Четвер, 25.04.2024, 12:23Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Червень » 30 » ЗООЛОГІЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ ОСТРОВА ЧУБАРОВЕ ТА ПРИЛЕГЛИХ ДІЛЯНОК
08:38
ЗООЛОГІЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ ОСТРОВА ЧУБАРОВЕ ТА ПРИЛЕГЛИХ ДІЛЯНОК

     Острів Чубарове відноситься до заповідної зони нашого Парку. Враховуючи його особливий природоохоронний статус,  тут має здійснюватись моніторинг стану природних комплексів, в тому числі  тваринного світу. Саме з цією метою 10.06.2020 р. зоологи науково-дослідного відділу запланували обстеження острова Чубарове та прилеглих водно-болотних угідь.

          По дорозі від села Лящівка до острова з моторного човна проводились обліки гідрофільних птахів. Найбільш численними птахами на маршруті виявились норці великі (до 20 особин), окремі пари з яких були із пташенятами у віці від 3 до 14 днів. Постійно пролітали поодинокі баклани великі та крячки білощокі. Під бордюрними заростями очерету тримались лиски, крижні, поодинокі чаплі сірі та великі білі, а також кваки. Зрідка пролітали поодинокі луні болотні.

          Однією із найбільших цінностей заповідного острова Чубарове є багаторічне гніздо орлана-білохвіста,  за яким спостереження ведуться більше десятка років. На підході до гніздового дерева нас зустрів дорослий орлан, а в гнізді ми побачили одне пташеня, розміром майже з дорослого птаха.

          Повертаючись чудовим листяним лісом до човна, по голосах реєстрували птахів, таких як зяблик, дрізд співочий, мухоловка сіра, вивільга, вівчарик-ковалик, шпак, повзик, дятел строкатий та інших.

          Із цікавих спостережень цього дня, слід відзначити наявність ознак перебування свиней диких на о. Чубарове та масове будівництво гнізд крячками білощокими,  які вони влаштовували переважно серед куртин латаття білого.

          Комах, на жаль, було дуже мало, як і квітучого різнотрав’я, яке відмічалось тут у минулі роки. Найбільш чисельними з денних метеликів виявились головчаки — лісовик Thymelicus sylvestris (Poda) та тире Thymelicus lineola (Ostenh.), проте їх кількість все ж була значно нижче ніж зазвичай. Літали поодинокі особини прочанка Памфіла Coenonympha pamphilus (L.) та волового ока Maniola jurtina (L.), звичайних для зони метеликів, гусениці яких вигодовуються на тонконогах, кострицях тощо, також відмічено кілька особин білана ріпового Pieris rapae (L.). Така низька чисельність та вкрай звужене видове різноманіття пояснюються несприятливими для більшості денних метеликів погодними умовами зими-весни 2020 року. Особливо ж погодні умови позначились на чисельності та видовому складі джмелів. На острові були відмічені лише кілька робочих особин джмеля земляного малого Bombus  lucorum L. та його гніздовий паразит Bombus vestalis Geoffroy. Треба відмітити жуків-м’якотілок кількох видів, знайдених як на деревах і кущах, так і на трав’янистій рослинності — всі вони є корисними ентомофагами, зокрема м’якотілка  Cantharis rufa L. (фото), яка вперше відмічається на території парку. З бабок зафіксовані два види рівночеревців: білохвостий Orthetrum albistylum Selis та решітчастий О. cancellatum (L.), коромисло велике Aeshna grandis (L.), кілька видів стрілок,

          Цікавою знахідкою стало велике гніздо мурашки лісової малої Formica polyctena Forst. (вид занесено у Міжнародний і Європейський Червоні списки), розташоване навколо доволі довгої колоди. Довжина мурашника виявилась більшою за 1,5 м, ширина - 1 м та висота 0,5 м. (фото).

 

Інформацію підготували:

М.Л. Клєстов та З.Л. Берест

Переглядів: 285 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 vladagusar1103  
Урочище Чубарове являє собою острів з різноманітним рослинним та тваринним світом. Найбільшою значущістю є те, що це місце гніздування таких рідкісних видів птахів, як орлан-білохвіст та шуліка чорний.
Різноманітною та багатою є фауна співочих птахів.
На острові мешкає чимало звірів, із яких найбільш численними є свиня дика. Сліди дикої свині добре прослідковуються, через те, що на території урочища перерита земля та майже відсутня трав'яниста рослинність.

1 dianastr2014  
Етномофауна острова Чубарове дещо збідніла, судячи по опису представленим устатті. Хоча приємно бачити червонокнижних представників на наших територіях. А
також радує традиційна для місця присутність гнізда орлана-білохвіста. Сподіваюсь, що молодий виводок продовжить традицію своїх батьків та тежбуде гніздитися на цьому острові.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz