Вівторок, 23.04.2024, 14:47Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Липень » 10 » Зоологічні дослідження у південній частині Сулинської затоки Кременчуцького водосховища влітку
10:49
Зоологічні дослідження у південній частині Сулинської затоки Кременчуцького водосховища влітку

        Острова Сулинської затоки надзвичайно цікаві у зоологічному відношенні, особливо їх орнітофауна. Тут влаштовують гнізда рідкісні орлани-білохвости, розташована єдина на території НПП “Нижньосульський” колонія бакланів великих. Різноманітним є також орнітокомплекс листяних лісів островів.

           Цьогорічний облік гнізд у колонії бакланів показав,  що їх кількість зменшилась у порівнянні з минулим роком і складає близько 550 гнізд. Це пояснюється всиханням гніздових дерев під впливом посліду бакланів. Мертві дерева стають крихкими, а гілки ламаються під вагою гнізд і птахів, що робить їх мало придатними для гніздування. Внаслідок цього баклани почали освоювати живі дерева на іншій острівній гряді, де раніше гніздились у незначній кількості.  На час обстеження (27.06.2020 р.) більшість пташенят бакланів покинули гнізда.

У колонії зареєстровані також кілька кваків, які тут можливо гніздяться, а також чапля жовта (Червона книга України). Навідуються в колонію шуліка чорний (Червона книга України)  та ворони сірі, що живляться загиблими пташенятами і рибою, яку відригують потурбовані баклани.

На острові Коханівка нас очікував неприємний сюрприз – внаслідок вітровалу загинуло гніздове дерево орланів-білохвостів, на якому ці птахи виводили пташенят більше 5 років. Під час обстеження гніздової ділянки молодий цьогорічний орлан постійно кружляв над нами.

Ентомофауна на обстежених островах у порівнянні з минулим роком виявилась дуже збідненою, що можливо обумовлено не тільки аномальною зимою, але й відсутністю цього літа розвиненого квітучого різнотрав’я. На острові Лящівка-2 комахи здебільшого концентрувались на ваточнику сірійському — чужорідній для наших біотопів інтродукованій рослині, що утворила на острові доволі великі зарості. Тут спостерігались робочі особини джмелів, зокрема джмеля малого земляного, кілька бронзівок золотистих, білан ріповий, головчак тире. На іншій квітучій рослинності зафіксовані головчаки тире та лісовик, синявець крушиновий, сколія шестикрапкова, дика бджола мегахиліда, джмелі. На вербах траплялись тогорічні гали трояндоцвітної галиці, а на вербі білій гали кліщиків. Треба відмітити, що на деяких рослинах вже є гнізда, хоча й невеликі, американського білого метелика, який насамперед заселяє шовковицю та клен американський. 

          Інформацію підготували:

М.Л. Клєстов та З.Л. Берест

 

 

Переглядів: 251 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 dianastr2014  
На жаль не лише аномальна зима настигла в цьому році наші регіони.Надзвичайно посушливе літо теж внесло свої корективи. Внаслідок цього страждає
фауна та флора дикої природи, а також сільське господарство. Стрімко знижуються
врожаї зернових культур, картоплі. За даним досліджень через п’ять років
у Чернігівській області можна буде не саджати картоплю, адже через змвни
клімату вона там просто не ростиме.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz