Четвер, 25.04.2024, 00:54Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Липень » 22 » Зоологічні дослідження Сулинської затоки в межах НПП “Нижньосульський"
10:10
Зоологічні дослідження Сулинської затоки в межах НПП “Нижньосульський"

Для обстеження із застосуванням моточовна був обраний сонячний і майже безвітряний день 10 липня 2020 р.  Першим пунктом нашого призначення став острів Високе, більша частина якого відноситься до заповідної зони парку. Біотопічний склад острова досить різноманітний, що обумовлює достатньо багатий спектр фауністичних комплексів. Із великих ссавців тут мешкають свиня дика, козуля європейська, лисиця звичайна та собака єнотовидний. Багатим є і орнітокомплекс.  Із рідкісних птахів на острові можна зустріти орлана-білохвоста, що полюбляє відпочивати на прибережних деревах. Частими гостями є чаплі сірі та баклани великі, яких можна побачити здебільшого, коли вони відпочивають на всохлих деревах. Лісові ділянки острова вражають різноголоссям співочих птахів – солов’я східного, дрозда чорного, дрозда співочого, вільшанки, кропив’янки чорноголової, мухоловки сірої та багатьох інших. У прибережних заростях очерету зустрічаються численні лиски, які влаштовують тут свої гнізда. Поряд гніздяться норці великі та невеликі чаплі – бугайчики, а також численні очеретянки великі. Для розмноження острів обирає значна кількість черепах болотних, проте більшу частину їх кладок знищують лисиці та собаки єнотоподібні.

Ентомофауна острова виявилась збідненою у порівнянні з минулим роком. На квітучому чебреці, де завжди у великій кількості спостерігаються комахи — любителі нектару, були лише кілька особин двох видів джмелів — земляного великого та джмеля-зозулі лісового, метелик сонцевик будяковий, пролітав білан ріповий. На інших квітучих рослинах: клоп-москалик, жуки-горбатки, довгоносик Larinus turbinatus, вузьконадкрилка Oedemera podagrariae, бронзівка золотиста, головчак Фавн. Цікавою знахідкою стала муха-повисюха Parhelophilus versicolor, яка лише зрідка трапляється на території парку.  Відмічено кілька видів бабок, серед яких численними виявились рівночеревець решітчастий і симпикма руда. На піщаних ділянках багато входів у нірки диких бджолиних. На листках робінії псевдоакації гали робінієвої листкової крайової галиці.

Під час обстеження плавневих комплексів, що межують із північною частиною острова Високе виявлено скупчення мартинів звичайних (понад 700 особин) із гніздовою поведінкою. Птахи парами тримались в місцях зростання латаття білого.

У подальшому наш маршрут пролягав до плавневих комплексів, які розташовані поблизу сіла Погребняки і є одними із найбагатших у природному відношенні на території Парку. Тут під час обліків гідрофільних птахів були виявлені:  “червонокнижна” чапля жовта,  численні регіонально-рідкісні крячки білощокі, серед яких переважали льотні молоді птахи (понад  1400 особин), а також мартини звичайні (800-850 особин). Постійно траплялись  виводки лисок, чаплі великі білі, сірі та поодинокі руді. Тільки в цьому місці спостерігались качки – крижні та чирки–тріскунки, а також багато інших видів птахів.

Зібрані в цей день матеріали значно доповнять наукову інформаційну база Парку.

Інформацію підготували М.Л. Клєстов та З.Л. Берест

 

Переглядів: 217 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 dianastr2014  
Приємно читати про таке різноманіття тварин, що мешкають на території НПП.Можу уявити, як приємно працівникам спостерігати за їх популяціями.

1 emaildownloadmi  
свиня дика вся вимерла в 2017 році!! cry

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz