Субота, 20.04.2024, 03:20Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2022 » Січень » 24 » Значення засолених луків для зимуючих денних хижих птахів
14:50
Значення засолених луків для зимуючих денних хижих птахів

Засолені луки поширені на чорноземно–лучних солонцюватих ґрунтах в притерасній частині заплави річки Сули,  як на території НПП Нижнесульський, так і на прилеглих ділянках. Зазначимо, що в межах Черкаської області значні площі засолених лук вже розорані, а в Полтавській області їх почали активно розорюватися лише в останні роки.  

В середині січня поточного року проведені обліки зимуючих денних хижих птахів між селами Лящівка та Мохнач (Черкаська обл..);  Матвіївка, Наріжжя, Худоліївка, Строкачі, Пузирі та Лукашівка (Полтавська обл.).  На території Полтавської області відмічена висока, у 2-3 рази вища ніж у попередні роки,  концентрація зимуючих денних хижих птахів 6 видів, серед яких переважали в кількісному відношенні канюк звичайний Buteo buteo (L.1758) та канюк мохноногий Buteo lagopus (Pontoppidan, 1763). У невеликій кількості траплялись лунь польовий Circus cyaneus (L.1766), занесений до Червоної книги України, яструб малий Accipiter nisus (L.1758) та поодиноко - підсоколик малий Falco columbarius (L.1758) і боривітер звичайний Falco tinnunculus L.1758 . Останній вперше зустрінутий на зимівлі в цьому районі.

Найбільша кількість зимуючих хижих денних птахів спостерігалась на Полтавщині,  де збереглись значні площі засолених луків, що мають кращі кормові умови для хижих птахів, а саме – значно більшу щільність мешкання мишоподібних гризунів. 

Максимальну кількість денних хижих птахів спостерігали 15.01.2022 р. на обліковому маршруті (польова дорога, що проходить по засоленим лукам) між селами Пузирі та Строкачі. Тут зареєстровано: 29 канюків звичайних, 5 канюків мохноногих, 3 луні польові, 1 підсоколик малий та 1 боривітер звичайний.

Слід наголосити, що під час обліків на засолених луках трималось значно більше денних хижих птахів, ніж на піхотних землях та полях озимих культур. Це свідчить про те, що засолені луки мають значно кращу кормову базу для хижих птахів та сприяють їх успішній зимівлі.

 

Інформацію підготував: кандидат біологічний наук,

начальник науково-дослідного відділу   М.Л. Клєстов

Переглядів: 308 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 krutoholova  
Хижі та дикі тварини просто необхідні для нашої екосистеми, адже саме вони виступають регулятором у цій сфері. Шкода, що через людську недбалість зараз великий відсоток степів була знищена, що ставить їх існування під агрозу, адже їм просто не буде чим харчуватись. Але подібна новина радує, адже ми допомагаємо хижим тваринам.

3 bogynych  
Дуже шкода, що через бездумну діяльність людей, зменшуються ареали проживання диких птахів. І це стосується не тільки їх а й фсієї флори та фауни. Можливо, наші діти вже не побачуть дику тварину в лісі, чи на луках, а лише в зоопарках. Такі територію потрібно берегти, проводити загородження та недопускання її до розорування. На жаль, нашій владі на це все наплювати.

2 pasnichenko  
Найбільша кількість зимуючих хижих денних птахів спостерігалась на Полтавщині, де збереглись значні площі засолених луків, що мають кращі кормові умови для хижих птахів, а саме — значно більшу щільність мешкання мишоподібних гризунів.
Максимальну кількість денних хижих птахів спостерігали 15.01.2022 р. на обліковому маршруті (польова дорога, що проходить по засоленим лукам) між селами Пузирі та Строкачі. Тут зареєстровано: 29 канюків звичайних, 5 канюків мохноногих, 3 луні польові, 1 підсоколик малий та 1 боривітер звичайний.
Слід наголосити, що під час обліків на засолених луках трималось значно більше денних хижих птахів, ніж на піхотних землях та полях озимих культур.
Це свідчить про те, що засолені луки мають значно кращу кормову базу для хижих птахів та сприяють їх успішній зимівлі.

1 annakushnirchuk13659  
Я вважаю, що дики та хижі тварини потрібні нашій землі. Так як, саме вони регулюють дику природу. Насправді, дуже велика кількість земель лугів, степів було  знищенно. І через це хижі пташи вимущені були покунути свої домівки, через браку їжі. Дуже добре, коли люди допомогають птахам та висаджують луги, щоб вони повернулись до своєї домівки.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz