прохідний слід великого кабана-одинока, який пересік урочище зі сходу на захід.

Отримані матеріали свідчать, що в порівнянні з попередніми роками відбувається збільшення чисельності лисиці звичайної, а чисельність кабана залишається вкрай низькою.

Матеріали підготував М. Клєстов

Переглядів: 413 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 111 2 »
11 galinakovlagina  
Як добре,що є такий метод.

10 yanamagda03  
Добре, що в порівнянні з попередніми роками відбувається збільшення чисельності лисиці звичайної, але прикро, що чисельність кабана залишається вкрай низькою. 
Метод проведення обліку тварин, потребує великої та клопіткої роботи, але він дає змогу контролювати ситуацію, що є дуже потрібним у наш час, так як різко знижується видове різноманіття тварин.

9 polebkakhomenko1  
Сьогодні існує величезна кількість мисливців, які вистрелюють велику кількість тварин по всій території України. Їх контролюють, проте кабанів, козуль, зайців стає все менше в наших лісах. А це відповідно не є корисно як для самого лісу так і для інших жителів. Лісники стараються їх підкормлювати, взимку дуже часто бачиш в лісі маленьких хатинок з сіном, годівничок і тд. Проте негативним є те, що взимку і погуляти страшно по лісу, адже є мисливці, пуля яких може потрапити в будь-кого.

8 samsonenkoviktorija  
Зимовий облік тварин дуже важлива, але водночас клопітка робота. Приємно чути, що чисельність лисиці звичайної збільшується. Ну, а зниження чисельності кабана, напевне, вплинули мисливці, сподіваюсь, що наступного року вона дещо збільшиться. З великим задоволенням прийняла б і сама участь у зимовому обліку тварин smile

7 mobistyle2467  
Облік мисливських тварин є обов’язковим для всіх користувачів мисливських
господарств  і проводиться щорічно після
завершення сезону полювання.Облік фауни здійснюється з дотриманням вимог чинного законодавства України за участю
державних районних мисливство знавців, представників управління екології та
природних ресурсів обласної державної адміністрації спільно з фахівцями
обласного управління лісового та мисливського господарства.Вмисливських угіддях Виноградівського району Закарпатської області в лютому
місяці проводиться зимовий облік мисливської фауни.Облікпроводиться з метою визначення видового складу, встановлення місця проживання
тварин, їх міграції, територіального розміщення, чисельності та санітарного
стану тварин в різних угіддях тощо.                  Особлива увага приділяється місцям перебування диких кабанів, у зв’язку з виявленням на
території області та району африканської чуми свиней.Підрахункипроводять за результатами спостережень на підгодівельних майданчиках, шумового
прогону, підрахунку слідів на сніговому покриві, за даними записів щоденних
обходів єгерів та опитування місцевих жителів.На підставі результатів таксації оцінюється та планується діяльність, визначаються норми
відстрілу на наступний мисливський сезон, приймаються рішення про необхідність
часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається
динаміка чисельності тварин.Результатизимового обліку будуть відомі вже після 15 лютого п.р.Після закінчення обліку мисливствознавці узагальнять отриману інформацію та підготують проекти лімітів використання мисливських
тварин у сезон полювання 2018/2019 років

6 aulko99  
Дійсно цікава "робота" для майбутнього працівника та любителя природи!!! Облік проводиться з метою визначення видового складу, встановлення місця проживання тварин, їх міграції, територіального розміщення, чисельності в різних угіддях тощо. Приємно читати, що чисельність фауни нашої місцевості збільшується!!

5 natalialiakhman99  
Чисельність тварин кожного року не тішить нас своїми змінами,тому людина повинна пам'ятати,що своєю діяльністю може зашкодити. 
Не раз бачила в лісі якісь сліди,але навіть не підозрювала,що саме за їх відбитками на снігу можна так точно установити який це звір та яка їх кількість. Дуже цікава та пізнавальна діяльність.

4 potapovaasya1810  
Зимовий облік тварини є дуже важливим та клопітким процесом, але, завдяки цьому процесу, науковці можуть з'ясувати для себе дуже багато даних, що в подальшому можуть слугувати для важливих досліджень видового складу диких тварин, місця їх проживання чи процесів міграції. Приємно дізнаватися інформацію про зростання чисельності тварин.

3 anzhelkasklyar  
Справді, погодні умови зараз чудові, морозів немає, тому умови праці для обліковців ідеальні. Ці статистичні дані надзвичайно важливі! Адже науковці мають змогу контролювати ситуацію.

2 karinkasviatobog  
Дійсно, лютий виправдав свою назву і порадував нас снігом та можливістю для вас провести облік. Шкода що не вистачає людей для методу нагону, але головне що облік все ж був зроблений!

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz